Страници от живота (Paginas da vida)

Зараждане и отмиране на любовта... сложни и близки отношения между деца и родители, приятели и хора, които се обичат... история за любов, която продължава с години и приключва едва в началото... ежедневни конфликти, сбъднати мечти, моменти на неувереност и объркване... страст и измяна... Всичко това е показано по блестящ начин от автора на новелата, Маноел Карлос, който се опитва да разкрие отношенията между хората и развитието им през целия живот. „Paginas da vida" е една новела, в която откриваме истории от живота, описани във вестниците и показани по телевизията, истории от живота на съседите, далечни роднини, близки приятели" - пояснява Маноел Карлос.

Действието се развива в Леблон, район на Рио де Жанейро. Някои от сцените са заснети в Амстердам, в страни в Африка,като Бурунди и Кения. Изборът на Леблон за място на снимките - това е характерна черта в историите на Маноел Карлос, който пресъздава живота на хората, които живеят и работят там. В теленовелата се показват ресторанти, барове, магазини, закусвални и будки за вестници, дори служителите в тези учреждения са участвали в снимките.

Маноел Карлос обръща внимание на спора за това дали на обществото са нужни хора, които не могат да водят пълноценен начин на живот, като например, страдащите от синдрома на Даун. И това не е единствената тема в сериала. В „Paginas da vida" се показват и проблемите на хората, носители на ХИВ, в Бразилия...

Нанда е студентка в Амстердам и се запознава с Оливия. Двете стават много големи приятелки. Оливия със съпруга си Силвио прекарва в този град медения си месец. Момичетата се сближават, защото имат общи интереси - и двете обичат изкуството, а Оливия е собственичка на галерия. По време на една от техните срещи, Нанда признава на приятелката си, че е бременна от любимия си Лео, но не се решава да му каже за това, защото се страхува, че той ще я изостави. Нанда решава да се върне в Бразилия с приятелката си, изоставяйки любимия си в Холандия. Момичето е блъснато от кола и попада в болница, в която работи Елена. Нанда очаква близнаци, като единият страда от синдрома на Даун. Момичето умира, но преди това Елена я изражда и успява да спаси децата. Семейството на момичето, баща й Алекс и майка й Марта, се отказват от детето, което страда от синдрома на Даун. С раждането на децата, се променя живота на много герои в новелата. Елена решава да осинови момичето. Елена е жена, която е преживяла много страдание в живота си и момиченцето се превръща в смисъла на живота й. Двама мъже се борят за нейната любов...

Проблем за Елена става Оливия, която знае за бременността на приятелката си и която след години има връзка с Лео, след като той се връща в Бразилия и научава, че има син. Дилемата на Елена е: да разкрие ли пред бащата, че дъщеря му е жива и тя се грижи за нея или не.

Освен драмата на Елена, в новелата се засягат и други теми. Анорексичката Луиза, която принуждава дъщеря си да стане балерина и да бъде много слаба. Освен това има една монахиня, която има връзка с носител на ХИВ, пациент в болницата, където работи...

Персонажи:

Светът на Аристидес:

Аристидис Мартинс ди Андради: в началото на историята Тиди, както го нарича семейството му, навършва 70 години. Богат човек, в миналото е бил собственик на имение. Тиди се запознава с Лалиния в имението в Сао Пауло. Тя е учителка от Рио, културна и образовано момиче, която е било част от мисия по повишаване нивото на образование. А Тиди е бил почти неграмотен и тя се е занимавала с него, с любов и всеотдайност го е научила да чете и пише. Оженили са се и имат деца, след което са се преместили в района Гавеа в Рио, където всички са израснали. В дома си имат параклис на Света Рита де Касия, в чест на майка му, която се е прекланяла пред тази светица. Тиди е овдовял през 2001 година. Това се случва в първата част на новелата. Втората част на историята се развива в настоящето. Тиди страда и е самотен, докато в един прекрасен ден не се появява Тоня в живота му.

Амалия Фрагозо Мартин ди Андради: родена и израснала в Рио де Жанейро. Всички галено я наричат Лалиния. След голямо любовно разочарование, Лалиния е изоставила всичко и е заминала за провинцията, където преподава и се опитва да забрави своята безумна страст. Там тя се влюбва в Тиди, от когото ражда шест деца: четири момичета и две момчета. Както много други по онова време, Лалиния се е занимавала с музика, изучавала е френски и е била увлечена от изкуството. Научила е Тиди да чете и пише, а също така му е преподавала уроци по етикеция. Тиди подкрепя жена си и прави всичко възможно, за да се осъществи всяка нейна идея.

