Семейство Капо (Los Capo)

Началото на XX век, южно Чили.

Нова вълна от имигранти от Модена, Италия. Ноно, патриархът на семейство Капо, определя среща с първородния си и любим син Джорджо и му нарежда: трябва да му даде внук, който да носи фамилията Капо, тъй като дъщерите му Кончета, Беатрис и Доменика не могат да се справят с наследството, просто защото са жени. Освен това го моли да се погрижи за компанията им.

Сред италианците, които достигат Талкауано след дълго и тежко пътуване, е отец Камило и красивата и чувствена Назарена (непризната дъщеря на Ноно), негово протеже. Освен тях пристигат годеницата на Ноно, Джулия, майка й, вдовица, и брат й. Те, семейство Урбини, са пътували в първа класа и ще се нанесат в къща, за разлика от другите, които обитават хладни и неудобни бараки, които наричат „Calvario“. Ноно очаква с нетърпение своята годеница, но я отблъсва, защото открива, че е по-възрастна и не достатъчно привлекателна, което предизвиква унинието на жената.

Самуел Кирога, заедно със сина си Диего и една група мъже, всички чилийски колонисти, които привличат много имигранти, най-вече италианци, се заемат да ги манипулират така, че да създадат неприятности на клана Капо. Сред чилийците се намира най-голямата любов на Доменика, Диего, най-големият син. Двамата млади, въпреки че принадлежат на различни страни в конфликта, се обичат тайно.

Персонажите:

Орнела Вероли

По-малката сестра на Гуидо. Среща се с него след като пристига от Италия с останалата част от колонизаторите и научава неприятната новина, че родителите й са починали от тиф по време на пътуването. Чувствена и кокетлива, тя събужда любовта на Константино и Реджилдо, работници на Джорджо Капо.

Северина Саченти де Бандони

Вдовица, майка на Джустина. Била е годеница на Ноно Капо на младини и сега, когато го среща в Чили, в нея се заражда мисълта да си върне неговата любов. Дори когато научава, че Ноно Джорджо си има годеница, жената не се помайва и прави всичко възможно, за да си го върне.

Самуел Кирога

Чилийски колонист със скромен произход. Основен противник на семейство Капо. Той прави всичко възможно, за да бойкотира функционирането на италианската мелницата, тъй като е убеден, че имигрантите си присвоят това, което не им принадлежи. Никога не си е представял, че неговият единствен син, Диего, ще се влюби не в някоя друга, а именно в по-малката дъщеря на Джорджо, неговият враг. Преди години, Самуел е бил главатар на група чилийци, които са избивали членове на племето Мапуче.

Адриано Урбини Ортичели

Най-малкото дете в семейството, лекар. Пристига в Сан Джорджо заедно с майка си и сестра си на кораб с цел да омъжи сестра си за Ноно и по този начин да възвърне състоянието на семейството, за да могат след това да се върнат в родината. Адриано е красив мъж, голям съблазнител. В началото, той се забавлява като ухажва Силвана и Беатрис, но се влюбва отчаяно в Назарена, което предизвиква омразата на всички жени, които искат да са с него.

Алесандро Купити

Скромен селянин, с борбена натура. Съпруг на Пиерина Манкузо и баща на малката Лусия. Застава редом до Луиджи Тасоти в борбата му против Капо.

Амадор Фуентес

Чилийски колонист, който се противопоставя на италианците, но няма друг избор, освен да носи своята пшеница в тяхната мелница, за да може тя да стане на брашно. Изселен заедно със семейството си от земя, която са заели незаконно, поради което намира подслон в дома на семейство Кирога. Амадор е заедно с Фелисия и не знае, че тя го мами със Самуел Кирога.

Джустина Бандони

Тя е различна от другите жени. Тя вижда грехове навсякъде и предвещава морална катастрофа, вярвайки, че Сан Джорджо ще се превърне в село с разпуснати нрави. Освен това, силно страда заради поведението на майка си, която иска да си върне любовта на Ноно на всяка цена.

Луиджи Тасоти

Нежен и самоотвержен, съпруг на Мариета. Той не подозира, че Джорджо Капи е любовник на съпругата му. Заедно с нея често посещава мястото, където се събират новопристигналите италианци. Луиджи се противопоставя на силата на семейство Капо и по този начин се превръща в лидер на недоволните колонисти.

Назарена Бертучи

Прислужница и протеже на отец Камило, която пристига с кораб, за да работи със семейство Капо, без да подозира, че Ноно е неин баща. Чувствена по природа, тя успява да подлуди всеки мъж, но се спира на Адриано Урбини, за ужас на свещеника и предизвиква ревността на Силвана и Беатрис.

