Мария Емилия (Maria Emilia: querida)

След смъртта на своите родители и разорението на семейството, Мария Емилия заедно със по-голямата си сестра Моника, по-малкия си брат Гучо и баба си Хосефина се премества да живее в Ремак, един от най-бедните квартали на Лима. Доня Хосефина не може да се примири с изменение на жизнения си стандарт и много страда от раздялата с висшата класа, с която е привикнала да общува. Тя внушава у внуците си любов към богатството и лукса, постоянно нарича настоящия им живот недостоен и мерзък. Най-солидарна с позицията на баба си в спомените по предишния живот е Моника, която представяйки се на заинтересувана от модния бизнес, се опитва да си намери богат съпруг, забравяйки за всички житейски принципи. Мария Емилия предпочита да живее в реалността, без да се заблуждава с илюзии за богатство. Тя учи деца, занимава се с превод на статии за различни издания и с все сили се опитва да свърже двата края и да издържа членовете на семейството си. Мария Емилия се сближава със съседката си Хенероса – жена с твърди етични принципи. След като е отгледала четири деца, едно от които, Лало, е бил осиновен, Хенероса се отнася към Мария Емилия като към собствена дъщеря.

Мария Емилия става учителка на Габриела Агире, момиче на тринадесет години, принудено да пропусне учебните занятия след като се е разболяла от хепатит. Родителите на Габриела, Йоланда и Франсиско, винаги са живели в любов и разбирателство, което не може да се каже за семейството на сестрата на Йоланда, Ортенсия, която живее със съпруга си Естебан и дъщеря им Лаурита в съседство. Ортенсия и Естебан постоянно се карат и скандалите са тяхно ежедневие, което е повлияло на дъщеря им, която страстно желае да срещне страст и взаимна любов, не желаейки да повтори историята на родителите си. Лаурита е сгодена за Рубен, много романтичен мъж с успех в професията си.

В дома на семейство Агире, Мария Емилия се запознава с брата на Габриела, Алехндро – донжуан, който се отнася с лекомислие към живота и жените. Мария Емилия се влюбва в Алехандро, а той си поставя за цел да я съблазни и да прекара с нея една нощ. Но колкото повече опознава Мария Емилия и вслушвайки се в молбите на момичето да не разбива сърцето й, Алехандро решава да я изостави. Марсия, сестрата на Рубен, която преди време е излизала с Алехандро и омъжила се за друг, се развежда и иска окончателно да обвърже живота си с Алехандро.

Лало с много нежност и любов се отнася към Мария Емилия, помага й във всичко, но не събира смелост да разкрие своите чувства.

Моника се запознава с Франсиско и след като научава за неговото високо положение и солидно състояние, преминава в настъпление. В това време, отношенията между Алехандро и Мария Емилия също се задълбочават, но вече на основата на взаимна любов. По молба на Мария Емилия, Алехандро устройва Мигелон, сина на Хенероса, като шофьор в семейството на Естебан. Неговата сестра, Нина – шивачка и занимаваща се като дизайнер на дрехи, си намира работа по специалността в компанията на Агире, където момичето почти веднага започва да изпитва възвишени чувства към Рубен, който се явява неин началник.

Мария Емилия и Алехандро решават да се оженят. Хосефина се радва, защото по този начин семейството, най-накрая, ще се избави от нищетата, без помощта на любимата й Моника. А Моника успява да подтикне Франсиско да се влюби в нея и той без никакви угризения на съвестта, започва да изневерява на съпругата си. След като научава за роднинската връзка между Моника и Мария Емилия, Франсиско застава против брака на сина си с бедното момиче, смятайки я за недостойна. Неговото поведение изглежда странно и несвойствено за човек, който никога не е страдал от подобни предразсъдъци. Франсиско постъпва по този начин от части благодарение влиянието на Моника, която го убеждава, че съюзът между Алехандро и Мария Емилия ще попречи на техните отношения, а тъй като те са много млади все още, ще могат да открия своето щастие поотделно.

В желанието си да спечели повече пари, Гучо се свързва с мафиози и заедно с приятеля си Гонсало се занимава с кражби на коли и разпространение на наркотици, които и сам започва да използва. Сестрата на Гонсало, Сусана, се влюбва в Гучо и двамата прекарват една нощ заедно. Гонсало и Сусана са деца от неблагополучно семейство. След смъртта на майка им, баща им се жени отново и сега, не давайки възможност да завършат училище, принуждава сина си да работи, а дъщеря си да се занимава с домакинството, прибягвайки до бой маскиран зад желанието му да ги възпита добре.

