Да сгазиш лука (Pé na jaca)

След незабравими спомени от детството и живот, който изглежда перфектен, късметът ги запраща на различни страни, изненадва ги и ги променя. Пет деца, които са прекарали една ваканция, играейки по бреговете на Deus me Livre, са си обещали да бъдат винаги заедно, но все пак се разпръскват и забравят за обещанието. Без да предполагат, всички те се връща към изходната точка, без невинността на старите времена и отчуждени от приятелството, в което са се заклели през онези дни.Петимата са били там по различни причини: Артур прекарал ваканцията във фермата, където чичо му се занимава със зеленчуци; Елизабет е дъщерята на шивачка; Джиневер е дъщерята на служител във фермата; Мария е дъщерята на собственика на фермата; и Тико е синът на един от обитателите на фермата. Те се срещат случайно на брега на една река във вътрешността на Сао Пауло, Deus me Livre, близо до Пирасикаба. Те играят заедно без да обръщат внимание на социалните различия помежду си и са убедени, че приятелството им ще бъде завинаги. Но както всяка ваканция, така и тази приключва и, с изключение на двама от тях, те никога не се връщат. Те забравят напълно един за друг. След двадесет и пет години съдбата ги събира на същото място.

Персонажите:

Джиневер Аталиба, Джи: много красива и борбена жена. Работила е какво ли не, за да се издържа. Дори работи като сирена в увеселителния парк на Сигано, който е близо до града. Обожава спорта. Има две деца от Како, когото смята за любовта на живота си: Зидан и Даяна. Бракът й понякога е истински ад, защото Како става агресивен, най-вече след като пие. При една от караниците със съпруга си, тя осъзнава, че е допуснала най-голямата грешка в живота си. За да се възстанови, тя трябва да се преоткрие. В това трудно пътуване тя се сблъсква най-неочаквано с Артур, който отново влиза в живота й, и с приятелките си Роза и Дориня.

Ланселот, Ланс: като пораства, се маха от баща си, от когото се е страхувал и е изпитвал уважение. Той обича да се забавлява с приятели. Светът му се променя, когато се влюбва в Мария и рухва, когато връзката им приключва. Започва да пие, прави простотии и оставя Дориня бременна. С нея имат две деца, но той никога не изпълнява добре ролята си на баща и съпруг. Той избягва от града след като се скарва с баща си и брат си. Сам в Сао Пауло, той започва работа като личен треньор. Преподава уроци на омъжени жени и се забърква с една от ученичките си. По тази причина става преследван от закона беглец. Той избягва в Париж, където съдбата го среща отново с Мария. Той е приятен, приказлив и привлекателен. Моралните му принципи са много гъвкави, живял е много и е видял почти всичко. Обожава брат си Тадеу и страда от неговото отхвърляне.

Мария Бо: дъщеря на Ирина и Сегундо Ботельо Бульоес. Никога не се е разбирала с майка си и след време, се отдалечава от семейството. Нейната първа любов, когато е била на 13 години, е Ланс, синът на работник във фермата. Връзката им е приключила заради нелепо скарване и по същото време тя е получила предложение да дефилира като модел в Токио. Мария винаги е водила леконравен живот и за това често е била критикувана. Разглезена, но нейната искрена усмивка покорява всички. Успешен модел. Живее в Париж със съпруга си Жан Люк, банкрутирал граф, от когото има дъщеря, Жозефина. Луда е по дъщеря си, въпреки че понякога не знае какво да прави с нея. Отношенията в брака им преживяват криза с появата на свекърва й, Антоанета. Когато бракът й приключва, тя решава да се завърне в Бразилия заедно с Жозефина. Накрая тя се заема със семейния бизнес и поема управлението на фермата и със защита интересите на фабриката.

Артур Фортуна: мъж, който се възползва пълноценно от живота. Занимава се с финансовия пазар и в общи линии има всичко, което може да се пожелае в живота. Женен за Ванеса, от която има два сина: Мауритиус и Персивал. Единственото камъче в обувката на Артур, както изглежда, е Жуан. Артур се държи с децата си много строго. С някои дребни болежки, той е истински хипохондрик, което прави Ванеса много раздразнителна. Настъпва промяна в живота му - благородството го задължава да помогне на чичо си Жозе, който освен че е много болен, има много дългове. Точно тогава се среща с порасналите приятели, с които е играл преди 25 години. Особено влияние му оказва красивата Джи.

