Жоакина, дона Революция (Liberdade, Liberdade)

XVIII век, Вила Рика, колониален център на Минас Жераиз. Историята започва в периода на Конспирацията на Минас и се развива в епохата, в която португалска кралска фамилия пристига в Бразилия. Нещо повече, това е историята на Тирадентеш – основна фигура в борбата за независимост. И на фона на истинските събития, се развива историята в новелата, която разказва за живота на Жоакина, дъщерята на Тирадентеш, и Антония. Родена в Бразилия, Жоакина е останала сираче и е отгледана от непознати в Португалия. Тази жена е в състояние да се върне в страната, в която родителите ѝ са умрели, за да се превърне в символ на борбата срещу португалската корона.

След смъртта на Тирадентеш и на Антония, малката Жоакина е спасена от Рапозо, а по-късно симпатизира на борбата на Конспирацията. Като вижда малката свидетелка на смъртта на собствения си баща, той съчувства на нейното страдание и поема грижите за нея. Заедно се отправят към Португалия. Там, малката започва да се нарича Роза, за да надхитри онези, които преследват заговорниците и ненавиждат техните потомци. В Португалия Рапозо я представя като собствена дъщеря и я научава на всичко, което знае. Той вижда как малката се превръща в негов образ и подобие: силна и решителна. Въпреки че е на страната на Конспирацията, Рапозо трябва да прави всичко в името на португалската корона. Превръща се във важен благородник, който е натрупал богатството си благодарение на кралското семейство. Години по-късно, когато благородниците се отправят към бразилските земи, той се чувства принуден да се върне в страната.

Пристигането на Рапозо в Рио де Жанейро привлича вниманието на всички. Той е в компанията на сина си Андре, на Бертолеза – негърка, която е отгледал като дъщеря, и по тази причина е благородничка, и на Роза. Отправят се към Вила Рика, за да се срещнат с Дионизия – сестрата на Рапозо, която се е погрижила за собствеността му в Бразилия, докато е живял в Португалия. Дионизия обича семейството, но се опасява, че те ще променят ежедневието ѝ и начина ѝ на живот. Не без основание, защото пристигането на Роза предизвиква любопитството на приятели и врагове. На първо място, защото нейнат красота е уникална. И второ, заради силните ѝ убеждения и смелостта да помага, без да обръща внимание на цвета на кожата или социалната класа.

Виржиния, собственица на кабарето във Вила Рика, скоро разпознава малката, на което е помогнала да се спаси, когато баща ѝ е бил осъден. Младата Бранка също усеща пристигането на Роза в града. Тя е прекарала шест години, очаквайки годеника ѝ Шавиерда се завърне след като е учил в Европа, за да реализира мечтата си да се омъжи за мъжа, когото обича от дете. Но веднага след като се събират отново, погледът и любопитството на младежа са привлечени от младата благородничка. И тези чувства са споделени, тъй като Роза се идентифицира с либералните идеи и справедливост, чийто защитник е Шавиер.

Разбойникът Мао де Лува разпознава в Роза момичето, което в миналото се е опитал да продаде за злато. Сега, когато е пораснала, тя струва много повече от преди. И за да завършим картинката, Рибиао – интенданта на града и защитник на семейните ценности на португалското семейство, остава очарован от елегантността на Роза, и възхищението е взаимно. Но това чувство не може да има бъдеще, защото той е отговорен за нейното нещастие: именно Рубиао е бил човека, който е предал борбата на Тирадентеш на короната и е убил Антония...

Източник: globo.com , www.teledramaturgia.com.br