Наталия от морето (Natalia del Mar)

Едно обсебване за възвръщане на едно ограбено село...

Едно желание за опознаване на единствената любов...

Отнесена невинност, когато баща и син се влюбват в една и съща жена...

Цената на страданието и огорчението при опит да се живее покрай едно синьо и блестящо море...

„Natalia del Mar“ е прекрасната история за една девойка, която трябва да се бори, за да си върне щастието, което са погубили две семейства във война.

Съперничеството, което съществува между семействата Ускатеги и Монкада, се е засилило през годините. И насред тази буря от омраза се появява сладката Наталия на Плая Есперанса (Плажа на Надеждата) заедно с голямата си любов от години Луис Мануел Монкада.

Тя смята да живее заедно с дядо си, „магьосник“ и шарлатанин по професия, когото всички наричат просветения Хасинто. С него живеят братът и сестрата на Наталия: Доминго и Росарито. Те са бедни, скромни и необразовани.

Наталия мечтае да се измъкне и да престане да бъде „грубиянка“, както подигравателно я наричат някои. Въпреки своите окъсани дрехи и неукротим характер, въпреки животът, изпълнен с трудности, най-голямата мечта на Наталия е да се омъжи за Луис Мигел.

Валерио Монкада и неговият стар враг Адолфо Ускатеги, и двамата измамници и алчни, замислят план, нещо недоброжелателно, който нито една от двете заинтересувани страни не смята да изпълни. Това заплашва да разруши завинаги най-прекрасните мечти на Наталия.

Най-красивите плажове на Венецуела стават свидетели на безграничната злоба, която Перла изпитва към Наталия. Перла не смята да се отказва, докато не я разруши.

Освен това, в тази забързана история присъстват Сара – амбициозната снаха на Адолфо, способна на всякакви престъпления, за да задоволи глада си за власт и пари; Хулиан – синът безделник и измамник на самата Сара, който изпитва нездрава мания към беззащитната сляпа Росарито; Отец Балтасар – свещеникът от селото и приятел на всички; Пасионария – собственица на заведение в селото, което е средище на клюки, които повечето от тях жената измисля; Балдомеро и Вивианта – специално семейство, в което „парчетата“ са на дневен ред...

В това колоритно село, наречено Плая Есперанса, има всичко и всякакви хора.

„Natalia del mar“ е една много страстна и завладяваща история...

Персонажите:

Наталия Урибе

20-годишна. Красива, работлива и неуморна девойка. Притежава благороден характер и винаги е готова да помага. Бори се смело с трудностите. Нейният весел и несломим дух ѝ помага да продължава напред. Не се дава на никого и е собственица на див характер, готова да удари всеки право в челюстта. Не умее нито да чете, нито да пише, но притежава изключителни математически познания, поради което никой не би могъл да я измами в сметките, що се отнася до пари. Въпреки нейната бедност и това, че живее в мизерно ранчо, тя е изключително чисто момиче. Никога не е мръсна или рошава. Всеки ден се къпе в реката. Дрехите ѝ са скромни, дори изтъркани, но винаги се гласи. Използва само един чифт обувки, които вече са започнали да се разпадат. Наталия винаги намира какво да отговори, много е устата и нахална. Не знае как да замълчи и дори се гордее със своето безразсъдство, заради което често си навлича проблеми. Въпреки агресивния си характер, тя притежава нежност и голяма доброта. Не върви през света, крещейки постоянно, като някоя дивачка, нито пък е ядосана през цялото време. Нейното голямо сърце постоянно я кара да помага на другите. Предстои ѝ да опознае омразата и презрението много отблизо. Повече от едно унижение ще изживее и въпреки горчивите сълзи, които ще пролее, тя ще се хвърли смело срещу онези, които искат да я стъпчат.

Луис Мануел Монкада

Младеж, който принадлежи на целия свят. Галантен, той е способен да разтопи всяка жена и всички са покорени от него. Луис Мануел си спомня за Наталия като диво момиче, което го е преследвало неуморно и което му се възхищава с всеотдайност. За него е голяма изненада да я види след толкова години, а сега тя се е превърнала в истинска госпожица, красива, повече от всякога. Луис Мануел е с изискани маниери, посещавало един от най-добрите колежи в САЩ. Много добре образован, той притежава блестящ ум. Смел и галантен. Усеща, когато се опитват да го манипулират. Защитава с всички сили любовта, която изпитва към бедната селянка Наталия.