Елизабет Апаресида: дъщеря на Лаура и според акта за раждане, от неизвестен баща. Никога не може да приеме мисълта, че е незаконнородена, че е дъщеря на мъж,който е избягал от отговорност. Винаги е била много привързана към майка си и много често се обръща към религията в търсене на нов живот. Учила е в училище към манастир, където е изградила своите морални ценности. Въпреки че е много красива, тя не обръща внимание много на външността си. Никой не е изпитвал такова огорчение като нея, след като научава, че дъщеря на милионера Ултимо Ботльо Бульоес и той никога не я признал. Нейният начин на живот се променя, когато Ултимо я въвежда в лъскавия и помпозен свят. Контролира се много, защото знае, че слабото място на всеки може да го направи много уязвим.

Жуан Арабал: името му е Жуан Фелипе Лойола и Арабал, или накратко Жуанито. Вярва, че всички го обожават и му се полагат всички удобства. Жуан е дилър на финансовия пазар и работи за същата компания като Артур. Жуан е ненаситен и ненаситен състезател. Изпитва силна страст към парите и властта. Като хоби, той е готвач и готви в кухнята на финансовия пазар. Отваря собствен ресторант и спечелва критиките. Романтичен, но само пред огледалото. Мрази Артур и може би за това е увлечен по Ванеса.

Ванеса Фортуна: съпруга на Артур, майка на Мауритиус и Персивал. Да е съпруга на Артур - това е образа й през последните 10 години. Умее да използва красотата си, за да постигне това, което иска, в повечето случаи става дума за вниманието на другите. Претендира, че е интелигентна. Животът й преминава между смяна на прически и спортната зала. Харесва децата, но често не им обръща внимание и не е влюбена в съпруга си, но осъзнава, че той е най-добрия й шанс в живота. Ванеса понякога

Тадеу Ланселоти: брат на Ланс, най-малкият сина на Джакомо. Като най-малък, той трябва да се бори повече. Той смята, че желанието му да се доказва и да се опитва да бъде по-добър се дължи на това, че приема Ланс за най-великия. Докато Ланс се влияе от мнение на баща им, то Тадеу сам гради своя живот. След смъртта на майка им и бягството на Ланс, светът му се преобръща. Той е нещо като бойскаут, въпреки че е на страната на злото; всеки, който има нужда от едно „рамо", винаги се обръща към него. Прекалено е сериозен, за да може да изпитва и показва чувства и емоции. Променя се, когато се влюбва в Лейла и се сгодява за нея.

Мария Селина: адвокат. Заема се със случая на Ланс. Помага на Артур, който докато защитава Джиневер, е обвинен в убийството на съпруга й. Най-големият й проблем е, че изпада в паника при мисълта да се изправи пред съдебни заседатели.

Хюсеин: приятел на Ланс от Париж. Жизнерадостен, мечтае да стане известен. След като не успява да се включи във френския вариант на „Big brother", той решава да се заеме с тероризъм, за да стане световно известен.

Моргана: бедна роднина на семейство Ботельо. Тя е от този тип роднини, на които всеки съчувства. Може би това се дължи и на факта, че никога не се е омъжвала. Никога не е създала нещо свое. С натура на прислужница, тя губи и последната си възможност да бъде щастлива. Става икономка в дома на семейство Ботельос Бульоес и то с много висока заплата. Безукорна в работата си и държи всички служители да бъдат такива.

Братовчеда Кандидо: всички го познават като братовчеда Кандидо. Племенник на чичо Жозе. Променя се след смъртта на майка си. На 30 години, той не бърза да живее. Наивен, добър приятел. В замяна на грижите си към чичо Жозе, той иска помощ от него, когато нещата се усложняват. Обича музиката, предпочита рок.

Лейла Бара: най-малкото дете в семейство на работещи в областта на финансите. Много прилича на външен вид на сестра си Елизабет, но по характер е нейна противоположност. Съблазнителка, тя се държи точно като майка си на младини. Въпреки че нещо в погледа й показва наивност, тя не е такава, но обича да се държи като такава. Предпочита мъже с пари, но накрая се сгодява за Тадеу, за неудоволствие на майка си.

Антоанета: майка на Жан Люк, свекърва на Мария. Банкрутирала благородничка, въпреки че се опитва да се държи на положение. Въпреки че се опитва да бъде в добри отношения със снаха си, тя е в постоянен конфликт с модела.