Тоня Вернек: бразилска художничка, скулпторка, която е живяла дълги години в чужбина. В Амстердам, на една изложба се запознава с Оливия. След няколко години Антония се завръща в Бразилия и Оливия я намира, възлагайки й работа за своята галерия. Антония се запознава с бащата на Оливия, който е много по-възрастен от нея.

Леандро Мартинс ди Андради: адвокат, но избраната от него професия не го привлича. С пари от баща си той отваря хранителен магазин, но за него това е само начин да вложи парите, с които разполага. Женен за Диана и се грижи за сина си Рафаел. В брака му не всичко върви добре. Леандро е внимателен и грижовен баща, за когото „възпитание" и „култура" не са просто думи.

Диана Салис Мартинс ди Андради: съпруга на Леандро и майка на Рафаел. Диана е талантлива скулпторка. От любов към сина си и от обич към Леандро, тя прави всичко възможно, за да има задружно семейство.

Рафаел Мартин ди Андради: син на Леандро и Диана. Рафаел учи във факултета по история. Обича спорта и се занимава с гребане. Рафаел обича да се разхожда в морето. Изпитва симпатия към братовчедка си Марина.

Кармен Мартинс ди Андради Ранжел: най-проблемният член на семейството. Кармен не изпитва никакви чувства към съпруга си Бира и не се свени да заявява открито какво изпитва към него и останалите от семейството. Има тайна връзка с работник на баща си Грегорио, в когото е влюбена до полуда. Не се страхува дали някой от семейството й ще разкрие връзката й с Грег. Често има разногласия с дъщеря си Марина, която е в трудна възраст. Кармен обича екстремни ситуации и за това често е с Грегори, когато той ходи в дома й. Въпреки явната й разпуснатост, в някои отношения Кармен е много консервативна.

Убиража Ранжел: Бира е истински мъжкар. Има подозрения, че съпругата му изневерява и все повече се убеждава в това като я вижда как гледа Грегори, един от работниците на тъста му. По тази причина често прекалява с алкохола. Спечелил е много в живота си и продължава да работи. Но истинското му призвание е безделието. Впрочем, живот за сметка на родителите на съпругата му напълно го устройва.

Марина Ранжел: своенравна и кокетка. Изкопчва пари от баща си, майка си, баба си и дядо си, приятелите и любимите си. И винаги й е малко. Учи в университета, но мечтае да стане актриса. Ухажва я братовчед й Рафаел, когото тя презира. Тя го разиграва и го кара да ревнува.

Елиза Мартинс ди Аднради Телис: балерина, учителка по танци. Когато баща й открива Школа по изкуства, тя започва да набира ученици и да дава уроци. Елиза е жена със строга дисциплина, учи деца и подрастващи, истинската майсторка в работата си. Омъжена за Иван, от когото има син Фелипе. Тя има и дъщеря Камила от бивш любим. Не говори с Камила за баща й, тъй като не иска дъщеря й да се среща с него.

Иван Монтейро Телис: съпруг на Елиза и баща на Фелипе. Обича Камила като истинска дъщеря. Адвокат е и се занимава с всички юридически дела на семейството. Поддържа топли отношения със съпругата си. Постоянно проверява как се разпорежда тъст му със състоянието си.

Фелипе Монтейро Телис: син на Елиза и Иван. Няма желание да учи. В главата му се въртят само момичета и забави. Занимава се с карате и дзу-до. Неговите приятели обичат да провалят партита и да предизвикват безпорядък.

Марсия Монтейро ди Андради: вечно недоволна жена. Желае да работи и да постигне много в професията си. Често й се налага да се примирява с капризите на съпруга си Густаво. Имат дъщеря Нина. Бременна е и чака момче, което смята да кръсти Тидиньо, в чест на баща си.

Густаво Пинейро ди Соуза: избухлив човек, който постоянно се контролира, за да не бъде жесток. Умен, но лишен от чувство за хумор. Страстно обича съпругата си, въпреки че двамата живеят в атмосфера на недоверие. Инженер, но работи като посредник. Неравнодушен към парите на тъст си и смята, че Тиди не умее да се разпорежда рационално с това, което има. Той е против строителството на Школата по изкуства.

