Камък върху камък (Pedra sobre pedra)

Историята в „Pedra sobre“ се развива в град Респлендор в равнината Диамантина, в района на Баия. Мурило Потеш и Жеронимо Батиста принадлежат на враждуващи семейства. Двамата се влюбват в една и съща жена – Пилар. Девойката е годеница на Мурило, но го изоставя пред олтара, тъй като изгубва доверие в него, когато научава, че най-добрата й приятелка очаква дете от него.

За да си отмъсти, Пилар решава да се омъжи за Жеронимо, от когото ражда дъщеря – Марина. Приятелката й умира по време на раждането на дъщеря си, а Пилар поема грижите за малката, която кръщава Елена, също като майка си.

Мурило, от своя страна, се жени за Илда и има син с нея – Леонардо. Той се премества в столицата Бразилия, за да продължи своята политическа кариера.

Двадесет и пет години по-късно, Пилар иска да превърне Марина в кметица на Респлендор. Мурило желае същото бъдеще за сина си Леонардо.

Заклети врагове, Батиста и Понтеш си обявяват война: победителят при изборите ще спечели властта за едно от двете семейства в града. Но Пилар и Мурило, които все още изпитват силна любов един към друг, не подозират за страстта, която е пламнала между децата им, Марина и Леонардо. Знаейки за враждата между семействата си, двамата решава да се насладят на любовта си тайно.

Има още един мъж, който се намесва в отношенията. Това е Кандидо Алегрия, който е влюбен в Пилар Батиста. Той също иска да поеме властта в Респлендор и подкрепя амбициозната Елиана, за да контролира стъпките на Марина и Леонардо. Младежът, който е отгледан от семейство Батиста, не подозира, че Кандидо Алегрия е истинския му баща.

Насред тази битка, група цигани, водени от Яго, пристига в Респлендор. Вида, сестрата на Яго, се влюбва безумно в Карлао Батиста, собственик на Grêmio Recreativo. Той решава да изостави всичко, за да живее в колонията на циганите.

Пристигането на фотографа Жоржи Тадеу също повлиява на живота на жителите в Респлендор и по-специално на Урсула, дъщерята на Джоконда, сестрата на Мурило Понтеш, която се влюбва до полуда в него. След като се забърква с различни жени в града, Жоржи Тадеу е убит. След това той се появява пред жените и го довежда до лудост.

Страст и ненавист, съперничество и алчност, тайни и мечти, хумор и красиви пейзажи – това са елементите на тази история, в която не остава камък върху камък... 

Източник: memoriaglobo.globo.com