Барона: Фабио Бара е най-голямото дете на Лаура. Също като сестрите си, той не е сигурен кой е негов баща. Играе с Тадеу и Ланс, преструвайки е на техен брат. Свикнал е да бъде сам, след като майка му не му е обръщала достатъчно внимание, докато е бил малък. Винаги задава въпроси за оцеляването в живота. Женен за Ванда и от нея има син. Работи като „момче за всичко" в западнал хотел.

Како: той е единственото официално признато дете на Ултимо Ботельо Бульоес от брака му с Ирина. Но Како е скъсал отношения с баща си и цялото семейство. Опитва да скрие, че е алкохолик. Женен за Джи, обожава я, но не винаги я слуша и това довежда до абсурдни ситуации. Мечтае за най-добрата съпруга и деца, но мечтата му не се сбъдва. Когато е трезв, всичко е наред. Но когато пие, става агресивен и нападателен. В дъното на всичко това стои властното отношение на баща му. За да докаже, че той е по-добър, прави всичко точно на обратно. Емоционален и напълно непредвидим.

Канабрава: клиент на брокерите, който скарва Жуан и Артур.

Кармен: майка на Дориня, баба на Маркиньос и Дебора. Религиозна жена, която се е борила в живота, тъй като е била много бедна. Работи в хотела и като готвачка при семейство Ботельо Бульоес. Вярва в любовните истории и често си чати в интернет с внука си. Мария открива в нея майката, която толкова й липсва.

Сесилия: стажантка като брокер при Артур. Винаги се опитва да направи това, което е необходимо, но не винаги успява да се справи със задачите си.

Клотилда Родригес Алвес: готвачка при чичо Жозе, при когото работи от 30 години. Не е много умна, но е много лоялна и търпелива служителка на чичо Жозе. Изпълнена със суеверия, които Артур така и не успява да разбере. Строга католичка. Страхува се от нетърпеливостта на Артур, но се страхува повече от Ванеса, която тайно нарича „Дъщеря на Дявола".

Полицейски началник Палярес: стриктен и не понася да бъде изместван. Женен за Далила. Хваща съпругата си и Ланс заедно и се превръща в преследвач. След това трудно се справя с работата.

Деодато: провинциален кавалер, но в крак с модата. Помощник на Ултимо Ботельо Бульоес. Слуша и изпълнява безпрекословно заповедите на шефа си, на когото е напълно верен. Съучастник на Моргана в нейните машинации.

Дона Джоконда: леля на Ванеса, която винаги успява да оцелее. Възпитала е Ванеса с идеята, че е нещо повече от другите. Практична жена, която умее да цени парите. Твърди, че е медиум и често стряска Артур с предсказанията си. Харесва Ванеса и по особен начин, Артур. Обожава племенниците си, въпреки че живее далеч от семейството си.

Дориня: влюбена в Ланс, още от ученическите години и не губи надежда, че може да го покори, особено когато се разделя с Мария. Те се събират и скоро тя забременява с Маркиньос. Омъжена за Ланс и има още една дъщеря, Дебора. Бракът им е истински провал. Изглежда много крехка, но е много строга. Ражда дъщеря си и месец по-късно се омъжва за Пласидо Хадад. Харесва й да бъде омъжена. Знае, че Ланс е любовта на живота й, но Пласидо е неин съпруг. И тя се грижи за него, защото той прилича на голямо момче. Отдава цялата си любов на децата. Приятелка е с бившия си девер, Тадеу, и с Джи. Когато Мария се завръща, се сближава с нея.

Ед: шофьор на Ванеса и децата й, но понякога обслужва и Артур. Всеки един открива в него съюзник, но осъзнава, че „трудно се носят две дини под една мишница". С изразено чувство за хумор и добър слушател, той лесно печели доверие и става довереник на всеки, който го познава. Няма големи амбиции, за това е доволен да бъде служител при семейство Фортуна.

Джакомо Ланселоти: баща на Ланс и Тадеу. Много строг. Живее във фермата на Ултимо, а когато се оттегля от там, отваря пекарна в града. Издържа се с това, въпреки че синът му Тадеу се грижи за бизнеса. Джакомо пие много и често, след което лесно се пали и решава проблемите с юмруци.

Ирина: женена за Сегундо Ботельо, от когото има дъщеря, Мария. След като съпругът често й посяга, тя се омъжва за девера си, Ултимо. В началото на брака си, Ултимо и Ирина са щастливи, но накрая се отчуждават, тъй като имат различни интереси. Живее с призраци от миналото си.

