Клонинг (O clone)

80 години на XX век. Жади е мюсюлманка по вероизповедание, но е израснала в Бразилия. Майка й умира и момичето е принудено да отиде в Мароко при чичо си Али и семейството му. Там Жади среща бразилеца Лукас, който е пристигнал с баща си, Леонидас Фераз, и брат си Диого, с когото са близнаци.

Запознанството на младежите става в дома на Али, където Лукас е поканен от своя кръстник, талантливият учен-генетик Аугусто Албиери. Но любовта между Джади и Лукас е обречена: семействата и на двамата е настроена против техните отношения и Джади е обещана за съпруга на Саид.

В това време Диого, братът на Лукас, неволно става съперник на собствения си баща, влюбвайки се в неговата лекомислена приятелка Ивети. Той приема решение да се върне в родината си, но по пътя трагично умира.

Аугусто Албиери се решава на уникален експеримент: взема клетки-образци от Лукас и той е първият, който клонира човек. Износен от Деуза, момчето, което се казва Леандро, израства в дома на Аугусто.

Минават 20 години. Лукас се жени за Маиса, бившата годеница на Диого, с която се сближава след трагичния инцидент, довел до смъртта на брат му. Имат дъщеря Мел. Но в семейството на Лукас няма щастие, защото в неговия живот я няма Жади. Веднъж Жади се среща с Леандро, който прилича както две капки вода на мъжа, когото тя все още обича...

Персонажите: 

Диого Фераз

Весел съблазнител, уверен и инициативен. Има определени цели в живота и прекрасно знае какво точно иска. Той е практичен с делови усет. Близнак на Лукас и в тази двойка той е лидера.

Лукас Фераз

Сдържан, романтичен, разсеян и много чувствителен. Емоционално той много силно зависи от брат си. След смъртта на брат му Диого преживява голяма криза. Заема мястото на брат си и се опитва да изпълни мечтите на Диого в своя живот. Вътрешната му борба, която продължава дълги години, го променят. В края на краищата той изгубва своите юношески илюзии, става жесток, волеви и много хладен човек.

Леандро (Лео)

Създаден от клетки на Лукас, първият клонинг в историята на човечеството. В началото го възпитават майка му и баба му. Избягва от дома си няколко пъти, но накрая се връща при семейството си в Рио де Жанейро.

Жади

Преживява конфликт, намирайки се между два различни свята и култури. Не може да разбере каква е тя: мюсюлманка или бразилка. Момиче с много силен характер, романтична, хитра, опитва се да осмисли живота си. Племенница на Али. Предстои да преживее всички трудности на една жена, която желае да се реализира като личност.

Леонидас Фераз

Силна личност, истински водач. Предприемател, собственик на голяма фирма, която се занимава с внос и износ на хранителни продукти. Човек с чувство за хумор, пълен с жизнени сили. Той е сред първите, които са използвали методите на изкуствено осеменяване на животни в своите предприятия. Вдовец, жена му е починала при раждането, оставяйки сирачета близнаците Лукас и Диого. Той има няколко любовни връзки, но никога не е планувал да се ожени отново, докато в живота му не се появява Ивети.

Али

Глава на мюсюлманско семейство. Чичо на Джади. Учил е в Оксфорд в също време като доктор Албиери. Независимо, че винаги са били големи приятели, мненията им относно клонирането на човек не съвпадат. За Али това е покушение над религиозните устои. Талантлив, образован и проницателен човек.

Ивет

Красива, весела, емоционална, отчасти и вулгарна жена. Работила е като модел, секретарка, продавачка в бутик, докато не среща и се влюбва в Леонидас. Ивети действа спонтанно, ръководи се само от своите желания и импулси, което плаши мъжете. Когато иска много нещо, тя загубва способността да мисли. Заради това тя е загубила много от своите любими. Тя е от онези жени, които жадуват за емоции.

Маиза

Омъжва се за Лукас след като нейния възлюбен Диого умира. Тщеславна, егоцентрична, загрижена е само за себе си. Не може да оправи отношенията си с Лукас и постоянно се кара с него. Животът й се усложнява, когато научава, че дъщеря й е наркоманка, а освен това и Лукас се е срещнал отново с Джади.

Мел

Дъщеря на Маиза и Лукас. Красива и независима, тя постоянно се кара с баща си. Тя има сложна и пълна с неприятности връзка с Шади. В решаващ момент в теленовелата тя се забърква с наркотици.

Саид

Съпруг на Джади, много богат. Той е умен, интелигентен човек, истински влюбен с съпругата си и много тежко понася кризите в техните отношения.

Аугусто Албиери

Учен, който иска да преобърне света на генетиката. Тщеславен, образован, на думи него го притеснява етическата страна на клонирането на човек, но в действителност единственото, което го вълнува е самия експеримент. След смъртта на кръстника му решава да постави на карта своята репутация и осъществява експеримент по клониране.

