Нина (Nina)

Новелата се развива през периода 1926-29 година и засяга конфликтите, които възникват с навлизането на новите, модерни ценности, в традиционното общество.

Нина е млада учителка в провинцията, която се бори срещу консерватизма е едно от най-традиционните училища в Сао Пауло.

Когато научава, че от училището отказват да запишат Изадора – на 8-годишна възраст, само защото е дъщеря на артисти, Нина застава срещу това решение на институцията.

От този момент, историята се завърта около идеите на учителката и конфликтите ѝ с хората, които имат консервативни схващания, като барон Антонио Галба, активен член на Републиканската партия, и неговото семейство.

Нина има и други проблеми, от лично естество. Тя се бори за любовта на Бруно с Арлет, която прави всичко възможно, за да покори доверения човек на баща си, барон Антонио Галба.

В историята настъпва драматичен обрат, когато една от ученичките е убита, а учителката трябва да доказва своята невинност.

Хумористичен акцент в новелата внасят Морунгаба и Мадам Нана. Той получава малки удари, а тя – актриса в пенсия, управлява малък театър. Когато открива, че Нана има куфар, пълен с пари, Морунгаба измисля план как да открадне богатството ѝ – като се престори на влюбен в нея...

Източник: memoriaglobo.globo.com