Локомотиви (Locomotivas)

Кики Бланше е бивша вариететна актриса, отдадена на семейството си. Държи салон за красота в южната зона на Рио де Жанейро. Освен Милена – родната ѝ дъщеря, Кика е отгледала Фернанда, Пауло, Рената и Режина. Основният конфликт в историята е страстта на Фернанда към Фабио, мъж, който е обичан и от Милена.

Милена и Фабио се запознават на прага на колежа, в който Режина и Лия – дъщеря на адвоката, учат. Двамата започват да се срещат, но във връзката им се намесва Фернанда, която също е влюбена в него и е готова да се бори за любовта му със сестра си.

С напредването на историята става ясно, че Милена в действителност е майка на Фернанда. И за това е способна да се жертва в името на щастието на дъщеря си. Без да споделя с никого своите мотиви, тя отказва на предложението за брак на Фабио. Адвокатът не разбира оттеглянето на Милена и въпреки всичко е решен да продължи с опитите си да я спечели, докато Фернанда не престава да им пречи под всякаква форма. Но малко по малко, той се поддава на атаките на девойката.

В един момент, Фернанда решава да разкрие тайните около личността на майка си и моли за помощ Фабио. Кика, както може да се очаква, подава лъжливи следи, за да попречи на разследването да напредне. Но адвокатът е твърдо решен да разкрие истината.

Накрая, именно Фернандо разкрива пред Фернанда, че Милена е нейна майка. Двамата се сдобряват. А Фернанда, виждайки любовта, която майка ѝ изпитва към Фабио, убеждава Милена да го потърси.

Друга важна история е тази на Нетиньо, който се задушава от властната си майка – Маргарида. В началото, Нетиньо се среща с Рената, но в същото време се забърква и с Патрисио. Тримата младежи заживяват в един бурен любовен триъгълник, който продължава до края на новелата. Маргарида, която не иска да приеме нито една от двете, се държи грубо с Рената и Патрисия. Благодарение на интригите си, тя успява да постигне целта си – синът ѝ да не се събере с нито една от двете.

Селесте, съседка и приятелка на Маргарита, помага на Нетиньо. Пред нея той изповядва своите любовни проблеми и връзката с майка си. Покрай задушевните им разговори, Нетиньо открива, че Селесте – една по-възрастна от него жена, е влюбена в него. В края на историята, след като дълго време е страдала мълчаливо, тя разкрива любовта си към него. И въпреки противопоставянето на Маргарита, двамата започват любовна връзка.

Не трябва да се пропусне и историята на Машадиньо – млад португалец, който пристига в Бразилия в търсене на късмета. Той отсяда в дома на Виктор, с когото се сдружава. И благодарение на изключителните му кулинарни умения, малкият бар на неговия приятел се превръща в популярен ресторант.

Машадиньо започва връзка с Грасиня, дъщерята на Виктор. Връзката им се разклаща сериозно заради намесата на Лурдиня, която, вманиачена по него, вгорчава живота и на двамата, създавайки постоянни интриги, за да ги раздели. Не веднъж се налага на Машадиньо да показва на своята любима, че е жертва на капаните на Лурдиня. Накрая той се влюбва във Фернанда...

Персонажите:

Кика Бланше

Бивша вариететна актриса. Истинското ѝ име е Мария Жозефина Кабрал. Поддържа семейството си благодарение на салон за красота в южната зона на Рио де Жанейро. Майка на Милена, нейната единствена родна дъщеря. Отгледала е също така Фернанда, Пауло, Рената и Режина. Жена с голямо сърце, жизнерадостна и приказлива, тя поставя на първо място щастието на децата си.

Милена

Родна дъщеря на Кика Бланше. Тя управлява салона за красота на майка си. Среща трудности при взаимоотношенията със сестра си Фернанда, с която се борят за любовта на Фабио. В действителност, тя е биологичната майка на Фернанда. Започва връзка с Зе Тиао, брат на Селесте, но в крайна сметка се събира с Фабио.

Фернанда

Непокорна девойка, осиновена дъщеря на Кика Бланше. Тя е темпераментна и егоистка. Завижда на по-голямата си сестра, Милена, и се бори с нея за любовта на Фабио. Научава истината за свои произход, а именно, че Милена е нейна биологична майка.

Пауло

Осиновен син на Кика Бланше. Затворен младеж, който преувеличава нещата и страда от най-малкото. Понякога изненадва околните със своите избухвания. Влюбва се в Патрисия, но знае, че тя не го обича и за това не настоява да започнат връзка.

Рената

Осиновена дъщеря на Кика Бланше. Весело момиче с добър характер. Опитва се да смекчава търканията между сестрите си – Милена и Фернанда. Влюбва се в Нетиньо, но го подозира заради срещите му с Патрисия. Въпреки неодобрението на Маргарида, тя става годеница на младежа, но накрая скъсват, което разбива сърцето ѝ.

Режина

Осиновена дъщеря на Кика Бланше и най-малка от децата ѝ. Разделя времето си между учението и игрите.

