Есенна любов (Piel de otoño)

С преданата любов и безусловната подкрепа на Лусия, съпругът й Рамон преуспява в бизнеса си и достига големи икономически висини. Нейните деца, Лилиана и Мигел, са посещавали само най-добрите училища и никога не са изпитвали лишения, които двойката е изпитвала в началото на брака си. Независимо от всичко това, Лусия не е щастлива. Рамон се е превърнал в материалист и жесток човек: той често я обижда. Той дори настройва децата срещи Лусия и те се отнасят с нея непочтително.

Лилиана е много порочна и непредсказуема, до крайност решена да следва приятеля си в Испания, но постига само това, че забременява и е изоставена. Пазейки бременността си в тайна, Лилиана изоставя момиченцето, Наталия, в Испания на грижите на бавачки и се завръща в Мексико. В дома, тя краде пари от баща си, за да издържа дъщеря си. Мигел Анхел е мързелив и безотговорен юноша, който смята, че заслужава световни привилегии безплатно.

Лусия се превръща в тъмна сянка, в несигурна и тъжна жена, която не знае какви са мечтите й. Единствените мигове на щастие изпитва само пред компютъра. Тя разкрива сърцето и душата си на мъж, който я разбира, съветва я и в който, бавно, но сигурно, се влюбва. Този тайнствен мъж, чието лице не е виждала и чийто глас само може да си представя в сънищата си, просто подписва съобщенията си като... „Viento“ („Вятър“).

Нейната приятелка, Росарио, също таи огромна болка. Наложило й се е да избяга с децата си, защото нейният брутален съпруг я бие постоянно. Едуардо и Габриела, нейните деца, едва си спомнят какъв е бил баща им, тъй като Росарио ги е отгледала с идеята, че баща им е бил любещ и отговорен и е умрял много млад. Тази тайна преобръща живота на Росарио и децата й, когато Виктор ги открива. Чрез измама той спечелва доверието и приятелството на децата, докато не убеждава Габриела да се премести да живее при него. Сега Росарио живее в постоянен ужас, страхувайки се за безопасността на дъщеря си.

Животът на Триана е белязан от голяма любовна история. Тя е напуснала Испания преди повече от три десетилетия след като открива съпруга си в прегръдките на най-добрата си приятелка. Опустошена, тя се завръща в Мексико, където среща Мартин и е споделила с него много години, изпълнени с любов и щастие. Малко след смъртта на Мартин, Триана открива, че много скоро ще го срещне на небето, тъй като страда от тежка форма на рак. И като по ирония на съдбата, Триана открива, че нейният бивш съпруг е починал в Испания и й е оставил цялото си състояние. На Триана не й остава нищо друго, освен да се смее на парадоксите в живота. Преди да умре, Триана написва завещание, според което оставя апартамента си в Мексико на Росарио, а наследството си в Испания – на Лусия. Двете приятелки изпитват огромна болка и скърбят за загубата на своята скъпа приятелка, като в същото време изпитват безпределна благодарност за нейната щедрост.

Един ден, Лусия случайно разбира, че Лилиана е родила дъщеря и че планира да я даде за осиновяване. Лусия е прекарала детството си в приют и тя е решена да попречи внучка й да преживее същата тъжна съдба. Лусия се изправя пред Лилиана, но тя отрича за съществуването на момиченцето. Тогава Лусия се обръща за помощ към Рамон и за нейна най-голяма изненада, тя го открива в леглото с любовницата му, Ребека. С разбито сърце, Лусия трябва да преживее ужасните обвинения на сина си, Мигел Анхел, който я обвинява за приключването на последната му връзка. Младежът дори не говори с нея. С опустошена душа от цялата болка и чувството, че е само бреме за семейството си, Лусия опакова багажа си и заминава в Испания, където смята да започне нов живот и да открие Наталия. Там тя среща приятелят на Триана, Сантяго, изящен художник и Хорди и Маите, които й предлагат любовта си и място, където да живее. Сантяго и Лусия веднага се чувстват привлечени един от друг, но Лусия не може да загърби факта, че все още е омъжена и му предлага само приятелството си. Сърцето й е завладяно от любовта на Сантяго, който се оказва не някой друг, а именно „Viento“, нейният тайнствен компютърен приятел.

През това време, корпорацията на Рамон се срива, заради огромните дългове, които е натрупал, а и заради начина, по който децата му харчат парите. Той пропада дълбоко в пропастта на своите склонности. За разлика от него, Лусия се променя и се превръща в елегантна и уверена жена. Тя открива таланта си в бизнеса, когато се сдружава с Маите и увеличава наследството си. Освен заради успеха си, нейното щастие е още по-голямо, когато Сантяго й помага да открие малката Наталия.

