Смъртен грях (1975) (Pecado Capital (1975))

„Pecado Capital“ се опитва да покаже реалността или градския свят чрез един любовен триъгълник между таксиметров шофьор, богат вдовец и млада работничка, която мечтае за по-добър живот. Сценаристката на историята превръща обикновения таксиметров шофьор в необичаен герой от теленовелите, който умира в края на историята...

Карлао е шофьор на такси, който се преживява истинска драма, когато след като банкови обирджии, които избягват с неговото такси, забравят в колата му откраднатите пари. Той се изправя пред трудна дилема: да предаде парите в полицията с риска да бъде обвинен в съучастник в обира или да използва парите, за да разреши своите проблеми. Той е годеник с Лусиня, с която имат страстна връзка, изпълнена с караници и ревност, заради неговия мачизъм.

Лусиня е млада мечтателка, която работи като тъкачка във фабрика за конфекция, собственост на индустриалеца Салвиано Лисбоа. Избрали са я за рекламна кампания и има голям успех като модел, позната под името Луси Жордан. Запозната с по-лъскавия живот, в който навлиза и изморена от грубостите на Карлао, тя загърбва реалността на квартала си, започвайки връзка със Салвиано – нежен и чувствителен мъж, пълна противоположност на бившия ѝ годеник.

Лусиня и Салвиано се влюбват безумно и тя е принудена да се сблъска с недоверието и враждебността на децата на бизнесмена, за да сподели любовта: те не одобряват връзката на баща им с много по-младата жена, която на всичкото отгоре е и от друга социална класа. Те са убедени, че девойката се интересува само от парите на семейството.

Карлао не си дава сметка, че не липсата на пари, а културната дистанция, както и сблъсъка на противоположни ценности всъщност го разделя с любимата му. За да покаже на бившата си приятелка, че може да се сравнява със Салвиано, той купува компания за таксита, с което започва социалния си възход като квартален бизнесмен, подпомагайки жителите на своя квартал. Случва се да го наричат „Краля на Мейер“.

Новото положение на Карлао изисква стабилно семейство и той се жени за Еунисе, несъзнателно замесена в банковия обир. Става ясно, че заради куфара с пари, той се излага на риск да бъде обвинен в съучастие в обира. Тогава, бившият таксиметров шофьор започва да харчи много пари. За да не изгуби статуса си и заради натрапчивата идея, че трябва да бъде с Лусия, той се забърква в незаконни сделки със Сандовал – опасен престъпник, който го заплашва, след като му е отпуснал голям заем.

В края на историята, Карлао решава да остане с Еунисе. В знак на изкупление, той продава таксиметровата си компания, за да върне парите от обира и след това да се предаде на полицията. Сандовал предусеща, че Карлао подготвя нещо и отвлича Елисет, сестра му, за да разбере подробности около плановете му.

Карлао оставя куфара с парите на една метро станция в центъра на Рио де Жанейро и съобщава на полицията, знаейки че е следен отблизо от Сандовал и неговите хора. Те се опитват да откраднат куфара, но Карлао ги последва и успява да си върне куфара, но умира при престрелката, а бандитите са задържани...

Лусиня и Салвиано се женят същия ден...

Източник: memoriaglobo.globo.com