Бряг на мечтите (Porto dos Milagres)

Феликс Гереро предава своя брат-близнак Бартоломео, продавайки неговата собственост и избягвайки с парите в Европа. В Испания той се жени за Адна. Те живеят извършвайки неголеми грабежи. Веднъж, Феликс се среща с една циганка и му предсказва, че той ще заеме мястото на Бартоломео и ще стане крал. Феликс решава да се върне в Бразилия.

Пристигайки в Порто дос Милагред, той се среща с Бартоломео. В това време брат му успява да се оправи от предателството и се е издигнал още по-високо. Адма решава да отрови Бартоломео и да завладее богатството му.

Бартоломео има любовница Арлет, която скоро трябва да му роди дете. Само един наследник може да обърка плановете на Адма. Адма успява да изпълни своя план и Бартоломео умира. Тъй като няма наследници, Феликс наследява всичко.

Една вечер на вратата чука Арлет. На ръце тя носи дете, истинският наследник на Бартоломео. Адма нарежда на управителя си, Ериберто, да убие Арлет и сина й Гума. Той качва жената и детето в една лодка.

В това време, една семейна двойка риболовци, Еулалия и Фредерико, минават на близо. Фредерико е един от рибарите, които помагат на Бартоломео да извършва контрабанден превоз на стоки. Той прави всичко това от финансов интерес. Еулалия е бременна и мечтае за дете. Те бързат към брега, за да отидат при лекар. Но не им се отдава и Еулалия започва да ражда, но детето се ражда мъртво.

Недалеч от тях, Ериберто отвежда Арлет по-далеч от брега, за да я убие. Но тя поставя детето в кош и го пуска по водата, а след това и самата тя скача във водата. Ериберто смята, че те са мъртви вече.

Еулалия и Федерико намират Гума. Еулалия мисли, че това е подарък от Иеманжи и благодари на богинята. Но тя не издържа на напрежението след всичко случило се и умира. Федерико взема детето и обещава да го отдаде на Иеманжи, защото тя му е направила този подарък.

И така, Гума, наследника на цялото богатство на Бартоломео, става син на беден рибар. Така започва неговия живот и неговата история.

В града има и други не по-малко интригуващи истории.

Например, историята около раждането на Ливия. Ливия е племенница на богаташа Августа Еуженио, влиятелна жена в Портус дос Милагрес. Сестрата на Августина, Лаура, избягва от дома си с беден рибар. Ражда им се дъщеря Ливия. Един ден, превозвайки с лодката си контрабанден товар на Бартоломео, полицията се опитва да ги задържи и стрелят по лодката. Лодката се взривява заедно с Лаура и Леонсио. Августа Еужения никога не е приемала любовта на сестра си, дори след смъртта й тя не иска да каже на никого как е починала тя. Освен това, тя не иска да поеме отговорността за възпитанието на племенницата си. но съпругът й е много по-благороден човек и принуждава Асвгуста да се погрижи за детето. Августа Еужения не обича детето и изпраща Ливия в Рио де Жанейро при сестра си Леонтина.

Има и още една история: историята на Роза Палмейра. Преди сватбата си, тя извършва престъпление като убива полковник Журандир ди Фрейтас, мъжът, който е изнасилил двете й сестри. Изпратена е в затвора. От обикновена жена, тя се превръща в жена-легенда в целия гради, дори и в целия щат. В затвора тя става човек, готов на всичко.

След много години тя излиза от затвора и започва да издирва племенника си Гума. Ливия пораства и пристига в Портус дос Милагрес при своя възлюбен Алешандре, син на Феликс Гереро и Адма. Там тя се запознава с Гума...

Тази теленовела е снимана в град Canavieiras и в хотел Transamerica в град Comandatuba. Сценарият е основан на книги на писателя Жоржи Амаду и е изградена на типични сцени и пейзажи, характерни за южна Бразилия...

