Какво ми открадна живота (Lo que la vida me robó)

Историята се развива в Агуасул, живописно село, където живее Монсерат – красива девойка с добро социално положение, която е изградила идеализирана представа за своя бъдещ живот. Монсерат постоянно се оставя да бъде манипулирана от майка си – Грасиела Джасинти, която се интересува от това как изглежда в очите на обществото. За това, тя не смята, за нищо на света, да изгуби своя социален статус, въпреки че съпругът ѝ, Лауро Мендоса, пенсиониран адмирал, е изгубил всичко.

Монсерат се превръща в идеалното разрешение за социално-икономическите проблеми на семейството ѝ – майка ѝ ѝ е избрала идеалния съпруг. Става дума за Себастиан де Икаса – син в едно от най-влиятелните семейства в Агуасул. Девойката, обаче, няма желание да се омъжи за този виден младеж заради удобство, още повече че е влюбена в друг мъж – Хосе Луис, един обикновен моряк. Родителите ѝ не знаят за нейните чувства и това притеснява Монсерат.

Хосе Луис, от своя страна, усеща, че годежът му с Монсерат няма да доведе до никъде. Дълбоко в себе си той е наясно, че семейство Мендоса никога бе биха го приели, защото няма обещаващо бъдеще, което да предложи на Монсерат.

От друга страна, Алехандро, млад работник в близко имение и желание да се отличи, научава една истина. И това става на смъртното легло на баща му Дон Бенхамин Алмонте – жесток, властен и богат мъж. Но Алехандро не приема добре тази новина, в този тежък етап от живота, съдбата го компенсира като го запознава с Монсерат, от която е пленен мигновено.

Монсерат решава да отмени годежа си със Себастиан. Майка ѝ Грасиела побеснява от нейното поведение, тъй като вече е виждала как този брак ще я спаси от дълговете. Грасиела не смята да се предава и започва да търси друг перспективен съпруг за дъщеря си. Тогава тя научава, че някакъв си работник на име Алехандро е наследник на Дон Бенхамин. Веднага ѝ хрумва идеята, че той е идеален за Монсерат и че именно той ще им помогне да поддържат положението и привилегиите, на които са свикнали до този момент.

В своето отчаяние, Грасиела открито иска от Алехандро финансова помощ, той приема да помогне на семейство Мендоса. Поставя само едно условие: да му позволят да ухажва дъщеря им Монсерат. Грасиела не се замисля нито за миг и приема предложението. От своя страна, тя настоява Алехандро да ѝ се закълне, че Монсерат никога няма да научи за уговорката им.

В същото време, връзката между Монсерат и Хосе Луис е разкрита от Грасиела и амбициозния ѝ син Димитрио. Те не искат да рискуват обещаващото бъдеще, което очакват и се захващат със задачата да ги разделят.

Не след дълго те постигат своята цел. Когато Хосе Луис е обвинен, задържан и осъден за убийство (което в действителност не е извършил), Монсерат променя отношението си към него.

Ситуацията отново се усложнява, когато Грасиела забелязва, че Монсерат не иска да се обвързва сантиментално с Алехандро. Тогава тя прибягва до друг подход – открито признава пред дъщеря си истинското финансово положение на семейството им.

Въпреки своите принципи, младата жена осъзнава, че в нейни ръце се намира единствения начин да помогне на семейството си да не пропадне. И така, Монсерат приема да се омъжи за Алехандро, точно когато Хосе Луис се появява отново, за да докаже истината пред нея и да я убеди, че истински я обича.

Обаче е прекалено късно, тъй като Монсерат вече е съпруга на Алехандро Алмонте.

Съдбата на тези трима души ги събира наедно и ги кара да споделят чувства като любов, приятелство, страст, презрение и възмущение. И те ще разберат, че тайните, предателствата и омразата провокирана от амбиции и сребролюбието са превзели хората, които са около тях... 

Източник: www.univision.com