Свободни като вятъра (Libres como el viento)

„Libres como el viento“ е история за любов, белязана от постъпването и реалността в университета. Това е един нов прагматичен и естествен поглед на днешните студенти.

В историята, Фабиола Аскарта, най-малката от децата в семейството, е изпратена да продължи образованието си след смъртта на баща й. Но носталгията я принуждава да се върне в страната без да знае, че любовта от детинството й я очаква.

Със завръщането си, Муньека (Кукла), както я наричат близките й, се сблъсква с останалите от семейството за наследството, което им е оставил баща им: дали да се откажат от бизнеса или да се борят до последно. Дилемата поставя началото на семейни разногласия.

От друга страна, Мигел Анхел Марино „Потро“ („Жребеца“), син на управителя на имението на семейство Аскарте, който се е превърнал в истински мъж, въпреки че не е виждал Муньека от три години, не я е забравил. Заедно с него е Тибисаи – чувствена жена, готова на всичко, за да спечели любовта на Мигел Анхел.

Връзката между Муньека и Потро е белязана от младежки пориви и вълненията на свободата, която получават в Университета „Николас Коперник“, в чиито аудитории се развихря полемика, породена от борбата на две банди за получаването на контрол. Начело на едната банда е Диего Браво, който търси разцепление и конфронтация. Другата банда се ръководи от Рейналдо Торес, който се опитва да наложи ценности и да укрепи съюза на университетското общество.

Заедно със студентите е преподавателя Рохелио Лусиенте, който е Човек (с главна буква). Той се превръща в будната съвест на студентското движение, и преподавателката Ивана Галан, която е дясната ръка в това начинание. Обединени се превръщат в жив пример за това колко силни могат да бъдат крилете на любовта, а обединяването на различните светове може да се превърне в единствена реалност.

Персонажите:

Фабиола Аскарте, Муньека

Единствената дъщеря на Пабло Аскарте и Амелия Мартинес и със своите 20 години тя е с декада по-млада от най-малкия от братята си, Есекиел. Била е бебе, когато майка й е умряла и едва 10-годишна, когато баща й е починал. От този момент, нейната чистота и упорство подсказват, че е способна на големи дела. Свободолюбивият й дух й помага да се справя с различни трудности. В наследство от предците си тя е получила авантюристична натура – тя е отлична спортистка. Солидарността към по-слабите тя обича да демонстрира. Своеволна и решителна, тя има твърди и стабилни принципи.

Мигел Анхел Марино, Потро (Жребеца)

Младеж с голяма сила и устрем. Атлетичен, със загоряла кожа и привлекателен. Син на управителя на имението на семейство Аскарте. Получил е твърдо възпитание. Баща му винаги е искал той да стане негово копие, но той си има собствени пориви. Мечтае за прогреса и по тази причина се отдава на образоването си. Когато го приемат в университета, той се отдава изцяло на учението и така се включва в движението. Способен е да жертва живота си заради свободата. От дете познава Фабиола – голямата му любов.

Тибисаи Пачеко

Красива жена, която притежава хипнотизиращо тяло с изящни извивки, които могат да накарат всеки мъж да изгуби здравия си разум. И тя знае това, възползвайки се максимално от даденостите си. Израснала е с дядо си по майчин линия, който в продължение на години е бил коняр в имението на семейство Аскарте. Въпреки че често сменя мъжете, нейната голяма любов е Мигел Анхел.

Дионисио Аскарте

Той е четвъртото дете на Дон Пабло и Амелия. Вулгарен, женкар и заклет ерген. Неговото високомерно и доминиращо поведение е неотразимо за девойките в близките села. Не се е женил и така демонстрира неудържимото желание към сладострастието. За него сексът е власт и го използва като другите страсти, които разкриват неговия контрол. Изразител на груба сила, злоупотреба и насилие. Той е таен съдружник и участник в тъмни сделки на корумпиран и тираничен губернатор. За него, членовете на най-ниската социална класа практически са просто роби.

Рохелио Лусиенте

Експерт, коректен и благороден, той е изградил своя система от морални ценности, за които е готов да се бори срещу всички и всичко, включително и срещу насилието и политическата корупция. Доктор по политически науки и един от най-уважаваните преподаватели в университета. Преподава Политически науки и по съвместителство – История на културата. Събира много от студентите си, които се възхищават на неговите знания. Противник на насилието, той вярва, че големите промени могат да се случат след обсъждане на идеи.