Перла Ускатеги

Безкрайно красива и същото толкова зла девойка. Перла се връща в Плая Есперанса след като е завършила образование в чужбина. Брилянтна и очарователна девойка, която е способна да очарова всеки мъж. Капризна, жестока и егоистка. Когато пожелае нещо, тя го постига, на всяка цена. Разглезената от баща си Адолфо Ускатеги, който винаги се включва в нейните начинания. Тя мрази да живее в скучното имение. След като се запознава с най-видните жители в селото, тя се чувства разочарована. Спортна натура, женствена, и въпреки че живее на село, в това толкова бедно село, тя се облича добре, винаги е с грим. Тя е най-красивата девойка наоколо и го знае много добре. Изглежда, че Перла е наследила от Адолфо своята злоба и желание за разрушение, своята способност да унищожава враговете си. Когато Наталия започне работа в тяхната къща като прислужница, Перла не ѝ обръща никакво внимание, но когато научава, че съпругът ѝ Луис Мануел е влюбен в тази бедна селянка, омразата ѝ избухва.

Дон Адолфо

Властен тип, безгранично богат мъж, от когото се страхуват всички от селото. За своята възраст, той е много красив, голям кавалер, притежава прекрасно тяло, широка усмивка, която покорява. Той е голям сваляч и никоя жена не може да му устои, не само заради властта и парите, които притежава, но също така и заради държанието му на джентълмен към девойките, и не толкова младите. Характерът му е голяма енигма, на моменти много сладък и очарователен, знае как да подава ръка и да помага, но на моменти е непоносим и ужасен. Когато мрази, омразата му не познава граници. Той е отмъстителен и таи ненавист. Способен е на най-лоши злини и жестокости, но също така е способен да обича като петнадесетгодишен младеж. Когато Адолфо се запознава с Наталия, той се чувства привлечен от нея на мига. Бедната селянка му напомня за единствената жена, която е обичал в миналото и която, за нещастие, никога не е имал. Адолфо полудява от любов към Наталия и желае да я превърне в своя съпруга. От години, Адолфо живее заедно с Ирене, която в действителност не обича и я държи до себе си, за да му топли чаршафите и да се грижи за домакинството му. Имението на Адолфо е по-голямо от което и да било, земите му са богати, но през тях не преминава нито една река и това убива животните му от жажда. За това, сключва сделка с Валерио Монкада. Собственик на доходоносна мина за диаманти. Когато разкрива тайната любов между Наталия и Луис Мануел, Адолфо не се спира, докато не разкъсва собствения си син.

Валерио Монкада

Също така богат и властен, но не толкова, колкото Адолфо Ускатеги. Имението на Дон Валерио също е много голямо и земите му също са богати, но през тях преминават буйните води на реката, същите води, заради които се оплаква Адолфо. Валерио мрази Адолфо с все сила, тъй като му е отмъкнал неговата диамантена мина, същата мина, която е превърнала Адолфо Ускатеги в най-властния мъж по тези земи. Валерио е женен за покорната и благородната Елеонора, която е обичал от мига, в който а се запознали и я е обичал в продължение на години, докато не се е запознал с майката на Наталия, когато е престанал да обича съпругата, която е приела с примирение, че любовта му е умряла. Елеонора никога не е упреквала Валерия за това, че е престанал да я обича, просто го е приел като нещо безвъзвратно, но не се е отказала от брака си с него. Въпреки че Валерио е силен мъж и е способен на какви ли не злини, той не е лош като Адолфо. Обстоятелствата принуждават Валерио да действа погрешно, но не достига до нивата на лошотия на Адолфо. Когато Валерио научава, че Наталия е негова дъщеря, той е решен да направи и невъзможното, за да си я върне и да я спаси от Адолфо Ускатеги.

