Черната перла (Pérola negra)

Една мистериозна жена изоставя новородено момиченце, плод на забранена любов, в един интернат специално за млади дами. Заедно с бебето, тя оставя на Мис Елен, директорката на училището, един плик, в който има 22 черни перли. Всяка една перла трябва да покрива по една година от престоя на момичето в училището до деня, в който навърши 21 години. Последната перла трябва да се даде на девойката при напусне на училището.

Детето е записано като Перла Маркес и израства заедно с най-голямата си приятелка, Ева, която пристига в интерната на осемгодишна възраст, след смъртта на родителите си, по настояване на баба й, Розалия Пашеко Оливейра. Ева е наследница на голямо богатство, което включва и козметична компания. Бабата Розалия е мразела снаха си и след смъртта й е насочила цялата си омраза към внучката си, поради което решава да я изпрати в интерната.

След години, Ева се е превърнала в прекрасна девойка на 20 години. Тя е съблазнена от Томас Алварес Толедо и остава бременна. Младежът не знае за бременността, която се пази в тайна в училището с цел да се избегне скандал. Когато бебето се ражда, Мис Елън получава щедро възнаграждение. Никой в училището не знае коя е истинската майка на момченцето, което се е родило там.

Неразделни приятелки, Перла и Ева си обещават двете да се грижат за момченцето след като напуснат училището, което трябва да се случи, когато навършат 21 години. Няколко месеца по-късно, Ева получава новината за смъртта на дядо си, Карлос Пашеко Оливейра. Патриархът на семейството, за да си отмъсти на Розалия за изневярата в миналото, оставя всичко на внучката си.

Наследница и навършила 21 години, Ева решава да се върне при семейството си и да встъпи във владение на наследството си, водейки със себе си своята голяма приятелка Перла. По пътя към дома, девойките претърпяват автомобилна катастрофа, която става причина за смъртта на Ева. Перла оживява и в болницата я объркват с приятелката й. Тогава, Перла решава да приеме самоличността на Ева, за да вземе „сина си" и да изпълни обещанието си да се грижи за детето. Когато пристига в дома на семейство Пашеко Оливейра, представяйки се за Ева, тя се сблъсква с враждебността на някои хора, сред които са Малвина, влюбена в Томас, мъжът, който е съблазнил Ева.

Минава време и Ева (която в действителност е Перла) поема ръководството на козметичната компания на семейството, подсигурявайки по този начин „сина си" Карлиньос, без никой да подозира, че тя не е истинската майка на момчето.

Властните семейства Пашеко Оливейра и Алварес Толедо се мразят. В миналото, дядото на Ева, Карлос Пашеко Оливейра, е нанесъл удар на бизнеса, което е довело бащата на Фернандо Алварес Толедо до самоубийство. Ева (Перла) трябва да се справи с интригите между двете враждуващи семейства и в собственото си семейство, което иска да й отнеме компанията. И насред всичко това, Томас дори не разбира как Перла успява да спечели сърцето му и страст пламва между тях. Положението се усложнява, когато младежът открива, че Карлиньос е негов син.

Нещо повече, Перла открива, че семейството на Ева крие голяма тайна, която е свързана с нея самата. Малко по малко Перла открива, че предполагаемата й баба (бабата на Ева) в действителност е истинската й майка.

Източник: pt.wikipedia.org/wiki/Pérola_Negra