При кражба на кола, която не е първата в практиката на Гучо, той се намира под въздействието на наркотици и те с Гонсало попадат в авария. Мария Емилия успява да убеди собственика на колата да не подава жалба в полицията, а на Гучо му предстои дълго лечение, в това число и от наркозависимост. В болницата, Гучо се запознава с Летисия, извънбрачна дъщеря на Естебан, с която той не може да поддържа никакви отношения по вина на Ортенсия. Младите почти веднага намират общ език и започват да изпитват симпатия един към друг.

След като признава своята изневеря на съпругата си, Франсиско напуска дома си. Той наема за Моника апартамент, където тя се премества да живее. Желаейки да разбере с коя жена се среща баща му и след като е получи необходимите сведения от Марсия, Алехандро пристига в апартамента и заварва там Франсиско с Мария Емилия, която е отишла там, за да убеди Франсиско да се върне при Йоланда, защото Моника само го използва. Алехандро смята, че любовницата на баща му е Мария Емилия. Тази „истина“ научава и останалите членове на семейството, освен Марсия, която става най-добра приятелка на Моника в борбата й да получи желаното, т.е. Алехандро. Под влиянието на Моника, Франсиско не изяснява пред сина си с коя се среща в действителност. Франсиско подава развод, причинявайки по този начин болка на Йоланда и дъщеря й.

Лаурита започва любовна връзка с Мигелон, който, независимо техните отношения, продължава да се среща с Мерседес. Като не успява да намери начин да отмени сватбата си с Рубен, пред сватбената церемония Лаурите избягва с Мигелон. Отказвайки се от родния си дом, семейството си и привичния си начин на живот заради любимия мъж, Лаурита се нанася в Ремак в съседство на Мерседес.

Затаявайки обида към Мария Емилия заради предателството й и объркан от нейните оправдания и очевидните факти, веднъж Алехандро, напълно пиян, отива при Мария Емилия и отново започва да я обижда, настоявайки за доказателства за нейната невинност, ако това наистина е така. Той принуждава Мария Емилия да прави любов с него и убеждавайки се в нейната непорочност, я умолява да му прости за всичко. За Мария Емилия случилото се предизвиква разочарование от Алехандро, който разрушава нейните мечти и чувства. Тя не може да му прости, въпреки многобройните молби. Сега Йоланда отказва да приеме Мария Емилия за своя невеста, смятайки за същата като Моника.

Сусана се оказва бременна от Гучо. Тя дълго време скрива това от роднините и Гучо, но след поредния побой от баща й, тя попада в болница и всички научават за нейната бременност. Заплашвайки да подаде жалба срещу Гучо в полицията, Хосе го принуждава да се ожени за Сусана. Летисия се отказва от своите чувства към Гучо, за да не повтори нейната съдба неговото дете.

Франсиско и Моника заминават за няколко дни в чужбина, където Моника завързва флирт с един от служителите в хотела. След завръщането им, тя убеждава Франсиско да купи за тях къща, където се премества да живее с баба си и Гучо. Оставайки сама в дома, на Хосефина й става зле и тя умира, осъзнавайки своите грешки към внуците си и извиквайки Мария Емилия.

Алехандро, изморен да иска прошка, иска да забрави Мария Емилия и намира утешение като се жени за Марсия. Мария Емилия разбира, че чака дете, но също така научава за предстоящата сватба между Алехандро и Марсия, всячески се старае да скрие своето положение, за да не се почувства Алехандро задължен към детето. Тя напуска Ремак и се устройва на работа в болницата, благодарение на приятелството си с Ектор, лекарят, лекувал Гучо.

Лало се жени за Росио, дъщерята на Хенероса, и между тях съществува взаимна любов. По време на раждането умира Сусана и Гуто решава да свържи живота си с Летисия, която Сусана е помолила да се погрижи за детето й. Лаурита научава за съществуването на сестра си и двете стават много близки приятелки. Лаурира решава да изостави Мигелон, когато научава, че Мерседес очаква дете от него. Естебан и Ортенсия искат да опитат да променят своите отношения и Ортенсия обещава да приеме Летисия. Рубен разбира, че може да бъде щастлив с Нина.

В Лима пристига любовника на Моника и започва да я шантажира, заплашвайки да разкрие пред Франсиско техните отношения. На Моника й омръзва да му плаща и той иска да вземе скъпата й огърлица, докато двамата са в колата. Младежът губи контрол над колата и двамата катастрофират. В болницата, Моника моли за прошка Франсиско и Мария Емилия, признавайки всичките си грехове пред сестра си и Йоланда, а след това умира.