Елеонора

Съпруга на Валерио. Жена от висока класа, отгледана в Каракас от семейство си, което е много богато. В миналото, Елеонора е пристигнала в Плая Енкантада в компанията на баща си, който тогава е бил жив. Вече там, тя се влюбила в Адолфо, който я съблазнява и тя се влюбва в него. Бащата на Елеонора е купувал диаманти от Валерио, който в онзи момент е бил собственик на най-богатата мина. Валерио се влюбил в Елеонора, но тя не го е поглеждала. Адолфо успял да я направи своя и тя забременяла. Валерио предложил брак на Елеонора и баща ѝ се съгласил доволен от развитието на нещата. Елеонора помолила Адолфо да се ожени за нея, но той отказал, тъй като не е бил достатъчно богат и е бил изпълнен с амбиции. Тя се е научила да обича и уважава Валерио, който я е обичал и се е отнасял с нея като с кралица. Въпреки че е обикнала съпруга си, нейната голяма любов продължава да бъде Адолфо. Елеонора е изпълнена с безкрайна доброта. Изстрадала жена, която носи тежкия товар на една голяма тайна.

Ирене Лопес

Жена, която е споделила живота си с Адолфо и която е майка на Перла. Ирене страда, защото знае, че Адолфо не я обича. Благородна жена, тя страда заради студенината, с която се държи Адолфо с нея. Ирене се е научила да обича Патрисия – другата дъщеря на Адолфо. Също така и племенника на Адолфо, Хулиан, който е изгубил родителите си и когото Адолфо е отгледал като собствен син. Тя е потресена, когато открива, че Адолфо се е влюбил лудо в Наталия. Ядовитата и зла Сара, която е снаха на Адолфо, отравя душата и сърцето на Ирене и я настройва срещу Наталия. Тя застава настрана, но се превръща в голям враг на Наталия от страх да не изгуби всичко. Адолфо я изгонва от имението, защото решава да се ожени за Наталия и благородната жена усеща, че светът ѝ се срива, а омразата ѝ към селянката нараства още повече. От отчаяние, Ирене помага на всяка злина, която замисля дъщеря ѝ Перла срещу Наталия.

Сара Моралес

Снаха на Адолфо, вдовица на брат му. Майка на Хулиан. Сара винаги е била тайно влюбена в Адолфо, но той никога не ѝ е обръщал внимание като жена. В голямото си желание да бъде близо до Адолфо, Сара се е омъжила за брат му. След няколко години, Сара е остава вдовица с малко дете на ръце. Адолфо позволява на Сара да живее в имението му, обича племенника си Хуалиан като собствен син и се отнася като към такъв. С времето, Сара става огорчена жена заради това, че Адолфо тотално я игнорира като жена. Тя поема управлението на дома, следи за реда и всичко останало. Въпреки че Ирене е като официална жена на Адолфо, Сара никога не ѝ е позволявала да се намесва. Сара мрази Ирене с всички сили и желае да заеме мястото ѝ. Когато Наталия се появява в живота на Адолфо, тя разбира, че и двете ще бъдат изместени от свежестта и младостта на девойката. Сара таи своята омраза, докато Ирене не се обръща към нея за помощ, за да се съюзят срещу нея. По същия начин, Сара се превръща в дясната ръка за Перла в намерението ѝ да унищожи Наталия. Сара е зла и завистлива по природа, но е много предпазлива и по тази причина, крайно опасна. Сара желае някой ден синът ѝ Хулиан да остане с всичко, което принадлежи на Адолфо.

Балтасар

Свещеникът на селото. От малък се върти около църквата и много добре я познава, тъй като чичо му е бил предишния свещеник. Отец Балтасар е бил отгледан от чичо си (свещеника) и възпитан да обича Бог. Като юноша влиза в Семинарията. След смъртта на чичо си, Балтисар се превръща в новия свещеник на селото. Преди да умре, чичо му разкрива пред него произхода на Наталия. Свещеникът е добър човек, винаги се усмихва с устни, винаги готов да се опита да достигне до другите. Има силни сблъсъци с Адолфо Искатеги заради неговите зверства. Отец Балтасар е справедлив и преследва справедливостта във всичките ѝ форми. Когато Патрисия, дъщерята на Адолфо, го потърсва, за да му изповяда, че съпругът ѝ я малтретира и я прави много нещастна, добрият свещеник се опитва да даде мир на измъчената душа. След няколко посещения на изстрадалата девойка, техните срещи приемат много личен характер. И така, Патрисия открива, че се е влюбила в своя свещеник и му го признава.