Лусия знае, че за да я напълно щастлива и да се отдаде тялом и духом на Сантяго, тя трябва да се върне в Мексико, за да изправи срещу страховете и болката си, които някога остави. Тя трябва да преоткрие своите мечти и спомени. Трябва да поеме съдбата си в свои ръце и да бъде щастлива завинаги. Любовта на Сантяго я кара да разцъфти отново, сърцето й да бие с нови сили, благодарение на тази нова, есенна любов...

Никога не е късно да се влюбиш отново... да преживееш романс с много повече цветове и красота, откогато и да било.

Персонажите:

Лусия Вияреал де Мендоса

42-годишна жена. Много крехка и обикновена на външен вид. Начинът й на обличане е много строй и създава впечатлението, че е по-възрастна. Винаги се е обличала консервативно. Не използва грим и аксесоарите, които използва, са недостатъчни. Прибира косата си практично. След преоткрива вътрешната си сила, тя се превръща в красива, привлекателна, елегантна и фина жена. Остава сираче много малка и единственият образ е този на нейния благодетел, Умберто Вияреал и на монахините от приюта, които са се грижили за нея. Нейната голяма цел е била да създаде семейството, което тя не е имала и когато я постига, се превръща в майка-орлица. Има ценности, които следва неотклонно: справедливост, доброта, сила на характера, но изпитва силен страх да не бъде изоставена. Когато решава да се промени и да се интересува от самата себе си, тя се научава да контролира страховете си, а нейните добродетели се проявяват с пълна сила. Заради случилото се в миналото (изоставили са я), тя е изпълнена със страхове, неуверена е, самовглъбена и изпълнена с вина. Изпълнителна и самоотвержена майка. Любовта към другите, без да се интересува от себе си, е нейната характерна черта, която е подхранвана от религията, в чиито устои е възпитавана. Винаги е била добра, любезна, ласкава и великодушна, дисциплинирана и изпълнена със скрупули. Въпреки неимоверните си усилия да възпита в същия дух децата си, те са заслепени от парите и положението, което може да им осигури баща им. В действителност, Лусия не подозира истинската си вътрешна сила, която по време на историята се променя и й помага да преживее много разочарования, за да може накрая да опознае истинското щастие.

Рамон Мендоса

47-годишен мъж. Атлетичен, с безупречен външен вид, но нещо в чертите му подсказва неговия скромен произход. Облича костюми по последна мода, избира аксесоари, с които да изпъкне. Той е единствено дете на бедно семейство от севера, което е успяла с много лишения да му осигури добро образование в частни училища, но винаги са го приемали като бедното дете, поради което има комплекси заради произхода си. Умело прикрива комплексите си с добро поведение и подход при общуване. Щедър с децата си. Той не иска те да разбират какво е да живеят в недоимък, като него самия. За това не им отказва нищо и им дава много пари, опитвайки се по този начин да ги защити. Той смята, че парите са начин хората да го приемат. Притежава собствено излъчване, умен, смел, трудолюбив, хитър. Знае как да се хареса на клиентите или хората, от които може да спечели. Когато Рамон контактува с хора, които са на по-ниско социално стъпало от него, той става високомерен и ироничен. Но когато контактува с хора, които стоят по-високо от него, той се превръща в лакей и подмазвач. Пълен егоист, винаги се стреми да доминира, да контролира. Агресивен, упорит, мъжкар. Едва след като изгубва всичко, оценява каква жена е имал до себе си, но той не признава, че е допуснал грешка.

Сантяго Местре

42-годишен. Желан ерген, артист, чувствителен, от висока класа, чувствен и много привлекателен. Сантяго се е посветил на изкуството и създава красиви творби, които след това продава. Видял е свят, живее в Европа. Носи костюм, но без вратовръзка. Стилът му е безупречен, показва неговия добър вкус, който прозира във всичко, което прави. Сантяго е приятел на Триана, с която споделят едни и същи чувства и култура. Той е човек, който обича добрия живот, изкуството и жените, с които се разбира перфектно, въпреки че в момента няма сериозна връзка. Пази добри спомени за майка си, която възприема като голям човек и която го е научила на любов и благоразумие. Сантяго обича спорта. Има приказно чувство за хумор, никога не наранява, харесва музиката и хубавото вино, пътешествията, бохемите и приятните вечеринки в отбрана компания. Сантяго живее, търсейки жената на мечтите си, единствената, която може да оцени неговите човешки стойности и да оцени огромната му чувствителност. За това всеки път, когато погледне някоя жена, той я докосва с очи, усеща я. От друга страна страда, виждайки как неговия блян се отдалечава от него. Изключително темпераментен и това понякога му носи неуспех, чувство за вина или мъка. Сантяго смята, че търси жена, която не съществува... докато не среща Лусия. От тогава неговото основно желание е да я обича и да я накара да го обича. Неговата страст понякога го кара да допуска грешки.