Персонажи:

Първа част:

Бартоломео Гереро

Персонаж от първата част на теленовелата. Един от братя-близнаци, Бартоломео се явява един от най-важните хора в град Портос дос Милагрес. Той живее в горната част на града в дворец с малки фонтани. Освен него, там живее и икономката му. Животът му е обвит в тайнственост и никой в града не може да му се опре. За него много говорят, особено след като по-голямата част от жителите на града работят в предприятията му. Той пристига в града без грош след като брат му го предава. Въпреки това, благодарение на деловия му нюх, той успява да спечели голямо състояние, занимавайки се и с контрабанда. Всички се боят от него и го уважават, но изглежда, че той винаги е в лошо настроение. Никой не подозира, че Бартоломео често посещава бордеите в близкия град, Итамаражи, където поддържа връзка с Арлет, проститутка, която по-късно му ражда син. Когато Бартоломео научава за сина си, вече е късно: той е отровен.

Фредерико Виейра

Рибар, безумно влюбен в съпругата си Еулалия. Заради бедността на семейството му, Федерико не може да устои на възможността да се забърка в рискована дейност, свързана с контрабанда, с която се занимава Бартоломео. Експлоатиран от началника си, Фредерико постоянно се възмущава, че много малко му плащат. Като научава, че съпругата му е бременна, той решава да изостави съмнителния бизнес. Но трагедията, която се случва в деня на раждането, променя живота му: след като намира Гума в един кош, той решава да се погрижи за него като за собствено дете. След това той се заклева, че няма да се върне повече в морето и изпълнява клетвата си до деня, в който брат му попада в беда. Тогава той решава да наруши своето обещание, за да спаси брат си. всичко завършва със смъртта на Фредерико. Той умира по време на буря в морето.

Еулалия

Много симпатична жена, покорна и достойна. Тя помага на семейството си като продава красиви кукли, ръчна изработка. Еулалия винаги се е боила за съпруга си, който се занимава с рискован бизнес и мечтае да му подари син, който той толкова желае. Тя постоянно се опитва да убеди Фредерико да изостави контрабандата в открито море.

Леонсио

Най-добрият приятел на Фредерико, а когото излиза на риболов. Той също рискува, впускайки се в контрабандата на Бартоломео. Той не смята това за престъпление, а просто опит да подобри своя живот. Леонсио от пръв поглед се влюбва в Лаура и среща яростна съпротива от страна на семейството й. Не губи и минута в колебания и я отвлича от дома й, завеждайки я да живее с него в рибарското селце. Той има собствена лодка. Когато се ражда дъщеря му Ливия, той се чувства най-щастливия мъж на света. Не и без помощта на Августина Еужения лодката му е взривена в открито море.

Лаура

Красива, силна и смела, сестра на Августа Еужения. Тя се влюбва в рибар и изоставя всичко в името на тази любов. Тя се омъжва за Леонсиио против волята на Августа Еужения, защото е открила любовта, за която винаги е мечтала. От тази любов се ражда дъщеря: Ливия. Тя дори не подозира на какво е способна родната й сестра и че именно тя е причината да взривят лодката, в която са заедно с Леонсио.

Арлет

По-голямата сестра на Роза Палмейра, нежна и добра проститутка, мечтаеща да срещне мъж, който да я спаси от живота, който води. Тя не предполага, че нейния принц ще Бартоломео Гереро. Като малка тя е пострадала от подлостта на полковник Журандир, което става причина тя да се занимава с проституция. Като научава, че чака дете и научавайки, че в живота на сестра й Роза се е случила трагедия, тя решава да се срещне с бащата на детето си. но по заповед на Адма, тя е убита от Ериберто.

Сесилия

По-малката сестра на Роза. Красива и невинна девойка, косвено замесена в трагическата съдба на сестра си.

Полковник Журандир до Фрейтас

Полковник в близкия град Итамаражи. Груб и развратен мъж. На него му харесват само девственици и обича да ги "колекционира". В миналото се е срещал с Арлет, заради което си навлича ненавистта на Роза Палмейра.

Доня Коло

Прагматична и пресметлива собственичка на бордей, прекрасно разбираща психологията на "момичета" й. Тя е наясно, че нейната кариера скоро ще приключи и издирва млади момичета навсякъде. Разбирайки за съдбата на Арлет, тя настоява Арлет да намери бащата на детето си.