Реджилдо Гонсалес

Скромен чилийски селянин, верен служител на Джорджо Капи. Неразделен приятел с Константино, когото приема за постоянна конкуренция. Той се опитва да ухажва Орнела Вероли и след като тя го отблъсква, защото е чилиец, той започва да изучава италианската култура, особено езика. Това му носи само присмеха на приятеля му, който го излага пред останалите.

Доменика Капо Еспосито

Най-малката и разглезена дъщеря на Джорджо Капо. Мечтателка, деликатна и любеща по природа. Доменика не се разбира много с майка си, която иска да я превърне в идеална жена за състоятелен италианец. Но девойката е влюбена в син от семейство на чилийски колонисти, Диего Кирога, с когото поддържа тайна връзка – тя се изразява в размяна на писма и бележки. От друга страна, девойката създава близко приятелство с Миларау – момиче от племето Мапуче, което живее в зоната и която играе ролята на посредница между нея и чичо й Паоло.

Беатрис Капо Еспосито

Предпочитана от майка си и Ноно и използва максимално този факт. Тя иска да се омъжи за богат мъж, но няма особен успех. Тя не приема наложения брак от родителите й с Гуидо, младеж, когото презира. Ненавижда домашните работи и си измисля разни болежки, за да ги избягва. Успява да убеди Ноно да наеме като прислужница Назарена. Но когато тя и леля й Силвана разбират, че техният любим Адриано е хвърлил око на новопристигналата, те започват да се борят за неговата любов.

Гуанкутрипаи (умее, свързва, говори, бори се)

Жена от племето Мапуче. Вярна пазителка на рода си. Основната й тревога е запазването на традициите на племето. Опитна в използване на билки. Тя живее в земя, заобиколена от чилийски колонисти. Тя им позволява да преминават през земите й, когато ходят на италианската мелница. Тя е решена да не напуска земята си, тъй като е дала обет.

Марианхела Кадри

Жена, която обича да се наслаждава на любовта. Въпреки че е омъжена за сантименталния Танкредо Новели, тя, без да се замисля много, дава воля на своята страст към пламенния лекар Адриано Урбини, с когото се запознава по време на пътуването от Италия. Марианхела изпитва особена антипатия към Мариета Рагано и успява да се превърне в неин основен и най-опасен враг.

Джорджо Капо Салерно, Ноно

Приятен мъж, който държи на морала и религията. Баща на Джорджо, Паоло, Силвана и Назарена – негова незаконна дъщеря, която тъкмо пристига от Италия. Ноно не обръща внимание на тайната, която пазят синовете и снаха му. Патриархът очаква нетърпеливо пристигането на Джулия Урбини, негова годеница, но остава разочарован, когато открива, че не е толкова млада и красива девойка.

Еда Ортичели

Вдовица. Кариеристка и католичка. Живее, изпълнена с носталгия по родния Рим и не се примирява с мисълта, че трябва да се установи в Чили. С последните си спестявания, тя си купува титла Графиня, която не пропуска да изтъква постоянно. Когато Ноно отказва да се ожени за дъщеря й, тя прави всичко възможно, за да го убеди. Нейната идея е да преуспее в Чили, за да може да се върне в Италия и да си върне там живота, който е имала.

Браулио Сеспедес

Ентусиазиран преподавател в училището и сътрудник по проектите за инфраструктури в колонията. Той се влюбва отчаяно в Назарена Бертучи въпреки вълненията, които предизвиква във всички жени и ненавистта и заплахите на мъжете от колонията.

Гуидо Вероли

Трудолюбив, верен и деен младеж – по-големият брат на Орнела и фаворит на Джорджо Капи, за когото работи в мелницата. Родителите му са умрели от тиф по пътя си към Чили. Той не знае кой му е откраднал парите, които е притежавал, но се кълне да си отмъсти. Той е добър приятел на Доменика и дълбоко влюбен в Беатрис, която го презира.

Мариета Рагано

Пристига в Чили заедно с децата и съпруга си Луиджи в търсене на по-добро бъдеще. С времето се превръща в любовница на Джорджо, Мариета се измъчва заради усложнената ситуация със съпруга й.

Фелисия Марин

Съпруга на Амадор. Тя е много благодарна на съпруга си за това, че е приел дъщеря й Либертат, резултат от връзката й с друг мъж, който е умрял преди много години. Фелисия не може да откаже на настояваният на Самуел Кирога и се превръща в негова любовница.

Кончета Еспосито

Съпруга на Джорджо, ревностна католичка и жизнерадостна. Дълбоко в душата си таи мъка, тъй като не е успяла да обикне съпруга си. Въпреки това, тя не се спира пред нищо, когато решава, че трябва да разруши връзката между Паоло и момиче от племето Мапуче, Миларау.