Деуза

Приемната майка на Леандро. Весела млада жена, която харесва живота на бохем. Не разбира идеите на клонирането и си мисли, че Леандро се е появил на бял свят благодарение на изкуствено оплождане. Мисли си, че историята с клонинга си я е измислил доктор Абиери, за да й вземе детето.

Алисиния

Тя е красива и обича да манипулира хората. Алисиния бързо ще покаже своите нокти на хората, които са около нея. тя е амбициозна, хладнокръвна, способна е да премаже всеки, който се опита да попречи на намеренията й. Но тя ще бъде победена от човек, от когото най-малко очаква. Това е нейния любим Миро.

Далва

Отгледала е Лукас и Диого от самото им раждане. Весела, любяща, грижлива жена, която и понятие си няма от клониране на хора. Тя обяснява появата на Леандро в живота им като нещо свръхестествено. Не се доверя много на доктор Албиери, смята го за мошеник.

Зораида

Майка на Джади. Умира в Бразилия. Преди да умре моли дъщеря си да се върне при чичо си.

Латифа

Братовчедка на Джади. Тя също е живяла в Бразилия, но се е върнала в Мароко на 12-годишна възраст. За разлика от Джади, много добре се е приспособила към мюсюлманската култура и обичаите. Тя е мила и романтичка девойка. Независимо, че видимо е хрисима и покорна, тя умее да се бори с типично женски средства и винаги постига целите си. Романтична и ласкава.

Мохамед

Съпруг на Латифа и брат на Саид. Симпатичен, разговорлив, добродушен човек. Обича съпругата си и много я ревнува.. В неговия семеен живот всичко е наред, докато сестра му Назира не го убеждава да си вземе втора съпруга. Той е типичен арабски търговец, който предлага чай и кафе.

Кадижа

Дъщеря на Джаде и Саид.

Зейн

Красив и интелигентен млад мъж, любител на литературата. Образува заедно с Лукас и Джаде основен любовен триъгълник.

Рания

Втората съпруга на Саид. Млада, красива, весела девойка с добър характер. Нищо не може да прави в дома. Понякога се кара с по-възрастната жена Джаде. Но накрая жените ще се разберат.

Назира

По-голямата сестра на Саид и Мохамед. Интригантка, която не може да понася другите да са щастливи. Никога не се е женила, защото родителите й са умре прекалено рано и тя според обичаите е трябвало да се погрижи за братята си. Тежко понася неуспешния си личен живот и се старае да навреди на другите.

Самира

Дъщеря на Латифа и Мохамед. Постоянно се кара с по-малкия си брат, защото си мисли, че той е заел мястото й.

Клариса

Съвременна жена. С нейната роля в теленовелата се демонстрира силата на жените. Клариса е майка, която страда и се бори, за да изведе сина си от света на наркотиците.

Ескобар

Ученик на доктор Албиери, на когото се възхищава. Изпитва сериозни съмнения относно клонирането на хора. Бракът му с Клариса започва да се руши вследствие на проблемите, които има сина им Нандо с наркотиците.

Нандо

Син на Клариса и Ескобар. Млад адвокат, който практикува в предприятията на семейство Фераз. Умен, весел младеж, който напълно се променя,когато започва да приема наркотици.

Тавинио Валверде

Приятел на Лукас, един от директорите на предприятията. Много обича жените.

Лидиане

Съпруга на Тавинио. Умна, но много ревнива.

Телминя

Дъщеря на Лидиане и Тавинио. Трудно дете.

Сесео

Син на Лидиане. Голям приятел на Нандо. Помага му да се бори срещу наркотичната зависимост.

Една

Секретарка на доктор Албиери, влюбена в своя шеф. Тя е от онези жени, които смятат, че трябва да пожертват всичко в името на любимия човек. Но когато докторът излъгва нейното доверие, тя решава жестоко да си отмъсти.

Амин

Син на Мохамед и Латифа. Влюбен в Карла.

Анита

Асистентка на доктор Албиери.

Каролина

Племенница на Далва, работи в предприятието на Леонидас. Влюбена е в сина на най-добрата си приятелка Клариса, заради което те често се карат. Преживява сериозна драма заради мъж, който е замесен с наркотици.

Лауринда

Приятелка на Ивети и Деуза.

Лобато

Приятел на Лукас и Леонидас.

Шанди

Той е спортист. Занимава се със свободна борба. Но скоро зарязва спорта и става охрана на Мел. Отначало той има връзка с Карла, но тя го зарязва и започва да се среща с Тавинио.

Карла

Доведена дъщеря на Едвалдо и дъщеря на Одети. Тя е млада и красива, иска да постигне всичко в живота си, използвайки най-лесния начин. Тя не прави нищо и използва соята красота като пропуск към славата. Обожава футболистите, танцьорите на самба и сертанежа. В началото на историята тя е влюбена в Шанди, но го изоставя, за да намери по-добра партия.

Одет

Тя е омъжена за Едвалдо. Майка е на Карла. Обича интригите и празните приказки.