Ребека Франко

28-годишна. Решителна девойка, която поддържа красотата си и добрия си външен вид. Това й помага да се превърне в любовница на Рамон. Сексапилна и обича да показва тялото си, като по този начин става много провокативна. Използва природните й дадености, за да задоволява капризите и изискванията си. Води се от интересите си, кариеристка, фриволна. Не страда от липсата си на морал и самокритика. Самоопределя се като жена на новото хилядолетие. Интригантка, способна да се преструва, стига това да е в полза на целите й. Въпреки че не го знае, тя ненавижда мъжете и ги смята за глупаци. Умее лесно да манипулира мъжете, особено Рамон Мендоса.

Росарио Руис де Гутиерес

43-годишна. Съседка на Триана. Привлекателна, но не много красива. Спретната, но обикновена, не се вълнува много от модата. Благородна жена, добър човек, блага, с положителни мисли и умерени цели. Животът й е бил труден: на младини се влюбва във Виктор, за когото се омъжва и има две деца. След като се оженили, Виктор започнал да показва своя нрав като невротик и шантажист, докато един ден не й посяга и я удря. Едуардо, сина й, я защитава и тогава Виктор, без да се замисли много, ударил двойно по-силно и него. Този инцидент дава повод на Росарио да замине и да вземе децата със себе си, изоставяйки Виктор сам. Дълги години, Росарио лъже децата си, че баща им е умрял. Тази лъжа я поставя в огромен риск, както и семейството й. Росарио става недоверчива към мъжете и няма желание да има отново мъж в живота си. Благодарение влиянието на Триана, придобива навик да чете и променя възгледите за живота. Стреми се да изтласка децата си напред. Страхува се, че истината ще излезе наяве и може да изгуби привързаността на децата си. Задава си въпроса дали ще се намери подходящ човек за нея.

Лилиана Мендоса

21-годишна. Голямата дъщеря на семейство Мендоса. Привлекателна, кокетка, в крак с модата, изучава моден дизайн в университета. Израснала е в противоречива атмосфера, според почтените правила, които й налага майка й. За това се чувства потисната и ограничена. Баща й оказва огромно влияние върху формирането на личността и тя се държи като деспот с майка си, изпитва към нея смесени чувства: обича я, но се срамува от нея. Притежава силен характер, великодушна, дисциплинирана и отдава голямо значение на външния си вид. Но лесно се поддава на влияния и често е подвластна на гнева. В началото тя е неуверена и незряла. За разлика от баща си, Лилиана не създава интриги, тя е тяхна жертва, за това и поведението й се смята за лошо. Нейната основна цел е да открие собствената си идентичност и да преодолее срама, който чувства заради миналото си на „бедна“. Оттук се ражда и най-големия й недостатък: лъжата. За да се хареса на баща си, започва да измисля малки лъжи, които в последствие прерастват в нещо огромно. Тъй като не приема самоличността си, тя си измисля друга и това става източник на много конфликти. С помощта на Лусия тя започва да се замисля и става добра, като накрая показва всичките си добродетели.

Триана Гаястеги

55-годишна зряла жена. Международно известен антрополог, който се е посветил на изследването и популяризирането на доиспанската история на Мексико. Носи традиционни мексикански дрехи. Външността й показва каква личност е, буди доверие, уважение и я превръща в привлекателна жена. Триана се завръща от Испания след огромно разочарование – съпругът й е сложил рога. След завръщането си в Мексико, тя преживява голяма любов, която й дава нова надежда, но мъжът й умира от емболия. Основният й мотив в живота е да се учи от минали грешки, да помага на други жени, за да не повтарят нейните разочарования. Винаги се опитва да помага на приятел в нужда и се чувства безсилна, когато нещата не стават толкова бързо, колкото иска. Тежкият живот й е дал необходимия опит и прозорливост, за да може да вижда нещата в дълбочина. Умна, благоразумна, спокойно, искрена и уверена в себе си. Може би най-големият й недостатък е, че вследствие на силния си характер, тя често изпада в носталгични състояния. Резервирана жена, която не обича да говори за собствените си тайни. Голяма приятелка, опора и съветничка на Лусия. Въпреки че печели добри пари, тя не е заслепена от положението и разкоша, за това живее в апартамент, подреден просто, но с вкус, който изразява нейната личност, чак до смъртта й.

Густаво Елман

Психолог и преподавател в университета. Чувствителен и честен човек. Именно поради това се изправя пред голям етичен конфликт, когато се влюбва в Гариела, негова студентка. Изправя се пред дилемата: нейната искрена любов или кариерата му на преподавател.