Аделайде

Гувернантка в дома на Кика Бланше. Дискретна и лоялна жена. Придружава шефката си от младежките ѝ години и познава всичките ѝ тайни от миналото.

Фабио

Адвокат, вдовец, финансово стабилен. Той живее със сестра си Силвия и дъщеря си Лия. Влюбва се в Милена и не се отказва от идеята да я покори, когато тя се отдръпва от него. Приема да помогне на Фернанда в разследванията ѝ и не успява да устои на настойчивостта на девойката, започвайки връзка с нея, но не за дълго.

Лия

Дъщеря на Фабио, тя е отгледана от Силвия след като майка ѝ е умряла. Не иска баща ѝ да се жени отново, защото се страхува да не се раздели с леля си, която обича много. Не приема Милена, но харесва много Фернанда, с която се сприятеляват.

Силвия

Неомъжена, сестра на Фабио. Суетна жена, която мечтае да си намери спътник. Преструва се на приятелка на Милена в началото на историята.

Виктор

Женен за Жоана и баща на Грасиня. Собственик на бар в южната зона на Рио де Жанейро. Винаги се оплаква от работата.

Жоана

Съпруга на Виктор и майка на Грасиня. Тя таи надежди дъщеря ѝ да се омъжи за Машадиньо.

Грасиня

Дъщеря на Виктор и Жоана. Работи в салона за красота на Кина Бланше. Влюбва се в Машадино, но страда заради интригите на Лурдиня. В края на историята замина за Лондон, където смята да учи.

Шико Рико

Баща на Жоана, вече пенсионер, той живее с манията за величие, останала от времената, когато е бил в отлично финансово състояние.

Марселина

Омъжена за Шико Рико, майка на Жоана, тя е ексцентрична жена, която винаги намира изкупителна жертва – обект на своите постоянни критики и това е Виктор.

Алберто Сезар Машадо

Познат като Машадиньо, той е млад работник, с добър характер и в много случаи – наивен. Пристига от Португалия. Притежава дарба на отличен готвач, благодарение на която успява да преобрази малкия бар на Виктор. Започва връзка с Грасиня, но се заплита в интригите на Лурдиня. В края на историята се влюбва във Фернанда.

Сержио

Успял индустриалец, женен за Миртез. Малко изостанал мъж, който се подчинява на архаични предразсъдъци. Бил е голямата любов на Кика Бланше през младостта. Не приема връзката между Патрисия, дъщеря му, и Пауло, първоначално, защото знае коя е майката на младежа. В един момент не издържа и разкрива, че финансовото му положение вече не е толкова добро. Успява да се спаси от фалит благодарение на заем и намесата на Кики.

Миртез

Съпруга на Сержио. Винаги е съгласна със съпруга си, независимо за какво става дума. Желае дъщеря ѝ, Патрисия, да се омъжи за богат мъж, поради което не ѝ допада връзката на дъщеря ѝ с Пауло и Нетиньо.

Патрисия

Дъщеря на Сержио и Миртез. Млада дама в затруднено положение и под постоянен натиск от страна на родителите си. Трудно определя какво иска, страхувайки се да не излезе, че не се подчинява на родителите си. Влюбва се в Пауло, но се интересува и от Нетиньо, с когото се среща тайно.

Маргарида

Майка на Нетиньо. Вдовица, държавен служител, тя е жена с изявена личност. Обсебваща и контролираща, тя се отнася към сина си все едно е малко дете и прави всичко, за да пречи на любовните му връзки. Заявява, че Нетиньо може да се ожени, когато тя умре и винаги се държи зле, когато той доведе някоя млада дама.

Нетиньо

Син на Маргарида. Банкер. Живее под контрола на майка си. Влюбва се в Рената, но също така си пада и по Патрисия, с която започва тайна връзка. В края на историята скъсва и с двете, за да се събере със Селесте, по-възрастна от него жена.

Селесте

Неомъжена, служителка в рекламна агенция, тя разделя времето си между работата и грижите за родителите си. Съседка и приятелка на Маргарита. Влюбва се в Нетиньо, но не събира смелост, признава пред младежа изпепеляващите я чувства.

Касио

Банкер, колега на Нетиньо. Младеж с благ характер. Влюбва се в Лурдиня, но не се доверява на намеренията на девойката и не приема нейния начин на поведение. След това се влюбва в Рената, с която се събира в края на историята.

Лурдиня

Девойка от провинцията, бедна и амбициозна. Работи в салона за красота на Кика Бланше. Става приятелка с Грасиня и се премества да живее в дома ѝ. Започва връзка с Касио, но е заинтересована от Машадиньо, измисляйки интриги, за да го раздели с Грасиня.

Зе Тиао

Земевладелец, брат на Селесте. Появява се след поява във вестника тъжната новина за смъртта на родителите му. Когато се запознава с Милена, започва да я ухажва. След като Милена се отдръпва, той започва връзка с Карла, за която накрая се оженва.

Карла

Темпераментна жена, вдовица и приятелка на Фабио, както и кандидатка за неговата любов. След като не получава отклик на чувствата си, тя започва връзка със Зе Тиао.

Източник: memoriaglobo.globo.com