Лус Мария (Luz Maria)

Действието на сериала се развива в края на XIX век.

Лусесита – невинно селско необразовано момиче пристига с болната си майка Роса в столицата. Те се отсядат в дома на Модеста, стара приятелка на Роса, която от много години работи в дома на богаташкото семейство Мендоса.

Майката на Лусесита така и не оздравява. Тя извиква на смъртното си легло Мигел Мендоса, главата на семейство, който е истинския баща на Лусесита. Роса го моли да й обещае, че след смъртта й, той ще се погрижи за Лусесита.

След смъртта на Роса, Мигел взема момичето в дома си като прислужница, защото не може да каже истината на съпругата си Грасиела – студена и пресметлива жена.

В дома на Мендоса Лусесита се запознава с Густаво – красив и образован младеж. Той е оженен за единствената дъщеря на Мендоса – Анхелина. Тя е властна и егоистична жена, която е изкарала по-голяма част от живота си в инвалидна количка – тя се преструва на болна, за да може да задържи при себе си Густаво.

С времето Лусесита става любимка в дома на Мендоса и между нея и Густаво пламва искрата на любовта.

Лусесита се страхува от тази любов и избягва – връща се в селото си.

По случайно стечение на нещата, за щастие на Лусесита, там попада и Густаво и между тях започва сериозна връзка. В резултат на това, тя забременява. Съжалявайки за случилото се, Лусесита избягва отново и се връща в града. Там не могат да я открият.

В това време нейния баща Мигел, който е сериозно болен, нарежда на всяка цена да я открият. Той не може да си прости, че толкова дълго е пренебрегвал дъщеря си. Той настоява тя да живее в дома му. Откриват Лусесита и тя заживява в дома на баща си. Там отново се среща с Густаво.

Густаво и Лусесита се женят. Ражда им се дъщеря – Мария Роса. И тогава започват най-големите непроятности.

Мирта, сестрата на Анхелина, е влюбена от години в Густаво. Тя се възползва от обстоятелствата и “отвлича” Густаво и дъщеря му. След дълги години и безброй перипетии, Густаво и Лусесита се събират отново и се радват заедно на дъщеря си и на своята голяма любов...