Научавайки от Франсиско за бременността на Мария Емилия, Алехандро не се оженва за Марсия. Той успява да убеди Мария Емилия, че чувствата му не са се променили и той все така силно я обича. А Франсиско се завръща при Йоланда...

Персонажите:

Мария Емилия

Млада и обикновена девойка, която се е отдала на грижата за семейството си. Трудолюбива, с твърди морални принципи и желае да открие истинската любов. Тя смята, че открива тази любов в лицето на Алехандро, но интригите и омразата на околните могат да унищожат тези искрени чувства. Ударите на живота вместо да я сломят, я правят по-силна, но дълбоко в душата си тя остава нежна и чувствителна. Мария Емилия приема предизвикателството да се изправи срещу трудностите и решава да отгледа сама детето, което е плод на нейната голяма любов.

Алехандро

Привлекателен, силен, решителен, с лекота общува с жените и притежава голямо чувство за хумор. Алехандро се смята за неотразим и е свикнал да получава всичко, което поиска. Той се превръща в плейбой след любовно разочарование в лицето на Марсия – жената, която го е изоставила. След като се запознава с Мария Емилия, той смята, че тя е лесна „плячка“, но с времето установява, че това не е така и малко по малко се влюбва в нея. Но неговият страх да не бъде наранен и импулсивният му характер го тласкат направо в капана, който ще застраши щастието му.

Моника

Сестра на Мария Емилия. Млада жена, която търси общественото и икономическо положение, което вярва, че заслужава, дори ако това означава да стане любовница на женен мъж. Моника е уверена, че това, което прави, е най-доброто за нея и нейното семейство, без да подозира, че по този начин може да разруши щастието на сестра си.

Марсия

Красива и решителна жена, която не приема загубата на Алехандро, въпреки че тя е била инициаторката на тяхната раздяла и се е омъжила за друг мъж. Този неин брак се оказва неудачен и тя се появява, твърдо решена да си върне Алехандро на всяка цена. Нейните планове целят да разделят Алехандро и Мария Емилия завинаги.

Йоланда

Въпреки възрастта си, много привлекателна жена. Тя е съпруга на Франсиско Агире и любеща майка на Алехандро и Габи. Тя се грижи за семейството и дома си като за най-големите съкровища на света. Животът й се разпада, когато Франсиско я изоставя заради много по-млада жена. Докато тя е разочарована и изпада в депресия, се появява един мъж, който се влюбва в нея. Но съпругът й се завръща при нея разкаял се и тя е принудена да избира между двамата.

Франсиско

Идеалният съпруг, докато не се запознава Моника и изгубва здравия си разум, без дори да подозира, че единственото, което иска тази мадама, са неговите пари. Въпреки че е много добър човек, неговото тщеславие разрушава семейството му и щастието на сина му Алехандро.

Хосефина

Елегантна, културна и непримирима с новосъздаденото за нея положение (изгубва всичко). Нейното високомерие й пречи да прозре каква голяма жертва прави Мария Емилия – за нея простотата, обикновения начин на живот е олицетворение на нищета и мизерията.

Естебан

Счетоводител и съдружник в компанията на Агире. Съпруг на Ортенсия, сестрата на Йоланда. Бракът му е само фасада и единственият човек, който има значение за него е дъщеря му, Лаурита, която избягва от него с шофьора на семейството.

Росио

Умна и чувствителна девойка, която учи и работи, за да напредва. Влюбва се в Лало, но се примирява, че нямат бъдеще, защото тя не е жена за него. Но Руденсио, зрял и обикновен човек, се стреми към нея и накрая тя разкрива тайната си пред него. Болката от отблъскването на Лало я принуждава да се отдалечи от него.

Аугусто

Отгледан от баба си с мечти за величие, Гучо търси лесни пари и това го подтиква да се превърне в млад престъпник, а по този начин разрушава живота на сестра си Мария Емилия.

Хасинта

Благородна и много разбрана жена. Съседка, а в последствие и голяма приятелка на Мария Емилия. Майка на Росио, Нина и Мигелон. Тя смята, че щастието се крие в искрена любов и се опитва да възпитава децата си в този дух, дори и Лало, когото е отгледала като собствен син.

Лало

Привлекателен и благороден. Прибран като много малък и отгледан от великодушна жена все едно е неин син. Лало страда от несподелена любов към Мария Емилия, без да подозира, че неговата „сестра“, Росио, го обича тайно.