Втора част:

Феликс Гереро

Той е узурпатор. Главният отрицателен герой в теленовелата, обаятелен и интересен мъж около 50-те, без угризения на съвестта той манипулира хората и фактите. В началото на теленовелата, той живее в Испания, но след това се връща в Бразилия след като чува загадъчното предсказание на една циганка, с която се среща една нощ, докато тя се крие от полицията. Въпреки своята алчност и жестокост, той обича съпругата си. пристигайки в Порт дос Милагрес той се среща със своя брат-близнак Бартоломео, когото в миналото е предал. Феликс се преструва на разкаян, но в действителност, той просто иска да заеме мястото на своя влиятелен и богат брат. Той успява да осъществи плановете си. става кмет на града, независимо от капаните, които му готви съдбата.

Ундина

Икономка, работеща в двореца на Гереро в продължение на много години. Тя също така е и човек, който знае тайните на местните жители - техните недостатъци, желания и болести. Семейството й живее на пристанището и независимо, че Ундина постоянно е сред богати хора, за информация тя винаги отива на пристанището. В миналото тя просто е обожавала Бартоломео. В настоящето, тя получава заповеди от Адма. Тя не вярва на всяка думи, а за нея погледите означават много повече от хиляди думи.

Адма

Съпруга на Феликс, неговата дясна ръка. Хладна, прагматична и пресметлива жена, готова на всичко в името на щастието на Феликс, когото обича с нездрава любов. За това тя се решава на убийството на Бартоломео без да предупреждава за това съпруга си. С развитието на сюжета, Адма става все по-опасна, движена от ревността и наранената си гордост.

Ериберто Перейра

В миналото се крие от полицията. Той работи като шофьор на Бартоломео. След смъртта на шефа си, той използва възможността да се издигне бързо в живота и става съюзник на Адма. Той често посещава бордеите, но дълбоко в душата си е влюбен в Адма.

Роза Палмейра

В началото на теленовелата тя е нежна, мечтателна и чувствителна жена. Тя е трябвало да се омъжи за Отасилио, но нейният живот кардинално се променя в деня на сватбата й: със сестра й се случва трагедия и Роза попада в затвора. Тя изкарва в затвора 20 години и когато излиза от там, животът й вече е разбит. Тя става истинска легенда и историите й се обсъждат от жителите на града. Нейният живот е непрестанна борба: в затвора със силните и полицията. При завръщането си в града, тя става като "огън на вятъра", способна на всичко в името на любовта и ненавистта. Проблемите й започват, когато тя открива в града бордей и се влюбва във Феликс Гереро, когото смята за добър човек.

Отасилио Ферасо

В началото на историята той е романтичен и мечтателен млад човек, студент, възлюбен на Роза. Но съдбата променя живота му. Първо той се опитва да докаже невинността на Роза, но после влиятелните хора в града го притискат и той се отказва от борбата. След това той обещава да я изчака да излезе от затвора. Но не изпълнява обещанието си. В крайна сметка, след 20 години той е адвокат на Феликс и съпруг на Амапола. Има две деца: Алфредо Енрике и Ана Беатриз. Отасилио се ползва от много привилегии и се намира в разцвета на силите си. Излизането на бившата му годеница от затвора променя малко плановете му.

Августа Еужения Пруенса ди Асусон

Тя е привърженичка на матриархата. Живее съгласно традициите и властта. Властна, деспотична, от този тип жени, които командват мъжете, но в същото време много възпитана. Августа обича да говори за миналото, когато тя се е занимавала със захарна тръстика и производство на пури. Тя ненавижда Адма, която може да заеме мястото на най-важната жена в града. Освен това тя е заклет враг на Рикардина, святата майка на града. След смъртта на Лаура, тя се чувства задължена да се погрижи за дъщеря й Ливия, но тя намира друг изход, отпращайки момичето в Рио де Жанейро заедно с другата си сестра, Леонтина.

Освалдо Асусон

Съпруг на Августина Еужения, който живее в сянката на съпругата си. Обичат го всички, освен съпругата му. Дълбоко в душата си той е влюбен в Леонтина, въпреки че не може да сподели с никого за любовта си. Той също често посещава бордеите, за да се позабавлява. Освалдо мечтае да построи вълнолом, с помощта на който ще може да спаси живота на много рибари, които иначе умират при буря. Той обича Ливия като родна дъщеря.