Жан Люк: съпруг на Мария и баща на малката Жозефина. Произлиза от фалирало благородно семейство, за това се възползва от състоянието на съпругата си.

Жозефина: дъщеря на Мария и Жан Люк. На пет години. Сладко, нежно и много спокойно дете, което е привързано силно към майка си.

Лаура Бара: майка на Елизабет, Лейла и Барона. Шивачка, която трудно приема живота в големия град. Не разполага с много пари, но се възползва от любовниците си. Тя твърди, че шие, защото хората я молят и защото ценят дрехите, които създава, но в действителност се интересува само от парите, по-точно, има нужда от тях. Освен това, децата не й помагат: едното е в манастир, другото работи в пекарната, а третото - все още не е намерило своя път в живота. Всяко едно от децата й е от различен баща. Практична жена, със собствени морални ценности, но също така и изпълнена със снобизъм.

Майката игуменка: игуменката в манастира. Когато разбира, че Елизабет е притеснена от присъствието на Деодато, тя търси начин да й покаже истинското й призвание.

Мария Клара: принцесата на семейство Ботельо Бульоес. По-малката сестра на Сегундо и Ултимо. Изглежда привлекателно и се грижи за красотата си, тъй като я приема като дар от Бог. Учила психология. Тя е хубава и богата жена за съпруга си, но не му обръща нужното внимание. Омъжена за Атила, дясната ръка на Ултимо, който я наказва, когато не изпълнява желанията му. Приятна и усмихната майка, но не обръща много внимание и на децата си, Нуно и Нина.

Маркиньо: Марко Антонио Ланселоти е син на Лансе и Дориня. Никога не използва фамилията си, защото знае, че е изоставен от баща си. Но харесва много на Тадеу и Джакомо, защото смята, че е въпрос на чест да бъде част от семейство. Кълне се, че когато си има приятелка, ще бъде верен и ще се посвещава напълно, и никога няма да позволи да го сравняват с баща му. Той е пълна противоположност на Ланс. Луд е по видео-игрите и пиратски програми в Интернет.

Маурисио Фортуна: син на Артур и Ванеса. Приема всичко много на сериозно и записва в дневника си всичко, което смята, че ще му е нужно в бъдеще при писане на автобиография. Има собствен сайт в Интернет, в който дава инвестиционни съвети. На „ти" е с компютрите. Харесва баща си, не обича романите и мечтае някой ден да стане голям бизнесмен. Но води таен живот.

Митико Танака: около 60-годишна. Крайно религиозна японка, посветена в Будизма. Говори малко португалски, но винаги се опитва да каже това, което мисли. Тя е мъка за Роза. Респектирана, или изплашена, от всичко. Налита на бой, когато някой не се държи подобаващо.

Марио Танака: син на Митико и брат на Роза. Изплашен от всички мъже, които са се приближавали до сестра му. На 26 години, младши лейтенант при военните. Притежава черен колан по карате, като повечето японци, но се различава от стереотипа - не яде риба. Играе футбол. Печели мястото на охрана в хотела на Пласидо.

Нирдо:Агронилдо Ферейра Салес, Нирдо, е най-добрият коафьор в Пирасикаба и има голям успех сред клиентите. Започнал е като педикюрист в салона на леля си, където е изучил занаята. Скоро разкриват колко добре работи с ръцете си и започват да го търсят. Той събира кураж и отваря собствен салон, където много бързо става популярен.

Нуно: син на Мария Клара и Атила. Като знак на непримиримост към Како, единственото дете на Ултимо, Нуно е естествения наследник на бизнеса на Ботельо Бульоес. Ултимо не иска да признае липсата на сина си и за това се насочва към племенника си. Лошото е, че Нуно няма никакъв бизнес усет. Изключително набожен, той вярва, че неговото призвание е да бъде свещеник. Заради изостреният конфликт между призванието, което смята, че притежава и неодобрението на семейството, той живее неспокойно.

Персивал Фортуна: труден за възпитание син на Артур и Ванеса. Добър в учението, харесва рисуването и спокойствието, което му предоставя класната стая. Не обича много да учи, но обожава да чете и търси информация в Интернет. Артур не знае как да се държи със сина си, защото той се държи странно и точно това обърква баща му. Въпреки че Мауритиус не се държи добре с него и го приема за срам за семейството, той обожава брат си.