Нина Пинейро ди Соуза: дъщеря на Густаво и Марсия. Красива и ласкава. Обича да учи и да пътува. Послушна и има глава на раменете си. Нина замисля да стане майка без да се жени и да не се обвързва с никого за цял живот. Като цяло, Нина е добро момиче, което не предизвиква никакви притеснения на родителите си.

Жоржи Мартинс ди Андради: единственият от шестте деца на Тиди, което не е женено. Красив и интересен мъж, който живее с родителите си. Работи като архитект. Той отговаря за реконструкцията на сграда, в която ще се помещава Школата по изкуства. Жизнерадостен, като сестра си Оливия. Избягва среща със Сандра, която не е срещал много години. Понякога не успява да се контролира и винаги прави така, че да бъде в центъра на вниманието. Когато му се отдаде възможност излиза на улицата, за да се занимава с хобито си - фотографията. Така той се запознава със студентката Симони.

Симони Буено: живее с брат си Отавио и смята да отиде да учи в САЩ, където живеят родителите й. Преди да замине, тя се запознава с Жоржи. Радостна е от предстоящото пътува, но преди да отлети, се обажда на Жоржи. Когато вместо него отговаря Сандра, Симони изпитва разочарование. Тя заминава с мисълта, че никога повече няма да види Жоржи.

Оливия Мартинс ди Андради: авантюристка. Изпълнена е с прогресивни идеи. Не смята верността за голяма добродетел. Оливия се подготвя да се заеме с ръководството на Школата по изкуства, планува да организира изложби на картини, скулптури и други произведения на изкуството. Понякога се държи като дете и това довежда до лудост съпруга й Силвио. Тъй като Сивлио е военен и приема всичко на сериозно, Оливия често се опитва да го развлича. Сватбата им се провежда в църквата Санта Рита. По случай сватбата, Оливия организира голямо тържество. По време на медения месец, Оливя забременява непредвидено.

Силвио Дуарти: военен. Дори на сватбата си с Оливия отива във военна униформа. Той е безумно влюбен в съпругата си и в същото време не одобрява някои от идеите, особено онези, които противоречат на неговите принципи. Силвио е много ревнив, но при всеки семеен конфликт именно той отстъпва. С времето караниците между тях стават все по-чести.

Констансия Рибейро: вярна прислужница на Тиди и Лалиния. От много години работи за това семейство, още от времето, когато всички са живели в имението. Когато съпрузите се преместили в Рио, тя е била с тях и практически отглежда децата им. Съпругът й, Зе Рибейро, е останал в провинцията и работи на полето, но от време на време се появява в Рио и посещава съпругата си. Дъщеря им Сандра е останала с майка си, а другата им дъщеря, Телма, живее с баща си.

Сандра Риберйро: красива и секси. Семейството на Тиди се отнася към нея като роднина. Оливия я смята за най-добрата си приятелка. Сандра е влюбена в Жоржи, който е нейната голяма любов от младежките години. Сега той не й обръща внимание. Въпреки това, Сандра е убедена, че някой ден ще успее да го спечели и за това продължава да се бори.

Домингос: градинар на Тиди. Покорен и искрен човек, винаги готов да се притече на помощ на когото и да било от семейството на господарите. Има син, Фред.

Фред: за разлика от Сандра, той няма собствена стая в дома на Лалиния. Живее в помещенията за работниците. Няма и привилегиите, които има Сандра, но като цяло семесйвтото се отнася с него много добре. Много стеснителен. Близък приятел на Сержио, но понякога попада в лоша компания.

Зе Рибейро: груб и недодялан, съпруг на Констанса и баща на две дъщери: Сандра и Телма. Обикновен и забавен, той винаги има какво да каже. Работи в имението на Тиди. Понякога ходи в Рио де Жанейро, за да посети съпругата и дъщеря си, които живеят в дома на Лалиния и Тиди.

Клебер Виейра Сампайо: бивш съпруг на Елиза и баща на Камила, която няма дори негова снимка.

Тидиньо: по-малкият син на Марсия и Густаво. Ражда се в началото на сериала и получава името Тидиньо в чест на дядо си Тиди.

Гилерме Батиста ди Андради Дуарти: син на Оливия и Силвио.

Телма Рибейро: сестра на Сандра. Появява се по-късно в историята, когато баща й окончателно се премества в Рио. За разлика от Сандра, Телма е израснала в провинцията. Липсвала й е майчина грижа. Телма е обикновена, привлекателна и очарователна, но в същото време е много срамежлива и не може да привлича вниманието на мъжете. Тя прави силно впечатление на Жоржи, който като научава, че Телма не е била никога в Рио, е готов денем и нощем да й показва красотата на града.