Франсиско Виейра

Рибар, женен за Рита, баща на Луиза и чичо на Гума. Той е майстор в своята област, уважаван човек, от рождението си е предан на майка си. Франсиско плува с "Храбрец", докато не го предава в ръцете на Гума, когото е отгледал след смъртта на брат си Фредерико. Когато Гума се влюбва в Ливия, Франсиско се противопоставя на тази любов, защото знае, че племенникът му е обещан на Иеманжи, богинята на морето. Той обича да разказва истории в бара а Бабао. С времето зрението му отслабва. Той отива на преглед при д-р Родриго, който не може да разбере причината за влошаване на зрението му, докато самият Франсиско не му казва, че причината е в морето. Той има много добри отношения с дъщеря си и харесва плановете й да забогатее.

Рита

Съпруга на Франсиско, предана майка, здравомислеща жена. Тя успява да внесе равновесие в живота на семейството си и на хората от пристанището, за нея всеки проблем има разрешение. Тя е обикновена и мъдра, приема всеки без предубеждения, никога и от нищо не се оплаква, вярва в доброто бъдеще. Рота работи неуморно и винаги чака мъжете да се върнат от морето. За разлика от съпруга си, тя поощрява любовта на Гума и Ливия, а също така помага на дъщеря си, когато се влюбва в Алфредо Енрике.

Гума

Главният герой в теленовелата, силен и смел рибар. Той е грубоват и чувствителен, както казват жените, кожата му има вкус на море. На гърдите си има татуировка на Иеманжи. Той е млад мъж, който обича живота, постоянно се усмихва и вярва в светлото бъдеще на своя страдащ народ. Има непоклатими морални принципи и вярва, че ближния трябва да се обича. Той е уверен, че съдбата на всеки моряк е смърт в морето и за това той много страда заради любовта си към Ливия. Любовта им преминава през много изпитания: започвайки със социалното неравенство и завършвайки с лични неприятели. С времето, Гума става предводител на рибарите, а след това открива истината за произхода си: наследник е на Бартоломео Гереро. Той се чувства обвързан с морето и Иеманжи, с Ливия заради любовта и със своя народ заради подкрепата.

Ливия Пруенса

Главната героиня на теленовелата, силна, решителна и чувствителна девойка. Много години тя живее в Рио де Жанейро, където много работи и става независима. Целеустременост и етичност - най-важните черти от характера й. Тя е в крак с времето и работи като WEB-дизайнер. Заради силния си темперамент, тя не вярва в никаква мистика. Отгледана от чичо си и леля си, Освалдо и Августина, а след това и от Леонтина, тя много малко знае за истинските си родители, които са починали. Тя не знае произхода на семейството си. Отношенията й с леля й Августина са много обтегнати, за разлика от тези с другата й леля, Леонтина, която много я е научила. Ливия пристига в Портос дос Милагрес, за да си потърси работа в информационните системи във фабриките на Феликс. Там се запознава с Гума и се влюбва в него.

Алешандре

Съперник на Гума, красив и обаятелен млад човек, наследник на огромната империя Гереро. Официално той представлява бизнеса на баща си в Рио де Жанейнро. В действителност, той обича да се забавлява с жени, обича хубавите коли, скъпите дрехи и т.н. Алешандре е човек на града, съвременен до мозъка на костите си, пълна противоположност на съперника си. Той е уверен в себе си и като син на могъщи хора, той се държи много надменно. Но всичко се променя, когато се влюбва в Ливия, той е готов на всичко, дори на убийство на рибаря, за да си върне любимата.

Луиза

Дъщеря на Франсиско и Рита, амбициозна девойка, която няма намерение да живее на пристанището. Тя обича модните списания, мечтае за богатство. Тя е на 17 и няма търпение да стане пълнолетна, за да ръководи живота си сама. От всичко най-много обича да пее и иска да стане певица някой, да си намери добра партия. Всичко това се случва в Портос дос Милагрес, когато се среща с Алфредо Енрике. За да е по-близо до него, тя се съгласява да работи в дома на Отасилио и Амапола. Тя е приятелка с Гума и Есмералда. Когато се запознава с Ливия, тя започва да й се възхищава, защото тя олицетворява всичко, към което се стреми.

