Куклите (Los títeres)

Новелата разказва историята на Артемиса Миконос – девойка, която е на 17 години в далечната 1962 година. Тогава, тя пристига в Чили от Еквадор заедно с баща си Константино – гръцки емигрант, който разполага с огромно състояние, с което помага на Елиас Годан, роднина в затруднени, при което се превръща в съдружник в текстилната индустрия.

Артемиса се разкъсва от любов към двама мъже: Нестор, писател и нейна любов от миналото, и Уго, студент по медицина, син на Габриела, прислужница в дома на Елиас.

Артемиса се запознава с група младежи, на които, по един или друг начин, им е попречено да бъдат щастливи. Сред тях е дъщерята и наследница на Елиас – Адриана Годан, злобна тинейджърка, която вижда в Артемиса съперница във всяко едно отношение, поради което решава да превърне живота ѝ в ад, въпреки че двете са братовчедки. Това е повлияно от желанието на баща ѝ да беше се родила син, както той толкова силно е искал, поради което вижда в Артемиса заплаха. Една от „пакостите“ ѝ е една снимка, на която девойката е гола, но е направена без нейно позволение, а след това е изпратена на Константино.

Съдружието между Константино и Елиас не дава добри плодове. Гръцкият емигрант е измамен и след това, повлиян от това и капаните на Адриана, умира при автомобилна катастрофа.

Друга шега, планирана и изпълнена перфектно от Адриана, принуждава Артемиса да побегне обратно в Еквадор, където се опитва да забрави всичко, което е преживяла в Чили без баща си, омразата на семейството ѝ и травма, която бележи остатъка от живота ѝ.

Двадесет години по-късно, Артемиса се връща в Чили, като вече се е превърнала в просперираща и красива бизнесдама, добре приета от хайлайфа. Не само се е развила благоприятно във финансово отношение, но също така, вътрешно е претърпяла много промени. Случилото се преди години в Чили никога не я е изоставило и за това тя е твърдо решена да се изправи срещу миналото си, квартала и хората от тогава...

Ужасно засегната от младежката травма, сега Артемиса е студена жена (въпреки че не толкова, колкото би ѝ се искало) и пресметлива. Нейното желание да си отмъсти за всичко я подтиква да се върне и да даде начало на поредица събития, които имат жизненоважно значение за бъдещето.

Това, което не знае е, че Адриана е решила да разруши живота ѝ и да присвои парите ѝ, от които има нужда, за да спаси положението на семейство Годан. Тя планира да направи всичко необходимо, за да я обявят официално за луда и да я затвори в лудница, или да я обвини в незаконно забогатяване с фалшиви доказателства и така Артемиса да се окаже в затвора...

В последната серия, след като е изпълнила своите злонамерени планове, Адриана полудява и заживява в една собствен свят, приближавайки я към детството. За това тя отново се заиграва със своите кукли, които са били нейни приятелки в безгрижните детски години...

Източник: es.wikipedia.org/wiki/Los_títeres