Габи Гутиерес

18-годишна. Малката дъщеря на Росарио. Започва да учи психология в университета. Привлекателна и приятна. Носи се във весели цветове. Очевидно модните й желания са ограничени от бюджета. Умее да се справя с малко. За разлика от брат си, който получава нещата с много усилия и настойчивост, тя получава всичко благодарение на изящната си личност. Понякога трудно се разбира с брат си, тъй като Едуардо е много сериозен. Има силни морални принципи. Добра студентка, отговорна и помага в дома. От друга страна, тя е упорита и отстоява идеите си, което притеснява Росарио, в случай, че разбере истината за баща си. Естествено, отсъствието на баща е оставило отпечатък в нея и тя изпитва липса на мъжка привързаност в дома. По тази причина тя се превръща в уязвима и нерешителна жена. Като жена, тя изпитва завист към Лилиана Мендоса и това я прави много слаба на моменти, което застрашава живота й. Дори по тази причина другите смятат, че тя може да допусне същата грешка като майка си. Накрая тя открива себе си и своите добродетели в любовта.

Едуардо Гутиерес

23-годишен. Красив младеж, син на Росарио. Следва право със стипендия в частен университет. Привлекателен, но си личи, че е младеж от средната класа. Не само не обръща внимание на модата, но и не може да си позволи да се носи в крак с нея. Носи се спретнато, но не облича маркови дрехи. Привлечен от справедливостта и правосъдието, той смята отсъствието на баща за несправедливо, а като адвокат ще може да защитава майка си, която обича и на която се възхищава. Добре възпитан от майка си, в духа на добри морални принципи. Притежава благ характер, отговорен, икономичен и има големи мечти. Той вярва в добротата на хората. Това го прави много лесна мишена за манипулиране, което го вкарва в проблеми. Целта му е да се издигне сам, със собствени сили и с подкрепата на семейството си. За разлика от Рамон Мендоса, Едуардо избира пътя на доброто: да постигне целта си с усилие, работа, търпение... Лилиана разкрива някои страни на характера му, за които дори не подозира. От своя страна, Едуардо открива в Лилиана крехка, нещастна жена, която може да защити и да насочи в правилната посока в живота.

Мигел Анхел Мендоса

19-годишен, красив младеж. Пълно копие на баща си. Той използва дрехите и аксесоарите, за да бъде забелязан. Учи бизнес администрация в университета. Целта му е да получи одобрението на баща си на всяка цена, за това се опитва да му подражава във всичко: безотговорен, мъжка, ироничен и готов да направи всичко, за да постигне целите си, въпреки че за разлика от баща си, той е много неуверен. В него има нещо добро, дълбоко в него се крие един нежен младеж, който търси любов, но на първо място той не желае да разочарова баща си. В стремежа си да прилича на баща си, си навлича много проблеми – отдава се на алкохол, секс и др. пороци. Но накрая открива в майка си пример и начин да преодолее своите проблеми и отново да поеме по правилния път.

Бруно Дордели

44-годишен. Приятел на Пабло Кастаньеда, който представлява Рамон Мендоса. Бруно и Рамон стават приятели в гуляите, а може би и съучастници в тъмни сделки. Бруно е привлекателен, но повърхностен бизнесмен, който е влюбен в парите, жените и алкохола. Голям лицемер. Винаги последен схваща шегата в някой виц. Целта му са лесните пари и удоволствието, което могат да му осигурят. Доста умел в съблазняването и за него не е никакъв проблем да съблазни Лилиана, дъщерята на Рамон.

Пабло Кастаньеда

49-годишен. Съдружник на Рамон Мендоса. Зрял, привлекателен, стар ерген. Облича се добре. Пабло е човекът, който въвежда Рамон в големия свят и който отваря вратите пред него. Много затворен и неловък в любовта. В действителност, той винаги е бил влюбен в Лусия, но никога не се е осмелил да сподели чувствата си с нея, тъй като Рамон го е изпреварил. Винаги е таил надежда, че те ще се разделят, но не е бил способен да плете интриги около тях, тъй като той е благороден и добър човек. Не е достатъчно прозорлив, за да забележи, че Рамон произлиза от простолюдието, но интуитивно го усеща. Неговата голяма любов в живота е Росарио, в която открива жената, която винаги е търсил.

Виктор Гутиерес

Пълен психопат. Избухлив, нападателен и неспособен да изпитва любов, още от детството си. Виктор е напълно аморално същество, който може да убие или да шантажира без да се притеснява. Човек без съвест и крайно опасен.

Източник: www.telenovelas.gr , www.esmas.com