Вашингтон Силва: момче на 12 години, което живее в имението заедно с Зе Рибейро и Телма. Наричат го Пиняо. Тиди много го харесва, защото забелязва колко много прилича на него самия на неговата възраст. Пиняо и Тиди са големи приятели, независимо от голямата възрастова разлика.

Светът на Елена:

Елена Камарго Варела: живее в Леблон и работи като акушерка в частна клиника. Домът й е уютен без да е луксозен. Единствената й дъщеря е умряла, когато е била много малка. В началото на историята е омъжена за Грегори и бракът им преживява криза. Елена е отговорна и изтънчена жена. При нея живеят преданата прислужници Лидия и Салвадор, синът на предишната прислужница, която е умряла. Елена се заема с грижите за Салвадор, тъй като най-близките роднини на момчето са нямали възможност да се грижат за него. Най-добрата й приятелка е Селма. В болницата, където работи, Елена настройва другите против д-р Диого, в когото тя е влюбена от студентските години. Елена изпада в много трудна ситуация, когато една от пациентките й ражда дете със синдрома на Даун.

Грегори Родригес Лобо: женен за Елена, с която живеят като куче и котка. Каквото и да измисли Тиди, Грег е насреща. Има прекрасни отношения с дъщерята на господаря си, Кармен. Достъпните красавици предизвикват възторг в Грег: с тях той се чувства победител. Но тази слава му носи много главоболия. Грег се ползва от доверието на Аристидес, въпреки че не го заслужава.

Диого ди Карвальо: лекар, който заминава да работи в Африка, където прекарва няколко години. След това се завръща в Бразилия и започва да работи в частната клиника Санта Клара де Асис. За годините, които прекарва в Африка, Диого много се променя. Като пример, приключилата му връзка с Елена, която обича и мрази едновременно. Тя му отвръща със същата монета. Те са учили в един факултет, където се запознават и се влюбват един в друг.

Салвадор Фортунато: син на умрялата прислужница на Елена. Елена го е отгледала като роден син, жертвайки всичко за него. Салвадор живее в апартамента на Елена, работи и учи. Обича Елена като родна майка и й служи за опора в живота.

Лидия Алвис: прислужница и приятелка на Елена. Винаги е готова да помогне в труден момент.

Лукас Асеведо: завеждащ отделението по акушерство в клиниката Санта Рита де Касия. Живее заедно със Селма. Предан на работата си, което внушава страх в подчинените му. С удоволствие изпълнява всяко желание на Селма. Има осемгодишна дъщеря, Габриела, от първия си брак.

Габриела Асеведо: дъщеря на Лукас и живее с майка си Клаудети. Габи е умна и жизнерадостна, въпреки че понякога постъпва неразумно.

Клаудети Куня: бивша съпруга на Лукас и майка на Габи. Тя не може да се примири с развода.

Одет: съседка на Елена, която харесва Салвадор.

Селма Араужо: акушерка, много близка приятелка на Елена, с която са неразделни. Селма е негърка и заради цвета си често трябва да търпи нападките на пациентите. Селма има връзка със завеждащия на отделението, Лукас. Селма е красива. Винаги подкрепя Елена и в радост, и в мъка.

Светът на Марта:

Марта Толедо Флорис: майка на Фернанда и Сержио, съпруга на Алекс. Тя е жена с железен характер. Убедена е, че животът отнема от човек всичко най-хубаво. Устройва детски празници, което някак не се връзва с нрава й: тя е избухлива и раздразнителна, постоянно показва, че не харесва децата. Марта е много взискателна и по цял ден мечтае да живее в лукс. Това е една от причините Фернанда за замине да учи в чужбина. И въпреки че се налага да пожертва някои неща, Марта се гордее с Нанда и желае за дъщеря си най-доброто и това, което тя не е постигнала. Воюва със сестра си Вероника (само с думи), която е успяла да устрои живота си по-добре от нея. Животът на двете сестри е безкрайно съревнование. Марта без угризения на съвестта се отказва от внучката си, която страда от синдрома на Даун.

Алекс Флорис: съпруг на Марта, баща на Фернанда и Сержио. По нищо не прилича на съпругата си. Алекс е необразован, но не е и амбициозен, което предизвиква дълбока пропаст между него и Марта. Съпрузите често спорят. Обожава децата си, особено Нанда.

