Архивите на кардинала (Los archivos del cardenal)

„Los archivos del Cardenal“ е художествена измислица, базирана на истински събития.

Сериалът разказва историята на адвоката Рамон Сармиенто и социалната работничка Лаура Педрегал и двамата – служители на Vicaría de la Solidaridad, организация, основана от кардинал Раул Силва Енрикес, чиято цел е да подкрепя семействата на жертвите с нарушени човешки права по време на военната диктатура в Чили в периода 1973-1990 година.

В тази институция, социалните работници имат като цел да приемат преследваните по политически причини и семействата им, особено онези, които са били задържани. След това, адвокатите са се захващали с работата си да предприемат законни действия в защита на хората.

Сериалът започва с Рамон Сармиенто, адвокат и член на семейство от висшата класа, което е пострадало от отчуждаването на имотите по време на Аграрната реформа на правителството на Едуардо Фрей Монталва. Той разследва появата на останки в имение, съседно на тяхното. Сармиенто се запознава с Лаура Педрегал, която работи във Vicaría de la Solidaridad заедно с баща си, Карлос Педрегал.

Заедно се забъркват в историите на преследваните от агентите по сигурността на диктатурата, като Националната агенция за разузнаване, под ръководството на викария Кристиан, роля, вдъхновена от свещеника Кристиан Пречт. 

Източник: es.wikipedia.org/wiki/Los_Archivos_del_Cardenal