Октавио Ваядарес

Не служи за нищо. Пред тъста си Адолфо, от когото се страхува, се представя за покорен и образован, много изпълнителен, но дълбоко в себе си, той е истински плъх. Амбицията му се простира до това да бъде богат и да стане собственик на всичко, което притежава тъст му. Воден именно от тази амбиция, Октавио се е оженил за Патрисия, дъщерята на Адолфо. Октавио се държи с нея много зле, приема я като мебел около себе си, осъжда я на живот без любов, въпреки че пред хората се преструва, че я обича. Октавио се ядосва, че не е нищо повече от още един работник в имението, когато иска да бъде управител, за да може да краде. Без да се колебае, той се съюзява с враговете на тъст си, за да го убият и след като Патрисия го наследи, да отмъкне всичко. Лицемер и двуличник.

Пасионария

Много колоритен персонаж. Собственичка на заведение в селото. Много весела, духовита, борбена личност и голяма клюкарка. Обича да се забърква в проблеми, обожава да знае подробности около живота на другите. През деня има нормална коса, но вечерно време, използва различни перуки, когато обслужва клиентите си. Харесва ѝ да си слага тежък грим, устните ѝ винаги са начервени с огнено червено червило. Намразва Наталия, когато се появява, за да я обвинява, че удря сляпата Росарито. Пасионария се обединява със Сара и собствената си сестра Ирене, за да навреди на Наталия. Пасионария е ядосана, защото няма мъж, който да я топли през дългите нощи.

Балдомеро Санчес

Управител на имението на Валерио. Тип, който танцува с онези, които свирят и ако трябва да убие за пари или за да достави удоволствие на шефа си, го прави. Въпреки че се забърква в доста драматични ситуации, той също така се оказва и в центъра на много комични моменти, тъй като от време на време страда от импотентност. Тогава съпругата му – пламенната Вивианта, решава да хване „парчето“ Доминго. Разочарованият Балдомеро се опитва да излекува своята импотентност и се обръща за помощ към Хасинто, който би могъл с голямата си сила да го излекува.

Хасинто Урибе

Дядо на Наталия, Доминго и Росарито. Хасинто е много живописен, магьосник, шарлатанин. Облича се в ризи с много цветове и използва прекалено много огърлици, които също са изпъстрени в различни цветове, както пръстени, гривни, като цяло – евтини бижута. Използва дълги бели панталони и сандали. Той е измамил всички хора от селото, убеждавайки ги, че той е най-властния магьосник в района. Той толкова често е повтарял тази лъжа, че накрая е започнал да вярва сам на себе си. Понякога предсказва неща, които наистина се случват, но в повечето случаи, мами изящно. Винаги е готов да помага на всеки от селото със своята „власт“ и своите дела. Понякога помага при раждания. Гледа на карти, кафе, тютюн, накратко – Хасинто гледа на всичко, което се изпречи пред него. Благороден човек, който въпреки своите дела, живее зле. Готов е да даде живота си за внуците.

Пулпито

Много бедно момче, винаги с боси крака и изцапано лице, скъсани панталони и обувки с дупки, както и долните му гащи. Много активен и жизнен. Симпатичен, бъбрив, любопитен, много палав. Живял е с родителите си в едно малко ранчо в селото. Ранчото е изгоряло, а родителите му са умрели. Момчето е останало само в живота и без покрив, под който да спи. Наталия е негова приятелка и решава да се грижи за него. Тя го отвежда да живее в ранчото на дядо си Хасинто, а понякога оставя да спи в имението на Дон Адолфо. Заедно, той и Наталия, са истински динамит. Техните пакости нямат край.

Ернесто Валдерама

Самонадеян тип. Харесва добрия живот и всичко скъпо. Неговата страст е да се облича по последна мода. Циник, комарджия, измамник, накратко – истинско бижу. Но въпреки това, е голям чаровник. Хобито му е да съблазнява богати жени, от които да получава пари и подаръци. Когато Ернесто пристига в Плая Есперанса, той се представя за богаташ и пуска слуха, че търси да купува диаманти за своята бижутерска верига. Дон Валерио се запознава с него и приема неговата измислица за богатства. Валерио вярва, че той е идеалната партия за дъщеря му Мариана. Девойката не го иска, но Валерия настоява за тази сватба, но Мариана е безумно влюбена в Доминго. Валерио е против неговата дъщеря да се ожени за обикновен селянин и за това той настоява за брак между Мариана и лъжливия Ернесто. Той е много зъл и амбициозен. Способен е на всичко за повече пари.