Ортенсия

Винаги в крак с модата, Ортенсия замества липсата на привързаност с фриволен живот. Тя е наясно, че бракът й е пълен провал и че нейният съпруг я мами, но си затваря очите, за да бъдат заедно, дори само за „пред хората“. Ортенсия страда мълчаливо заради своето разочарование от любовта.

Лаурита

Глезена и капризна девойка. Страда заради постоянни конфликти с родителите си и това я подтиква да избяга с шофьора, Мигелон – млад грубиян, който събужда в нея първична страст, което без малко да разруши напълно живота й.

Мигелон

Приятен и привлекателен младеж. Очарователен женкар, който знае как да съблазнява жените, на които гледа само като начин за прекарване на времето. Той няма желание да започва сериозна връзка, въпреки че има годеница, Мерседес, която го обича до полуда.

Естелита

Великолепна готвачка, която напуска селвата, за да търси по-добър живот с Лима. Изоставена от мъжа, от когото забременяла. С пари, които е спестила, тя открива ресторант – място за среща на хората от квартала. Тя се бои дъщеря й Мерседес да не повтори нейната съдба и страда, защото Мигелон не иска да узакони връзката си с Мерседес.

Рубен

Моден дизайнер и почитател на изкуството и красотата. Може би заради това той се влюбва в Лаурира. Но с време открива, че външната красота не е достатъчна и се влюбва във вътрешната красота на Нина.

Нина

Крехка и обикновена. Нина има комплекс заради своя недъг. Чувствителна и благородна девойка, която намира любовта на живота си, където най-малко очаква.

Габриела

Щастливо момиче, което отраснало в щастлива семейна обстановка. Но страда много и израства преждевременно, когато баща й напуска домашното огнище, за да се събере с Моника.

Мерседес

Дъщеря на Естела и работи с майка си в ресторанта. Мигелон е бил единствения мъж в живота й и прави всичко възможно, за да го задържи до себе си, дори забременява.

Ектор

Зрял, привлекателен и уважаван мъж. Директор на болница. От мига, в който среща Мария Емилия, той е силно впечатлен и привлечен от нея и дори след като тя го отхвърля, той продължава да й предлага помощта си.

Родриго

Гинеколог. Много студен и неспособен да изразява чувствата си. Смята се за виновен за смъртта на съпругата си, която е умряла по време на раждане. Момичето прави всичко възможно, но той не се чувства способен да й дари любов.

Хулио Сесар

Красив, културен, възпитан и уверен в себе си. Хулио е разведен и няма деца. Въпреки всичко, той вярва в любовта и брака. Опитва се да помага на хората. Когато се запознава в Йоланда и се влюбва в нея.

Инес

Стара мома, която обича много семействата Брисеньо и Агире и е тяхно доверено лице. Не се е омъжвала, за да се грижи за чуждите деца, а те в замяна я даряват с любов.

Рита

Съпруга на Пепе. Отегчена жена, която подтиква съпруга си към насилие над децата им Гонсало и Сисанита.

Руденсио

Добър и великодушен мъж, който се влюбва в Росио и се опитва да я спечели, докато тя не му признава, че е влюбена в Лало. Въпреки това, Руденсио решава да остане близко до нея.

Луис Алберто

Забавен и привлекателен. Работи като сервитьор в туристически център, но също така обслужва по-възрастни жени, които му плащат щедро за услугите. Кариерист, който открива в лицето на Моника бездънна яма със злато. След като се забавлява с нея, той отива в Лима, за да я изнудва.

Пепе

Грубиян и силен, той властва над жена си, която успява добре да го манипулира и да използва децата им.

Летисия

Истинска дъщеря, но непризната от Естебан Брисеньо. Ако той никога не я е признал, не го е правил заради Ортенсия. Болката от това, че е отраснала без баща, я принуждава да се откаже от любовта си към Гучо, след като разбира, че Сусанита чака дете от него.

Хуанита

Приятелка на Гонсало и най-добра приятелка на Сусанита. Тя подозира какво правят Гонсало и Гучо заедно. Тя смята, че не е справедливо това, че нейният приятел плаща вината на Гучо, който е виновен за всичките им проблеми.

Сусанита

Дъщеря на Пепе Пеня. Вулгарна и не признава никакви правила. Страда силно заради родителите си и им се противопоставя, когато може. В търсене на свободата, тя избягва с Гучо и остава бременна. Тя се жени за него, без да подозира, че той не я обича.

Източник: www.serials.ru , www.tele-novela.orange.es