Нищо лично (2017) (Nada personal (2017))

Двама журналисти успяват да получат много специална информация, която компрометира Прокурора на Мексико и Специалния комисар срещу организираната престъпност в САЩ. Притежават доказателства за съюза между тях и връзката им с прането на пари, снимки, които ги свързват с големи наркотрафиканти и документи, които доказват, че с пари от наркотици са финансирани политически кампании и в двете страни. Журналистите не подозират, че са разкрити и празнуват една вечер в дома на годеницата на единия от тях. Като гръм от ясно небе, професионален отряд влиза и убива журналистите и младата жена. Това е спешна операция, изпълнена много бързо. Мъжете, които убиват младежите, събират всички материали, но допускат една грешка: не знаят, че в същия апартамент живее още една жена, най-добрата приятелка на годеницата на журналиста. Ужасена, младата жена е под душа и запазва мълчание, но става и свидетел на случилото се. Тази грешка се казва Мариана Арагон.

Когато водачът си дава сметка, Мариана успява да избяга на улицата и спира случайна кола. В нея се намира Алехандро Кастийо – млад режисьор и продуцент, който притежава малка компания за обработка на аудиовизуални материали. Отчаяна, тя го моли да я спаси. Алехандро забелязва, че е ранена и я откарва в болницата. В това време, на мястото на касапницата се появява полицията. Този, който поема случая е комендант Сантяго Леал – намусен полицай, с голям опит в проблемите на вътрешните дела, благодарение на характера му, който понякога избухва. Но също така пристига и истинския виновник за престъплението: Раул Рей, прокурорът, чийто специален отряд е извършил екзекуцията. Рей работи и осъществява плановете си в съюз с Роналд Топ – американски политик, директор на агенция, която се бори срещу организираната престъпност в страната му; той се грижи за тайните дела на двамата с организираната престъпност в САЩ.  За всички тях, по различни причини, Мариана Арагон е основната им цел.

Както Алехандро, така и Сантяго се захващат сериозно със случая по две основни причини: работна и лична. И двамата, единият като журналист, а другия като полицай, случаят е привлекателен и истинско предизвикателство. За двамата, всички пътища започват със самата Мариана. И двамата имат още една причина: един специален тип връзка с тайнствения човек, отговорен за престъплението. Алехандро е годеник на Наталия рей и е на път да се ожени за дъщерята на Прокурора. Сантяго, без да знае това, е син на Рей. И това е важна част от личната му история, неговия характер. Сантяго е син на проститутка и е израснал с нея, докато е бил дете. Това също формира двойствения живот на Рей, неговите вкусове, еротични фантазии свързани с проституцията, а с времето и натрупването на сила – накрая изгражда специални връзки с такъв тип персони.

И насред този контекст, изненадващо се появява Мариана Арагон. Личното ѝ пътешествие започва с объркване и парализиране на жертва. Не вярва на това, което е видяла. Не разбира случилото се. Още по-малко, когато Рей и Топ решават да използват скандала, за да я натопят за виновна за касапницата. Мариана не знае как да действа. И още по-малко има възможности да го направи. Машината на властта я поглъща. Рей разполага с цяла мрежа, с наркотици, фалшиви свидетели, купени прокурори... и не на последно място, властта да я затвори и малко по малко я превръща в пристрастена наркоманка. И това е началото на пътуването на Мариана Арагон: от невинност до пълна разруха.

Новелата разказва за това голямо пътуване на Мариана, за борбата ѝ да излезе от затвора, да се спаси от пристрастяването, да си върне живота, обсебена от преследването на истината. Тя иска да разбере какво точно се е случило, за да открие и разруши онзи или онези, които са провалили живота ѝ. Тя е решена да го направи каквото и да ѝ струва. По този път, тя намира хора, готови да ѝ помогнат, а сред тях са е съперниците Алехандро и Сантяго, които чрез журналистиката или полицията се опитват да ѝ помогнат да открие истината и да спечелят любовта ѝ. Нито един от тримата не си и представя, че врагът ѝ им е много близко, толкова близко: в собственото семейство и в страната. И междувременно, за Раул Рей, за когото младата жена също е привлекателна, става дума за национална сигурност. Просто е един политически проблем. Нищо лично!

Източник: www.aztecatrece.com/ , novelalounge.com/