Моя любов, моя печал (Meu bem, meu mal)

Развиваща се в Сао Пауло, „Meu bem, meu mal“ разказва за историята на президента на „Venturini Designers“ - Дон Лазаро Вентурини.

Главната героиня – Изадора Вентурини, е силна и високомерна жена. Тя е водещ специалист, а в мечтите си се вижда като глава на компанията „Venturini Designers“, принадлежаща на нейния свекър. Завръзката на историята е внезапната смърт на съпруга й. Семейството смята Изадора за косвена виновница за неговата смърт, тъй като отношенията между съпрузите за били много зле. Именно тези обвинения на семейството са основната пречка на пътя й към изпълнение на най-голямата й мечта – да поеме управлението на компанията.

Друг главен герой в историята е Рикардо Миранда – ръководител на подразделенията на „Venturini Designers“. С Изадора го свързва многогодишна непримирима вражда. Рикардо има съмнителна репутация – всичко се дължи на факта, че преди много години при неизяснени обстоятелства е изчезнала без следа съпругата му, която формално е приета за мъртва. Намеци и обвинения се сипят от всички страни, особено от дъщеря му Джесика, която дори не си спомня майка си. Той я уверява, че няма нищо общо с изчезването, но на този подлец кой може да повярва?!

Изадора има две деца – син Марко и дъщеря Виктория, която е съвсем млада. По много груб начин Изадора слага край на годежа между Марко и обикновената девойка Фернанда, която смята за неподходяща за социалния им статус.

Майката на Фернанда има богата позната – Мими Толедо, която по свои причини ненавижда Изадора Вентурини и предлага да й отмъстят. Мими разработва план за отмъщение и се заема с финансовата страна. Според плана й, имат нужда от красавец, задължително от бедните слоеве, способен да съблазни и да зарежи дъщерята на Изадора, Виктория. И намират най-подходящия в лицето на безделника Дока, съсед на Фернанда, който няма нищо против лесни пари, а неговата приятелка Дирсе трябва да го чака.

Дрехи от скъпи магазини, хубава кола, уроци по общуване и етикет, легенда за богати родители в Европа – така Дока от нехранимайко се превръща във важния Едуардо Костабрава. Отмъщението се осъществява – Виктория се влюбва в него с всички последствия, а неподозиращата нищо Изадора е във възторг: Едуардо Костабрава е най-подходящата партия за дъщеря й.

Още едно отмъщение се развива успоредно. Патрисия, дъщеря на борсовия посредник, който е разорен от Рикардо Миранда, решава да отмъсти за баща си. За тази цел тя спечелва доверието на Джесика, става нейна приятелка, но след като се запознава с Рикардо, желанието за отмъщение се замества от любов. Колкото и странно да звучи, Рикардо, въпреки славата си на женкар, не се поддава на нейните ухажвания.

Скоро причината за това се изяснява. Оказва се, че през цялото време, от дълги години, Изадора и Рикардо са били любовници, а враждата им е само капан на Изадора в борбата за водачеството в компанията. Когато мястото на съпруга й остава свободно, Рикардо приема, че е най-логично да сложи край на този маскарад и да легализира връзката им, на което Изадора не гледа с добро око, тъй като целта й все още не е постигната. Накрая, на него му омръзва и разочарован от Изадора, отвръща с взаимност на Патрисия.

И интригата с изчезналата му съпруга, се изяснява. Става ясно, че тя все още е жива и през цялото време се е намирала в клиника в инвалидна количка без признаци на здрав разум. Дъщеря й Джесика я открива, след което се случва чудо и тя се излекува. Така се изчиства репутацията на Рикардо.

В края на теленовелата, всеки намира своята половинка и е щастлив. Освен Изадора. Тя постига целта си, но на много висока цена – от нея са се отдалечили децата, приятелите и любимия мъж... 

Източник: braziliada.ru