Астро (1977) (O Astro (1977))

Историята се върти около живота и социалното израстване на Еркулано Кинтаниля.

В началото на историята, той и приятелят му Неко осъществяват голям удар върху малка енория в провинциален град. Но Неко измамва Еркулано и избягва с парите, които са откраднали, изоставяйки съучастника си на полицията.

Еркулано успява да избяга от затвора и напуска града, изоставяйки съпругата си Доралисе и сина си Алан.

След време, Еркулано работи като магьосник и ясновидец в едно заведение, когато се запознава с младия Марсио, син на индустриалеца от ливански произход Саломао Аяла. Марсио живее в конфликт с баща си, защото не иска да заеме полагаемото му се място в семейния бизнес, което е разочарование за Саломао, който ръководи бизнеса с приятеля си Мело Асунсао и братята си Самир, Юсеф и Амин, но мечтае да види сина си начело на империята си.

Под влиянието на Еркулано, младежът решава да поеме наследството си и да заеме мястото на директор на компанията, вземайки със себе си новия си приятел. Срещата с властния бизнесмен разтърсва живота на Еркулано, който успява да влияе на всички членове на клана.

В компанията, Еркулано среща инженерката Аманда, директорка на строителната компания на баща си, Мело Асунсао, и женена за Самир Аяла. След смъртта на майка си, Аманда е поела грижите за малката си сестра Жозе и е приемана за движещата сила на семейството. Тя се посвещава повече на работата, отколкото на личния си живот, но започва връзка с Еркулано след като се разделя със Самир.

Връзката между Марсио и таксиметровата шофьорка Лили също е разкрита в историята. Девойката, обикновена и борбена личност, е родена в Енженьо Ново, в района на Рио де Жанейро, и страда от отношението на съпруга си – злия Натал. Марсио и Лили имат проблеми и трябва да се справят с противопоставянето на семейство Аяла, които искат да видят Марсио женен за Жозе.

По някое време, Саломао Аяла е убит мистериозно и това преобръща живота на всички персонажи. Убийството държи в напрежение всички в продължение на пет месеца. Чак в края на новелата се разкрива кой е убиеца и това е Фелипе Серкейра, младият любовник на Кло, съпругата на Саломао.

В края на историята, Еркулано напуска страната, отваряйки обятията си за Аманда и се превръща в съветник на правителството на диктаторска страна в Централна Америка.

Източник: memoriaglobo.globo.com