Иполито Рохас

Главен поземлен инспектор, брат на Мерседес Рохас. Чувства се задължен към семейството да пази честта на сестра си. Той се среща както с чилийци, така и с италианци, което му спечелва уважението и на двата лагера. Той никога не заема нечия страна и се опитва да се намесва в техните спорове, като отсъжда справедливо. Когато се запознава със Силвана Капи, се влюбва отчаяно в нея.

Мерседес Рохас

Съпруга на Самуел. Не се съгласява с идеите на съпруга си, но ги изпълнява чинно. Мерседес се посвещава на грижите за жените от племето Мапуче, желаейки поне малко да поправи вредата, която им е нанесъл съпруга й в миналото. Освен това, тя пази в тайна връзката между сина й Диего и Доменика Капо.

Паоло Капо Раджиани

Вторият син на Джорджо Капо. Католик, ерген. Паоло се е съсредоточил на своя собствен свят. Много загадъчен и именно тази негова загадъчност привлича жените. Той се безпокои за благосъстоянието на колонистите. Паоло се влюбва тайно в момиче от племето Мапуче, Миларау.

Силвана Капо Раджиани

Най-малката в семейство Капо. Тя е посветила живота си да се грижи за Ноно. Много близка с племенницата си Беатрис, но си съперничи с нея за любовта на Адриано Урбини. Темпераментна, избухлива и недоверчива. Тя живее самотно, необезпокоявана от останалите. Дразни се от Кончета. Иполито Рохас се стреми към нейната близост, но тя не му обръща внимание, защото има очи само за Адриано.

Джорджо Капо Раджиани

Най-големият син на Ноно. Голяма личност и силен характер. Той е завоевател и търговец. В миналото е спасил брат си от смърт и от тогава пазят голяма тайна. Когато среща отново Мариета, той е много обезпокоен, защото любовта му е още по-силна, както и чувството за вина, че мами съпругата си, Кончета.

Константино Масоне

Млад италианец, който пристига със семейство Капо още първия път. Въпреки че им служи много отдавна и практически е израснал при тях, той изпитва завист от връзката, която съществува между Гуидо Вероли и неговия покровител. Голям приятел на Реджилдо. Константино се влюбва в Назарена и прави опити да се хареса на отец Камило, за да може да се сближи с нея, но напразно.

Либертад Алварадо

Дъщеря на Фелисия и доведена дъщеря на Амадор. Млада и чувствена жена, която е влюбена отчаяно в пастрока си и заради това изпитва голяма вина. Либертад става съюзница на Диего – приема да се представя за негова годеница, за да може той да се среща с любимата си Доменика спокойно.

Миларау (златна глина)

Млада представителка на племето Мапуче, дъщеря на Гуанкутрипаи. Умна и упорита, също като майка си. Живее в постоянен конфликт с чилийските колонисти и си изработва стратегия как да се оправя с тях. Тя е неграмотна, но започва да посещава училището, в което ходят част от чилийците и италианците. Става добра приятелка с Доменика и започва връзка с Паоло, която след като излиза на бял сват, предизвиква смут не само у майка, но и в цялата италианска колония, особено ненавистта на Кончета.

Пиерина Манкузо

Борбена жена, честна. Обича съпруга си Алесандро и майка си Лусия. Превръща се в голяма приятелка на Мариета. Тя страда заради заболяването на майката си дъщеря, за която започва да се грижи Адриано.

Танкредо Новели

Съпруг на Марианхела. Заедно с Луиджи се превръща в един от основните клеветници на Джорджо Капо. Тази антипатия не му пречи на работата по полагане на железопътна линия. Сантиментален и сърдечен. Изпитва силна носталгия по родната Италия. За това се опитва да пресъздаде духа на Италия като организира различни празници с песни и танци.

Джулия Урбини Ортичели

Голямата дъщеря на Еда Ортичели и годеница на Ноно, която пристига с кораб от Италия. Кокетлива и обича да се облича. Въодушевена от идеята да се омъжи за патриарха на семейство Капи, тъй като това може да сбъдне най-съкровената й мечта: да бъде дама и с добро състояние. Но се разочарова, когато е отблъсната от Ноно. След това тя се опитва да го спечели с прелестите си. Когато се запознава с Паоло, тя се чувства привлечена от него.

Диего Кирога

Син на Самуел и Мерседес. Защитник на идеите на баща си и е против земята да бъде заселена от италиански имигранти. Влюбва се нещастно в Доменика, по-малката дъщеря на Джорджо Капо, което предизвиква голям конфликт. Двамата влюбени пазят в тайна връзката си, но постоянно спорят въпреки голямата любов, която изпитват един към друг, и не искат да предадат семействата си.

Източник: www.tvn.cl