Патрисия Ускатеги

Сивата дъщеря на Адолфо, засенчена от неговата личност. Срамежлива по природа, на моменти много тъжна. Винаги се облича с дълги поли. Омъжва се много влюбена за Октавио, но не се е опитала да разбере, че той е използвач, който преследва парите на баща ѝ. Тя е сред малцината, които не са настроени срещу Наталия в имението. Точно обратното, тя иска да бъде нейна приятелка и да ѝ помага, но леля ѝ Сара ѝ забранява. Патрисия не е способна да се противопостави на някоя заповед. По характер покорна и послушна, тя е една бедна нещастница.

Пастора Перес

През целия си живот е била прислужница на семейство Искатеги. Тя е гледала как Дон Адолфо расте и е била негова бавачка. След това е отгледала дъщеря му Патрисия. Винаги е била вярна на семейството и е посветила живота си на тях. Благородна и работлива, познава всички тайни в домакинството и знае кой какъв е. Не понася Сара, тъй като знае много добре каква харпия и лоша личност е. Довереница на Патрисия, нейната кърпичка за сълзи. Когато Наталия се появява в имението, тя разбира коя е и замълчава. Разбира защо Адолфо се влюбва в нея толкова отчаяно. Пастора изпитва необятна нежност и обич към Наталия, защитава и я съветва, помага да се справи с проблемите си и се опитва да я предпази, когато забелязва, че е на път да се забърка в такива. Има внучка на 20 години – Сандра. Пастора постоянно се кара на Сандра, защото само мързелува и не обича да прави нищо. Добрата Пастора знае, че нейната внучка е пламенна и я предупреждава да внимава, защото може да надуе корема.

Росарито Урибе

Сляпата сестра на Наталия. Красива, беззащитна, тя се облича много бедно. Въпреки слепотата си, тя много добре познава селото и може да се движи свободни из него. Помага на дядо си Хасинто с готвенето и прането. Сладка и човечна. Влюбва се безумно в Херардо Монкада, синът на Дон Валерио. Момчето също се влюбва в нея, но както може да се очаква, Валерио е против неговия син да се ожени за сляпа жена.

Доминго Урибе

Брат на Наталия. Доминго се държи като кавалер и всички въздишат по него. Симпатичен и палав младеж. Поддържа връзка със Сандра, прислужница в имението на Адолфо, докато в същото време излиза с Канди, племенницата на Пасионария и Ирене. Освен това, омайва красивата Вивианта, която е женена, но нещастна. Доминго винаги се замесва в проблеми с поли. Вярва в свръхестествените сили на дядо си Хасинто и му помага в „делата“ му. Живее, карайки едно колело из цялото село. Доминго обича сестрите си Наталия и Росарито и не веднъж се е застъпвал за тях. Свалячът на селото, омайва всички с фалшиви любовни думи, но се влюбва истински, когато се запознава с Мариана, дъщерята на Дон Валерио. За нещастие, властният мъж отказва да благослови тяхната любов и търси подобаващ съпруг на дъщеря си.

Херардо Монкада

Син на Дон Валерио, който тъкмо се дипломира за лекар. Прибира се в дома при баща си, горд от постиженията и дипломите си. Гордият баща иска да го ожени за момиче от добро семейство от тяхното ниво. Херардо е благороден и отличен син, обича семейството си. От време на време пътува до Плая Есперанса на почивка, тъй като има добра работа в една престижна болница в Каракас. Плановете на Херардо се променят, когато се запознава с Росарито, скромната и сляпа сестра на Наталия. Чувствата му са споделени. Двамата са принудени да се справят с какви ли не препятствия, за да могат да реализират любовта си.