Ивана Галван

Доктор по Наука за околната среда. Основателка и ръководител на катедрата Околна среда в университета. Избухлива, разговорчива, забавна, тя не отговаря на стереотипа Жена-академик, защото не използва аулата, за да преподава. Ненавижда политиката, защото я смята за корумпирана и изразява алчност към властта. Вярва в целебните сили на природата, китайската медицина, рейки, медитация, практикува йога и изповядва будизъм. Освен това е радикална вегетарианка и кара колело, за да не замърсява въздуха.

Рафаела Маркано

На младини е била красива, но животът на село и службата в дома на семейство Аскарте са я изтощили. Жена с добър и примиренчески характер. Въпреки това, тя притежава достатъчно темперамент, за да върти домакинството и да научи децата си на дисциплина. Любяща майка, тя постоянно се притеснява за децата си, най-вече за първородния си син – Мигел Анхел. Вярна и послушна съпруга, която изпълнява решенията на съпруга си, дори да не съвпадат с нейната гледна точка.

Хуан Марино

Начело на трудолюбивите селяни, но се подчинява безпрекословно на господарите. Коняр при семейство Аскарте, но въпреки това той не са му чужди новите технологии – използва мобилен телефон, Интернет и други специални помощни средства. Изпълнителен, трудолюбив и доблестен мъж, но със суров характер, който постоянно се опитва да прикрие своите чувства и емоции.

Ракел Лусиенте де Аскарте

Съпруга на Есекиел Аскарте. Прекрасна, динамична, модерна и уверена жена. Споделя със съпруга си увлечението към изкуствата. Поддържа близка връзка с Муньека и може да се каже, че е нейната най-добра приятелка. Нейната най-голяма мечта е да стане майка.

Диего Браво

Истинското му име е Диего Клементе, но е започнал да използва фамилното име на баща си, въпреки че той никога не го е признал, за да застане начело на студентското движение. Той е жестоко, хладно, цинично и манипулиращо същество, деспотично и обсебено от властта. В началото, неговата борба е честна и законна, но по-късно се е превърнала в кариеризъм и амбиция. Използва своя магнетизъм, за да сваля враговете си и да сее страх. Той се е сформирал в среда, изпълнена с насилие и за това го използва. Сменил е няколко специалности и сега учи Право.

Есекиел Аскарте

С жизнерадостен характер, той живее в столицата на щата в дома на семейство Аскарте, изпълнявайки изискванията на висшето общество и икономическия ранг на собствениците. Той е най-близкият брат с Муньека.

Амарелис Сармиенто

Непокорна, защото е имала тежко детство и юношество с баща си и мащехата си. Израснала е без да познае нежност и майчинска любов и за да се защити от околните, тя се е превърнала в непримирима, груба и недоверчива личност. Умна, но неуверена и вечно в лошо настроение. Нейната неувереност е довела до това, че е започнала да обърква собствените си очаквани с тези на околните. Тя е част от бандата на Диего. Тя следва сляпо своя годеник, въпреки че обича мълчаливо Маурисио Леал.

Маурисио Леал

Високомерен, мъжествен и решителен младеж. Учи в университета в новооткритата катедра Околна среда. Притежава железни етични и морални ценности, изключително стриктен. Изумява със самоконтрола си и се слави с голямо спокойствие, с което посреща дори много тежки ситуации. Влюбен в Амарелис, независимо че тя принадлежи на групата под ръководството на Диего Браво. Призванието му да служи на останалите му помага да застане начело на групата, която се противопоставя на тази на Браво и се опитва да го разобличи.

Пабло Алфонсо Аскарте

Учи в Монреал, Канада. Рапър, почитател на компютрите, видео игрите, моторите и скоростите. Завръща се в страната заради брака на майка си с един канадец и се превръща в проблематичен младеж и в главоболие за Мамотра, Ракел и Есекиел заради лошото поведение и отказа му да продължи обучението си в университета. Притежава благородна душа, белязана от съвременността. Трудно му е да се приспособи към новата реалност, въпреки че дълбоко в себе си той търси бащините си корени и намира в Есекиел бащата, който е изгубил като дете.