Фернанда Топледо Флорис: Нанда, както я наричат, учи в Амстердам. Влюбва се в студента Лео. Умна и романтична. Мечтае за щастието, не толкова за успех и пари. Живее в Амстердам с парите, които й изпращат родителите. Първо живее при едно семейство, но след като се запознава с Лео, решава да се премести при него. Когато става ясно, че е бременна, тя се надява на подкрепа от страна на любимия, но Лео се отмята от своята отговорност, изоставяйки Нандо. Сприятелява се с Оливия и си разменят телефоните. Когато не може повече да издържа бременността сама, тя се връща в Бразилия, където се случва трагедия: ражда близнаци, единият от които страда от синдрома на Даун.

Сержио Толедо Флорис: брат на Фернанда. Студент. Подкрепя сестра си и също има разногласия с майка си. Добре се учи, но също така умее добре да се забавлява. Марта не харесва много неговите приятели и честно му забранява да излиза с тях.

Леонардо Мая ди Алмейда: любимия на Нанда. В началото на историята е на 23 години. Баща му е богат. Лео е единствено дете в семейството. Независимо от материалното благополучие, Лео, както и повечето чуждестранни студенти, не обича много да се кипри. Влюбен в Нанда, но когато тя забременява от него, наплашен от баща си, той се отказва от нея и настоява тя да направи аборт. Лео предлага на Нанда много пари и изчезва. Появява се в Рио де Жанейро след пет години.

Алисия Миранда да Силвейра: стара приятелка на семейството на Лео, с когото са били сгодени. Когато Лео се среща отново с Оливия и разбира какво е станало с бившата му приятелка и близнаците им, датата на сватбата вече е определена.

Сабрина Марсондис: приятелка на Леонардо и Фернанда. Живее в скромен апартамент с приятеля си Винисиус. В началото на историята тя е студентка. След пет години тя завършва университет и постъпва на работа в един от музеите на Амстердам.

Винисиус Песоа: любимия на Сабрина. Става свидетел на драмата на Нанда и Лео и се опитва да помогне на приятелите си.

Елизео Матос: съпруг на Вероника и баща на Кели. Няма финансови проблеми, но духовно е много беден. Всичко в думите му се върти около парите и успеха. Елизео презира онези, които не умеят да побеждават. Той е убеден, че човек идва на този свят, за да забогатее и да се наслаждава на живота, а щастието за него е съчетание на тези две неща. В щастието без пари не вярва.

Кели Толедо Матос: глезената дъщеря на Елезео и Вероника. Майка й постоянно се опитва да я сближава с богати младежи. Кели следва наставленията на майка си и живее като кралица. Обожава да критикува Нанда и Алекс, смятайки ги за прекалено простодушни.

Вероника Толедо Матос: майка на Кели, сестра на Марта и непосредствена нейна съперничка, за което, между другото, тя не подозира. Съпругът й е богат, но не блести с интелект. Дъщеря й Кели е израснала в разкош, винаги глезена, като принцеса. Материалното положение на Вероника е много по-добро от това на Марта и тя обича да се хвали със своите придобивки при всеки удобен случай.

Франсиско: сина на Нанда и Лео, брат-близнак на Клара. Израснал е с баба си Марта, без да подозира, че има сестра.

Клара: дъщеря на Нанда и Лео, сестра-близначка на Франсиско. Страда от синдрома на Даун. Отгледана е от Елена. Клара учи в местното училище и понятие си няма за съществуването на истинското си семейство.

Ортенсия: баба на Лео. Тя постоянно напомня миналото на внука си, което той, обаче, се опитва да забрави.

Светът на Тереза:

Тереза Жункейра Фигейредо: по професия съдия, честна, справедлива и неподкупна. Благодарение на тези качества, животът на Тереза е в опасност, за това тя винаги носи пистолет. Живее със съпруга си Нестор и сина си Лусиано. През 2006 година се преместват в Леблон, в сградата, в която живее Елена. Има сериозни проблеми със съпруга си, адвокат, който отстъпва пред жена си в професията. Въпреки любовта към Тереза, съпругът й смята, че това може да стане причина за края на брака им. Веднъж вземат Лусиано като заложник, в опит да притиснат Тереза.