Вивианта де Санчес

Богат и божествена жена. Обича да носи мини-полички, по-скоро мирко-полички, както и много изрязани блузи и рокли. Тя не е щастливо омъжена за Балдомеро, на първо място, защото той е по-възрастен от нея и на второ – той не може да се представя добре като мъж. Вивианта се омъжила за Балдомеро от интерес, защото е искала той да ѝ построи къща и да я затрупа с диаманти, същите диаманти, които Балдомеро планира да открадне от шефа си Дон Валерио, след като си върне мината. Вивианта се увлича по Доминго и постоянно иска да се оказва в прегръдките на огнения младеж. Винаги се е излагала на опасността да бъде разкрита от съпруга си. Симпатичен персонажи, в голяма доза комичен. Намразва Наталия, защото вярва, че дядо ѝ Хасинто е направил магия на съпруга ѝ, за да не може да функционира подобаващо. Също така, Вивианта е една от многото случайни любовници на Адолфо. Мечтае един ден да се разведе с Балдомеро и да се омъжи за Дон Адолфо, който може да я превърне във властна, богата и уважавана жена. Мечтите ѝ увяхват, когато разбира, че Адолфо обича Наталия и че смята да се ожени за момичето.

Пираня

Управител в имението на Адолфо и от време на време, негова дясна ръка. Пираня не страда от скрупули, но обикновено е мълчалив, не говори много, предпочита повече действието. За пари е готов на всичко. Той е вярно куче, което се подчинява на Дон Адолфо без да възразява. Зъл човек, убиец по природа.

Алваро Монкада

Син на Дон Валерио и брат на Луис Мануел. Негодяй, който се възхищава на баща си. Най-важното в живот му е да стане властен и да всява страх. Обича властта. Способен е да изпълни всичко, което му заповяда баща му.

Хулиан Ускатеги

Син на Сара, от която е наследил злобата и амбицията. Отгледан е от Адолфо като негов син. Хулиан се надява един ден да наследи всичко, което принадлежи на чичо му и да стане толкова властен като него. Изпълнява всичко, колкото и да е ужасно, стига да стане като чичо си Адолфо. Сляпо се подчинява на перверзната си майка.

Мариана Монкада

Дъщеря на Дон Валерио. Добра девойка, изпълнителна и сладка. Не познава любовта, докато не пресича пътя на Доминго. Девойката се влюбва безумно в него и вярва във всички негови любовни обещания. Доминго се влюбва наистина в нея и заради тази любов може да го накара да се промени. Въпреки неприемането на Валерио, Мариана се опитва да се наложи. Когато Валерио се захваща с идеята да намери съпруг за Мариана, той попада на Ернесто, за когото всички вярват, че е сериозен мъж, милионер, но в действителност, той е измамник.

Кармела Диас

Прислужница от дълги години в дома на семейство Монкада. Тя е рамото, на което плаче Елеонора и познава всичките ѝ тайни. Кармела се опитва да съветва Елеонора така, че да не страда. Също така помага на Мариана да се среща тайно с Доминго.

Теодоро Ривас

Полицейският комисар в селото. Добродушен мъж, който постоянно се опитва да избегне сблъсъците между семейство Монкада и семейство Ускатеги. Не веднъж е задържал Наталия в опит да укроти дивия ѝ характер, но не може да се справи с природата. Дълбоко в душата си, Теодоро обича Наталия, въпреки че постоянно ѝ се кара.

Фернанда де Ривас

Съпруга на Теодоро. Добра жена, която винаги се опитва да помага на всички, които имат нужда от това. Изпитва огромна обич към Наталия и се опитва да я направи по-изтънчена, съветва я да се промени, за да не я приемат хората като звяр.

Канди Ромеро

Племенница на Пасионария и Ирене. Работи в заведението на Пасионария. Прекалено объркана е за възрастта си. Безумно влюбена е в Доминго и иска да го покори. Подчинява се сляпо на леля си Пасионария във всичко. Може би заради това, всеки път, когато нещата на Пасионария не вървят както трябва, Канди приема нещата зле. Покрай лелите си, тя се научава да мрази Наталия.

Лоли Монтесинос

Фризьорката в селото. В същия фризьорски салон, тя предлага сладкиши, които сама е приготвила. Лоли е добра, но харесва клюките и много от тези клюки тръгват именно от фризьорския ѝ салон. Приятелка е на Наталия и също желае да поправи поведението ѝ, за да не се чувства като пате в калчища.

Сандра Перес

Внучка на Пастрора, прислужницата на Адолфо. Сандра е много динамична и живее, подлудена от Доминго. Работи като помощничка в имението на Ускатеги, но я мързи и не ѝ харесва да я прислужница. Надута, тя вярва, че знае всичко.

Източник: www.venevision.com