Доня Наталисия Клементе

Самоотвержената майка на Диего Браво – неблагодарен син, който я презира, но я използва за свои цели. Изпълнява всичко, за което я помоли и вярва, че някой ден ще спечели неговата обич. Страда, защото Диего е приел фамилията Браво на баща си, който никога не го е приел, въпреки че Наталисия живее само заради сина си. Мечтае някой ден да й се усмихне късмета и да спечели от лотарията, превръщайки се в милионерка.

Нативидад Мамаотра Салседо

Бавачка на момчетата Аскарте Мартинес, а също така и на Фабиола, която е отгледала като че ли е нейна собствена дъщеря. Добра майка, благородна, с богат опит, който е натрупала през годините, както добър, така и лош, както личен, така и чужд. Лоялна служителка в семейството, което й засвидетелства своята благодарност за верността като й предоставят властта над останалите служители и пълна свобода в къщата. Притежава здрав разум, постъпва винаги правилно, осланяйки се на интуицията и добротата си.

Хосе Росарио Пачеко

Роден и прекарал целия си живот на село, по-специално в земите на портокалите. Бил е първия коняр и голям приятел на Дон Пабло Аскарте. Едва умее да чете и пише, но притежава обширни знания, които е натрупал през годините. Благороден, честен и трудолюбив. Неговата единствена дъщеря, някога неговата най-голяма радост, сега се е превърнала в голямо главоболие, когато е започнала да сменя мъжете като носни кърпички, докато накрая не е забременяла и е родила дъщеря – Тибисаи. Малко след това, тя е заминала с мъж, в когото се е влюбила и е изоставила дъщеричката си и баща си завинаги.

Маркос Чапаро Саласар

Секретар на губернатора на района. Подреден, вулгарен, откровен, бунтар, манипулатор, хитър, корумпиран и без никакви скрупули. Протектор на Диего Браво и таен съдружник на Дионисио Аскарте в тъмните сделки. Той е лицето на властта, тъй като губернаторът винаги е или болен, или на път. Нахвърля се на всеки потенциален съперник или всеки, който не подкрепя идеите му.

Андреина Андуеса

Приятелка на Фабиола. Привлекателна, грижи се за себе си. Грижи се по-особено за кожата си, която асоциира с чувствеността, която я принуждава да търси постоянно мъжка подкрепа. Тя и приятелката й Йоселин са колежки на Диего Браво в правния факултет. Чувства се неудържимо привлечена от Рохелио Лусиенте, но след като се запознава с Клементе, брат на Муньека, се влюбва отчаяно в него и изоставя своя фриволен живот.

Анита Марино

Сестра на Мигел Анхел и ученичка в селския колеж. Никога не е блестяла с остър ум, нито със склонност към книгите, за разлика от брат си. Прави всичко, за да го види щастлив и помага на главните герои да открият и споделят голямата си любов. Благородна, домошарка, солидарна, романтична и мечтателка до такава степен, не може да разграничи фантазиите от реалността.

Мануел Дарио Гутиерес

Студент по Право и безскрупулен съучастник на Диего Браво. В неговата скала с ценности, собствената му личност заема първо място. Води се от амбицията да се превърне в лидер на студентското движение, но притежава голямо търпение и самоконтрол, за да изчака точния момент за това. Недоброжелателна сянка на Амарелис.

Йоселин Михарес

Приятелка на Муньека Аскарте. За разлика от Андреина и Фабиола, не се е родила в златна люлка – тя произхожда от семейство от един от най-бедните квартали в града. С големи саможертви, родителите й се стараят да я обезпечат. Желанието й да напусне семейството си и да се избави от бедността я е превърнала в много усърдна студентка. Срамува се от скромния си произход, който винаги пази в тайна. Трагикомичен персонаж, който преминава през множество перипетии, за да попречи приятелите й да открият, че не е толкова добра девойка.

Густаво Коромото

15-годишен младеж, с радостен, жизнен и палав характер. След неочакваната смърт на майка му, за него започва да се грижи Наталисия – кръстницата му. В нея открива образа на изгубените си родители. Отношенията между него и Наталисия внасят колорит и веселие в ежедневието на хората от квартала. Работи като доставчик в студентския град и така опознава студентския живот. Възхищава се на Мигел Анхел и Муньека, която се превръща в неговата платонична любов.

Рейналдо Торес

Учи политически науки в университета и президент на студентския център. Противопоставя се открито на авторитарната регионална власт и е уважаван и обичан от всички лидер.

Източник: www.rctv.net