Костите на барона (1997) (Os Ossos do Barão (1997))

Ежисто Гирото – с италиански произход, е израснал като служител във фазендата, собственост на Барон Жарагуа. Младият мъж успява да натрупа голямо състояние от индустриалната революция в Сао Пауло, докато традиционалистите в производството на кафе в района малко по малко западат и се разоряват.

Днес, възрастният Антенор – синът на барона, живее със спомените от миналото и все още се залъгва, че притежава фазендата на баща си и разполага с неговите богатство. Но семейството на барона е разорено.

Някои консервативни представители на старата аристокрация се научават да приемат новата реалност, други – трудно се адаптират към новите условия и така се създават големи конфликти, най-вече между родители и деца.

Никой не е щастлив. Аристократите – защото са изпаднали в неблагоприятно положение, а Ежисто – защото не разполага с благородническа титла. Само може да се похвали, че притежава всичко, което някога е било на барона, включително и неговите кости, след като е купил криптата, в която са положени.

Ежисто не е готов да се откаже от всички блага в живота и решава да осъществи своята цел. А тя може да бъде постигната, ако синът му Мартино се ожени за правнучката на барона Изабел. И Ежисто успява, при известни условия. Така се осъществява един съюз между изпадналите аристократи и имигрантите, новобогаташи, заложили на индустриализацията.

Източник: www.teledramaturgia.com.br