Пиетра: най-добрата приятелка на Мария. Бразилка, която работи в Париж, въпреки свободата, която й предоставя работата - журналистически продуцент. Съветничка на Мария. Умна и забавна жена, която често се води от импулсите.

Пипока: на 26 години. Общ работник в развлекателния парк на Сигано. Винаги помага на артистите, когато са в затруднение. Родом от Рио де Жанейро, той е фен на Росарио, гледайки на всичко с голяма доза цинизъм. Няма достатъчно добра обща култура, но разбира хората и нищо не може да го изплаши или изненада.

Пласидо Хадад: дебеланко, живее спокоен живот. Женен за Дориня, от която има две деца. Наследява бизнеса на баща си и го увеличава. Основното му занимание е банкрутиралия Grande Hotel, който купува и реконструира. Педант. Избран за президент на Търговската Асоциация, което дразни Тадеу и заради което го мрази. Понякога е шокиран от Маркиньос, но поддържа добра връзка с Дебора. Само едно нещо го кара да изгуби контрол: политическата суета. Заместник префект на Deus me Livre - пост, който никой друг не иска да заема, и се гордее с титлата си. Когато кметът е отстранен заради корупция, Пласидо заема поста кмет и полудява от получената власт. Опитва се да върне древните закони, което притеснява хората в града.

Роза Танака: напълно отговаря на образа на нисей: срамежлива, скромна, умее да изработва оригами. Но това е малко за майка й Митико и за брат й Марио, който се е превърнал в патриарх на семейството. Старае се да бъде перфектната дъщеря. Опитва да си намери приятел в града, но нито едно момче не смее да се приближи до нея заради страх от брат й Марио. Угнетена от всичко, тя отива да работи в развлекателния парк на Сигано, където е омагьосана от артистичния живот. Голяма приятелка на Джи и нейно приятелско рамо.

Тиери: французин, който дълги години е живял в Португалия, където е научил много добре езика. Обсебен от Мария. Занимава се с преследване на модели по улиците на Париж.

Чичо Жозе: около 65-годишен. Провинциален човек, който обича да разказва истории от миналото си, но в действителност се е „родил със сребърна лъжичка в устата". Вече не разполага с пари, но е образован, със спокоен израз на лицето и лъчезарна усмивка, което му придава характерна елегантност. Тъй като няма нюх към бизнеса, той затъва в дългове. За да се усложнят още повече нещата, чичо Жозе започва да има проблеми с паметта. Чичо на Артур, той го извиква, за да се опита да спаси името на семейството.

Виела: шеф на Артур и Жуан. Подхранва конкуренцията между двамата.

Зидан Ботельо Бульоес: най-голямото дете на Джи и Како. Нежно момче, което се опитва да бъде храбро, когато баща му се напива. Много близък с майка си. Има много тъжно изражение, когато нещо го смути. Мрази да се страхува и любовта му няма граници. Голям защитник на сестра си Даяна.

Атила Носчез: харесва му, че е женен за принцесата на града, Мария Клара Ботельо Бульоес. Баща на Нуно и Нина. Адвокат на Ултимо и прави всичко, което му нареди. Знае какво притежава и му завижда. Не нито пръв в работата, нито на челно място в къщата, защото всички служат на Мария Клара, а него приемат само като съпруга й. Компенсира липсата на водещ глас като дава много заповеди на подчинените си и им говори много надменно с тях.

Ултимо Ботельо Бульоес: провинциален милионер. Става патриарх на семейство Ботельо Бульоес след смъртта на брат си Сегундо. Хората говорят, че той е виновен за инцидента, в който е умрял брат му и че е бил любовник на снаха си, но никой няма доказателства за това. Успява да издигне семейния бизнес благодарение на своя талант. Година след смъртта на брат си, се жени за снаха си Ирина и има син от нея, непокорният Карлос Едуардо. Женейки се за Ирина, той обединява два икономически силни бизнеса: ферма и пивоварна. Но в действителност, пивоварната е икономическия мотор на бизнеса. Още повече, че Мария, дъщерята на Ирина и Сегундо, не се интересува от семейния бизнес. Ултимо е щастлив мъж, въпреки че има един малък недостатък - претърпял е трансплантация. По тази причина, той събира децата си и признава като своя дъщеря Елизабет, резултат от случайна връзка.