Гордост и страст (Orgulho e Paixão)

Долината на Кафето, в провинцията на Сао Пауло, началото на ХХ век.

Офелия Бенедито е способна на всякакви акробатики в търсене на добра партия за всяка една от петте си дъщери. Джейн е сладка и затворена, неспособна да показва своите чувства. Нейна противоположност е Мариана, която е авантюристка, романтичка и не иска уреден брак. Сесилия живее в измислен свят, потапяйки се ежедневно в историите на книгите, и е домошарка, близко до любимите си книги. Докато малката Лидия е разглезена, несериозна и изгаря от желание да си има ухажор.
 
Елизабета е най-голямата и не отговаря на стандартите, наложени майка ѝ. Свободолюбива, тя притежава естествена дързост, която може да омагьоса или отдалечи евентуалните ухажори. Поведението ѝ не се одобрява от Ема, която, въпреки че е напълно различна от нея, е най-добрата ѝ приятелка. От традиционно семейство, Ема е официалният сватовник в Долината на Кафето. Пристигането на двама богати ергени в района става причина да се организират танци. Въпреки това, те имат една мисия: да купят най-скъпото за дядо им Барон де Оро Верде: земите им.
 
Дарси Уилямсон е внушителен млад мъж, с черти, поразителни като неговата личност. Роден в Бразилия, той е син на английски индустриалец. Той е партньор на майката на Камило, Жулиета – огорчена жена, белязана от миналото, но много успешна бизнесдама. След смъртта на съпруга си, тя е построила една империя със собствените си ръце, поради което се е сдобила с прозвището Кралица на Кафето. За управлението на своите земи, тя разчита на експертния опит на Дарси, която прави това партньорство изгодно и за двамата.
 
С отношението на по-голям брат, Дарси се грижи за Камило – младеж с благ характер, който прави опити да се измъкне от влиянието на майка си. И така, двамата отиват на танците, организирани от Ема. Камило е очарован от красотата на Джейн, докато Дарси се чувства заинтригуван от поразителното присъствие на Елизабета. В словесен дуел, двамата се изпробват, за да опознаят характерите си. Очаквайки да открие досадни селски моми на този бал, Дарси е изненадан от това местно момиче. Връзката между Елизабета и Дарси е предрешена, когато той превъзмогне гордостта си, а тя приема страстта.
 
Тази, която не харесва това сближаване, е Сузана – дясната ръка на Жулиета, отговорна за изпълнението на черната работа от нейно име. Сузана е прикрита, манипулативна и съблазнителна. Тя е решена да получи това, което иска, а в този момент – богат съпруг. А кой би бил по-добър от Дарси.
 
Жертви на интригите на Сузана да ги държи далеч от Камило и Дарси, сестрите Джейн и Елизабета решават да приемат предложението на Ема да се позабавляват в столицата. Така те, по претекст, че искат да се поразходят, в действителност търсят отговори за своите любовно животи...

Източник: https://www.globo.com/ , http://teledramaturgia.com.br/ , https://pt.wikipedia.org/wiki/Orgulho_e_Paixão