Амапола Ферасо

Съпруга на Отасилио. Обожава скъпите вещи, поддържа тялото чрез много упражнения. Проблемът й е, че няма чувство за мярка, постоянно променя прическите и цвета на косата си, създавайки свой собствен стил. Амапола мечтае да си построи къща на брега на морето и да купи първото Ферари в региона. Тя е много лекомислена, но в същото време е много умна и прагматична жена. Не случайно поддържа добри отношения с Адма.

Алфредо Енрике

Син на Отасилио и Амапола, типичния богаташки син: има проблеми с учението, не се притеснява за бъдещето си. Забранената любов с Луиза го подтиква да прави неща в името на щастието на любимата. Когато Роза Палмейра излиза от затвора, Алфредо Енрикета е много привлечен от нея и накрая става неин искрен приятел, което не се харесва на Амапола.

Ана Беатриз

Дъщеря на Отасилио и Амапола, всички я наричат Бия. Мила, открита и доброжелателна девойка, влагайки цялата си енергия в това, което прави. Тя постоянно се опитва да оправи майка си. Запознавайки се с Пасока, тя намира приятел за всички приключения.

Дулче Ферасо

Сестра на Отасилио, красива жена, учителка, която вярва в професията си и я използва като инструмент за социална борба. Например, тя вярва в Пасока и се опитва да го направи за пример, че образованието може да спаси човек. Дулче живее в дома на брат си и крие любовта си към д-р Родриго, с когото стават приятели. Също така тя става близка приятелка на Ливия. Тя се чувства еднакво добре и в компанията на богати, и в компанията на бедни, знае всички и всичко.

Рудолфо Августо

Син на Освалдо и Аугуста Еужения, братовчед на Ливия, с която поддържа топли отношения. Когато има възможност, ходи до Рио де Жанейро. Той води разгулен живот, изкарва си прехраната с дребни мошеничества, независимо от положението си. Всъщност той е пристрастен към тази игра. Рудолфо е приятел на Алешандре, както и на Гума. В края на краищата, той влияе на връзката между Ливия и рибаря. От време на време той изчезва и никой не знае къде се крие.

Мария Леонтина

Самотна, но много жизнерадостна, заклета пътешественичка. Лео, както всички я наричат, е средната сестра на Августа Еужения. Забележителна фигура в града, много живяла, но все още интересна и привлекателна. Тя не е омъжена, живее в свой собствен свят, изпълнен с тайнственост. Историите за нея подхранват еротичните фантазии на младите в града. Говори се, че тя си пада по младежи и че през горещите нощи тя отива "на лов" в бара. Тя и племенницата й Ливия се обожават една друга. Лео заплаща цялото образование със собствени средства. Тя винаги защитава племенницата си пред Августа Еужения.

Родриго Фейтоза

Градският лекар, а в свободното си време е поет. Той познава повечето от жителите в града, защото ги лекува, но понякога той е надежден приятел, който дава добри съвети. Родриго живее в обикновена къща на пристанището. Никой не знае произхода му, от къде е дошъл и защо живее в такива скромни условия в малкия град. Той харесва учителката Дулче, но връзката им така и се започва, независимо че има взаимност. Той е един от първите хора, които се противопоставят на Феликс и си спечелва враг, който застрашава живота му.

Деодато Перейра

По-малкият брат на Ериберто, спокоен и безметежен. Той притежава магазин в града и обича лекия живот. За да има средства за съществуване, той прибягва до помощта на съпругата си Епифания. Деодато е в постоянен конфликт с дъщеря си Женезия, като се опитва постоянно да й намери съпруг, против желанието й.

Епифания Перейра

Очарователна жена, изпълнена с любов и желания. Тя е добър организатор, дисциплинирана, взискателна. Епифания изкарва цели дни в магазина на съпруга си, но въпреки това намира време да се грижи за децата си - Женезия и Сокориния. Има заразителен смях, не пропуска да каже някоя шега. Постоянно се кара с по-голямата си дъщеря заради постоянното й лошо настроение.

