Присъствието на Анита (Presença de Anita)

Края на годината - време за празници и всеки има мечти и желания. Нандо иска да изкара добре празниците и да реализира своя отколешна мечта - да напише роман. Съпругата му Лусия иска да върне предишната страст в брака им. Зезиньо мечтае за първата си любов, ярка и страстна. А Анита - просто иска да продължи своя жизнен път уверена, че нищо не е случайно - за всичко е написано отдавна. (Няма съвпадения - всичко е предопределено).

За да избегне шумотевицата в огромния Сао Пауло, Лусия решава да прекара празниците във Флоренса - съседен град, в който се намира домът на баща й. Там, според нейния замисъл, в семейна обстановка, тя може отново да съживи своя брак и да го направи интересен, както някога, в началото. За Нандо тази почивка е прекрасна възможност да реализира мечтата си. В търсене на вдъхновение, той среща Анита, идеалната героиня на неговия роман. „Няма случайни неща, за всичко е написано отдавна" - обича да повтаря тя, тази невинна Анита. Тя съблазнява Нандо, а скоро в нея се събужда страст към Зезиньо. По този начин се оформя класическия триъгълник, който променя живота на тримата. Единият вижда в нея своята муза, а другият - смисъла на живота си, а за нея - всичко е предопределено.

Сериалът е създаден по книгата на Марио Донато, който излиза на бял свят през 1948 година. Критиците утвърждават, че романът на Донаро има голяма прилика с романа на Набоков „Лолита". Дълго време книгата на Марио Донато е била много популярна и обсъждана. Авторът е наричан новатор, а някои критици го определят като най-вълнуващия бразилски романист. От друга страна, романът предизвиква гнева на католическата църква, която е заплашвала да отлъчи от църквата автора на романа. В Кампинас, родният град на автора, са събирали подписи, за да не се случи това. Мануел Калрос се запознава на 15-годишна възраст и един ден решава да създаде сериал по тази история.

Персонажите:

Анита: тя повтаря, че в света нищо не е случайно. Наивна девойка, която крие своята личност, заявявайки че може да измени съдбата на всеки, който има някакви отношения с нея. Само на 18 години, тя отива във Флоренса, където съблазнява Нандо и Зезиньо, като оформя любовен триъгълник. За много кратко време променя живота на Нандо, Лусия, Зезиньо и всеки, който е близо до нея.

Нандо: опитва се да спаси своя брак и за това приема предложението на съпругата си Лусия да прекарат празниците във фазендата при тъста му. Там той се надява да реализира своя отколешна мечта - да напише истински роман, тъй като неговата неговата професия като архитект не му носи нужното удовлетворение. Но той не може и да си представи, че тези няколко дни, ще променят изцяло живота му. Търсейки източник на вдъхновение, той среща идеалната героиня в Анита. Блуждаенето между реалност и фантазия измъчва и терзае Нандо и остава завинаги в историята на семейството му.

Лусия Елена: най-романтичната от трите сестри в семейство Венансио, едно от традиционните и силни семейства в града. Тя живее в Сао Пауло, за това много рядко се среща с баща си и със сестрите си. В опита да си да спаси брака си, тя решава да прекара ваканцията далеч от шума на големия град. Но тя и представа си няма, че това младо момиче, което пристига по същото време във Флоренса, ще сложи точка на и без друго неуспешния й брак. Лусия приема Анита в дома си и по този начин сама отваря вратата за страстта между съпруга й и Анита. Присъствието на Анита ще се превърне за нея в пагубно.

Зезеньо: когато той за първи път среща Анита, страстта му към нея постоянно се усилва. През своите 16 години той никога не е имал сексуални отношения. Той живее на третия етаж над магазина, в който работи. От банята си той вижда стаята на Анита и постоянно си представя как двамата са в леглото. Изпълнен с мечти за първата любов, той много лесно се увлича по Анита и попада в любовния триъгълник.

Луиза: 18-годишната дъщеря на Нандо. Както и много друго момичета на нейната възраст, тя обича да слуша рок и да се забавлява. Преди да замине във Флоренса, тя се запознава с Анита и двете момичета става добри приятелки, заедно се разхожда и забавляват. Така, с помощта на Луиза, Анита попада в дома и семейството на Нандо.

Марта: по-голямата сестра на Лусия. Вдовица. Тя живее заедно с баща си във фазиендата, грижейки се за дома и наглеждайки стопанството. Зад своите расови предубеждения, тя крие силното си сексуално привличане по чернокожи. Тя се влюбва в новия шофьор, който е негър, Андре, и прави всичко възможно, за да го раздели с Неуза, прислужницата им.

Жулиета: по-малката сестра на Лусия, единствената, която си е устроила стабилен живот. Има щастлив брак, обожава дъщеря си и съпруга си, но в същото време тя страда от строгото възпитание на баща си. В по-големите си сестри тя открива знак на съдбата, особено в Лусия.

Венансио: баща на Марта, Лусия и Жулиета. Бивш кмет на Флоренса, патриарх на семейството, човек, който обича да се изтъква. Много злопаметен. Той е на 70 години. Постоянно се оплаква и се кара с всички около него, особено с Нандо, изразявайки неодобрението си към брака на дъщеря си с него.

Ейтор: изглежда, че в него Жулиета е открила съвършения мъж. Но за него е достатъчно да помирише аромата на друга жена, за да разбере, че верността и преданността не са за него.