Жената Малу (Malu Mulher)

Жената, а не съпругата и майката! Жената, която може да живее и без съпруг!

„Malu Mulher“ разказва за положението на бразилските жени в края на 1970-те години чрез ежедневието на Мария Лусия Фонсека – накратко Малу, специалист по социология от Сао Пауло, разведена с малка дъщеря на 12 години.

Сериалът разглежда връзките между мъжа и жената, трудностите в семейния и професионалния живот, образованието на децата и конфликта между генерации, все въпроси, които не са задавани в бразилската телевизия преди това.

Сериалът разисква състоянието на еманципираната жена, която се сблъсква с новопридобитата си свобода и която иска да поеме отговорността без до нея задължително да има мъжка фигура под формата на съпруг. „Malu Mulher“ говори за тази нова жена, която се опитва да поеме в ръцете собствената си съдба.

Останала сама за първи път след дълги години брачен живот – била е омъжена за Педро Енрике, Малу започва да си задава въпроси за своите ценности и се бори да изгради нов живот.

В първия сезон на сериала, героинята се сблъсква с трудностите, които произтичат от новата реалност, в която се оказва. За да може да издържа дома и дъщеря си – Елиза, тя с големи трудности успява да си намери работа. Приема различни работи – изследовател, преводачка, продавачка на книги, писателка на текстове за песни и дори като певица в нощен клуб. Освен това, Малу трябва да се справи с вината, която изпитва заради връзката с дъщеря ѝ, която често остава сама, докато е на работа. По време на разговори, Малу си задава въпроси за ужасните си връзки и своите чувства, а също изяснява своите идеи.

Във втория сезон, Малу вече е по-зряла и си е взела поука от несполуките, които е преживяла. Вече има постоянна работа в статистически институт, колата ѝ е в добро състояние, държи добър апартамент и дори наема прислужница. Тогава тя решава да помисли и за любовния си живот.

Сериалът, и през втората си част, засяга теми, които са табу в онази епоха като девственост, оргазъм и аборт. Въпросите са поставени ясно и открито, което дори се засилват от намесата на Федералната цензура.

Източник: memoriaglobo.globo.com