Женезия Перейра

По-голямата дъщеря на Деодато и Епифания, винаги в лошо настроение и за това изглежда по-възрастна за годините си. Тя е под влиянието на майка си. Тя носи широки дрехи в неутрален цвят и тежки очила, които се оказват само една маска, прикривайки тайната й. Женезия е маниачка на тема чистота и постоянно чисти в дома. Тя живее в своите фантазии, за които никой не знае. Не дава шанс на нито един мъж, даже на любовника си Рудолфо Августо, който се появява в дома й по молба на Деодато. Всичко се променя, когато нейната същност взема връх и маската й пада.

Мария до Сокоро Перейра

От самото си раждане тя е обожаваното дете на Деодато. Стройна, с откри поглед, Сокориния остава много зад себе си сестра си. Тя е мечта за всички в града. Всичките й кандидати се изучават щателно. Тя се омъжва за Алфео.

Алфео да Силва

Съпруг на Сокориния, отдава душата във всичко, което прави. Той работи в магазина и помага на Деодато. В дома си той не обръща внимание на странното поведение на съпругата си. Той постоянно с всички общува, Алфео е в течение на всички клюки, въпреки че не подозира, че главната героиня в тях е съпругата му.

Бабао

Собственик на бара, място за среща на хората от пристанището. Истинското му име е Адербал душ Сантос. Той е баща на Есмералда и е близък със света майка Рикардина. Бабао е добродушен и весел, той често дава заем на този, който има нужда. Говори се, че навремето е имал връзка с една мулатка с изумрудени очи. Тази жена е изчезнала, оставяйки го с дъщеря на ръце.

Есмералда

Красива смугла девойка, добре сложена, изпълнена с нежност. Тя е весела, хитра и като никой друг, лицемерна. Есмералда от дете обича Гума, но на нея й харесва да получава комплименти и от други мъже. Когато Гума се влюбва в Ливия, тя не знае какво да прави и се преструва на приятелка на съперницата си. Есмералда е кръщелница на Рита и Франсиско и неотлъчна приятелка на Луиза.

Майка Рикардина

Свята жена, която е почитана от хората в пристанището. Тя има влияние на хората на морето и техните семейства. Рикардина постоянно се кара с Августа Еужения, защитава църквата и католическите традиции на града.

Жак дос Рейс

Опитен моряк, приятел на Гума. Той обезпечава семейството си като се занимава с риболов. Той загива по време на буря в началото на теленовелата, осъществявайки пророчеството на всички хора. След смъртта му, съпругата му Жудити остава сама на света със сина им.

Жудити ди Лос Рейс

Родена домакиня, която е щастлива със съпруга си Жак и сина им Пасока. Тя много страда, когато съпругът й умира и тя става вдовица. Радостта от живота й изчезва. Освен това, когато научава за злополуката с Жак, тя изгубва детето, което чака в този момент. Тя е типичен пример за жена, която живее на пристанището и зависи изцяло от благосклонността на морето и бурите.

Пасока

Единственият син на Жудити. Той получава прякора си от баща си и моли всички да го наричат така. Пасока е най-добрия ученик на Дулче, но повече от всичко на него му харесва да излиза заедно с Гума в морето. Той не се бои нито от морето, нито от пророчеството, което разрушава семейството му.

Руфино Фонсека

Много добър приятел на Гума, добър рибар, силен мъж, който много се смее и пее, а през лунните нощи той свири на китарата си. Сирак, той мечтае да се върне в морето и да открие русалката си, която може и да е Есмералда, в която е влюбен.

Селминия Алуада

Сестра на Руфино, красива негърка, води "лек живот", както говорят за нея злите езици. Тя приема клиентите си в бара, неин постоянен клиент е Ериберто. Независимо от живота, който води, Селминия не губи надежда да се влюби истински.

Изекиел Баруд

Наричат го Зека. Привлекателен млад човек, работи като сервитьор в бара на Бабао. Приемат го като основния кандидат за ръката и сърцето на Женезия, но той мисли, че е прекалено съвременен, за да се обременява с такива отговорности.

Аиде

Това е още едно момиче с "леко поведение". Тя не е особено умна и не е романтична. За нея, този род занимания е единствения начин да печели пари. Тя винаги спестява от заработеното. Тя става една от най-добрите проститутки в бордея на Роза Палмейра