Лусиано Жункейра Фигейредо: син на Тереза и Нестор. На 16 години. Освен с учението, той се занимава и със свирене на пиано. Той има талант, което му предвещава блестящо бъдеще. По тази причина, в дома си има много класическа музика. Мечтател, Лусиано живее в свой собствен свят. Той може да свири с часове, предпочита Шопен. Образованието на Лусиано е причина за пререкания между родителите му. Тереза подкрепя сина си, а Нестор го осъжда. Лусиано се влюбва в Жизел, която се занимава с танци. Двамата са безнадеждни романтици, които често срещат презрението на околните. Те се срещат в дома на родителите на Лусиано, когато всички останали ги няма. Тогава се разкрива една великолепна картина, изпълнена с лирика: Лусиано свири, а Жизела танцува. Това продължава доста дълго.

Нестор Жункейра Фигейредо: адвокат, съпруг на Тереза. Продажен и непорядъчен. Често причина за спорове със съпругата му е образованието на Лусиано. Нестор не одобрява желанията на сина си.

Анна Мария Сарайва: преподавателка, а в миналото - балерина. Живее със съпруга си Мироел и дъщеря си Жизел в сгадата, в която живеят Елена и Тереза. Тя настоява дъщеря й да се занимава с танци колкото се може по-често, което понякога е много изморително за нея. Анна се опасява, че дъщеря й ще напълнее и прави всичко възможно, за да не стане това. Дори слага катинар на хладилника.

Мироел Сарайва: архитект. Не се намесва в битката между майка и дъщеря. Наслаждава се на свободата, която му предоставя тази ситуация. Те с Анна са пълна противоположност: той е спокоен и невъзмутим, обича жена си, но стои на разстояние от отношенията й с дъщеря им. Когато Анна не е наблизо, Мироел позволява на Жизела да яде всичко, което поиска и й разрешава да прекратява тренировките.

Жизела Сарайва: под влиянието и настояванията на майка си, Жизела се занимава с класически балет. Тя не е много усърдна и тайно от майка си, хапва всичко, което обича. На 15 години тя среща Лусиано. Всеки път, когато чуе как той свири на пианото, тя се потапя в мечтите на любовта. Безнадеждно влюбена в Лусиано, тя заобиква балните танци и пред нея се очертава блестящо бъдеще на балерина.

Изабел Фернандес: млада фотографка, специализирала се в снимане на сватби. Тя запечатва на лента всяка стъпка на булката. Изабел снима и сватбата на Оливия и други значими събития в живота на семейството на Тиди. Докато снима една сватба, тя се запознава с един от младоженците, с фотографа Ренато. Поведението на Ренато възмущава Изабел, тя го приема за невъзпитан и неприятен тип.

Ренато: фотограф, правещ снимки за вестници. Бидейки жесток и практичен, той се отнася пренебрежително към Изабел, смятайки своята работа за по-важна. В началото на историята, Ренато е женен за Ливия.

Илда: майка на Ливия. Помага на дъщеря си с последните приготовления за сватбата й с Ренато. Тя наследява всичко, което е принадлежало на покойния й съпруг.

Ливия: годеница на Ренато. Всичко за сватбата е подготвено. Ливия се жени, тъй като е бременна.

Други персонажи:

Сестра Лавиния: монахиня, която работи като медицинска сестра в клиниката Санта Клара де Асис. Животът й напълно се отличава от живота на другите сестри, които не могат да понасят болницата. Болните я обичат, особено младите, тъй като тя е много красива и търпеливо се грижи за всеки. Лавиния ще разбие сърцето на един от пациентите.

Сестра Зебаиди: певица. В репертоара си има много религиозни песни, но когато има възможност, изпълнява народни песни, което предизвиква недоволство в по-възрастните сестри.

Сестра Фатима: секретарка в болницата. Въпреки че се занимава с документация, в живота тя е много весела и забавна. Води затворен живот, което е резултат от голямо любовно разочарование.

Сестра Натерсия: старша сестра. Ласкава и търпелива. Винаги намира начин да оправдае човешките грехове.

Сестра Мария: принципна и непреклонна. Обича да контролира и подрежда всичко. Тя представлява ръководството на клиника Санта Клара де Асис, заради което я наричат Сестра Злодейка, за което тя дори не подозира.

Д-р Морети: семейния лекар на Тиди. Именно той следи крехкото здраве на Лалиния и трябва да й обезпечи подобаващ край.

Отавио: брат на Симони. Лекар-дерматолог в частна клиника.

Орисио: млад преподавател по актьорско майсторство.

Сесилия: преподавателка по актьорско майсторство.

Машадон: управител на Школата по изкуства.

Марсело: учител по музика.

Вандиния: приятелка на Фред и Сержио.

Лили: приятелка на Фред и Сержио.

Източник: www.braziliada.ru