Богаташи и господари (O Rico e Lázaro)

Около 600 години пр. н. е. След управлението на царе, които се отдалечават от Бог, Йерусалим се намира потопен в идолопоклонничество. Божията народ е на път да изгуби всичко, което Моисей и Йесус са постигнали. Вавилон налага силата си над целия район на Месопотамия. След като побеждава египтяните, Навуходоносор заема трона на необятната империя, превръщайки Вавилон в бижуто на античния свят, изграждайки за съпругата си – царица Амита, легендарните Висящи градини.
 
Зак и Ашер са евреи с еднакви възможности. Голямото приятелство се разклаща заради любовта, която изпитват към приятелката от детинство – красивата Йоана. За разлика от младежите, тя вярва в пророчествата на Йеремия и се стреми към това еврейския народ отново да се върне към Бог. Кой ще бъде запратен във вечни мъки и кой ще получи мир след смъртта? Важни са изборите, които всеки прави през своя живот.
 
Навуходоносор нахлува в Йерусалим, разрушава храма на Соломон и поробва хиляди евреи, като поставя началото на вавилонската власт, която ще управлява седемдесет години. Зак и Ашер са сред пленниците и наблюдават как техния свят е унищожен. Белязани с раздели, срещи и недоразумения, техните пътища са изпълнени с ревност, вина, наранявания, опасност, отмъщение, борби, саможертви и най-вече в ожесточена борба за любовта на Йоана, която разклаща силно тяхното приятелство.
 
В сагата на двамата приятели има участие на велики пророци от Библията, като Йеремия, Йезикиел, но основно Даниел. Един изключителен мъж, Даниел е отведен във вавилонския двор. След като обяснява един сън на цар Навуходоносор, той става управител на столицата. Той се сблъсква с различни врагове в бурния двор и изпитва познати библейски пасажи като Горящата пещ, Угощението на Белшазар и Ямата на лъвовете.

Източник: https://www.r7.com/ , https://pt.wikipedia.org/wiki/O_Rico_e_Lázaro , http://teledramaturgia.com.br/