Следите на секретаря (Las huellas del secretario)

Мини-сериалът разказва за живота на Луис Мадеро – известен преподавател по история, който заедно с учениците си проследява нишките на предполагаемия оригинален документ, в който е описан План за Операции на Мариано Морено.

Историята се основава на начина, по който семейството на Едуардо Мадеро е запазило оригиналния текст на Революционния план за операциите, след като са направили копие, което са запазили.

Този План е бил написан от Мариано Морено, по искане на Първата Хунта (Правителството на първото събрание), и е трябвало да послужи като начин за определяне на нормите и целите на бъдещите действия на правителството на страната. Но насоките, определени в текста противоречат на посоката, която е поела страната през втората половина на XIX век и това противоречие е причината за недоверието в целесъобразността му.

В сериала, Едуардо Мадеро е решил да раздели оригинала на 13 части, като всяка част съдържа подсказки как да се открие следващата.

В действителност, Луис Мадеро е млад преподавател по История в престижен колеж. При него пристига Камила, която се представя като асистентка на Дон Федерико Мадеро – неговия дядо.

Луис няма никакво желание да чува и думичка за този мъж, който го е изоставил, за да преследва една химера. Камила, обаче, го изненадва със съобщението за смъртта на Дон Федерико и му предава единственото му наследство: стар документ. От този момент, странни неща започват да се случват в живота на Луис: някой го наблюдава, следи го.

Господин Басуалдо също има интерес да открие оригинала на Плана, но за да го разруши...

След всичко случило се, Луис започва да вярва в „бръщолевенията“ на дядо си (които преди време не е приемал на сериозно). Малко по малко, младият учител започва да приема своето минало и се помирява със себе си.

Така започва едно приключение, което го отвежда до разкриване на тайни, свързани с основни национални моменти и обикаля важни части от Латинска Америка в търсене на следи за намирането на 13-те изгубени страници на оригиналния Революционен План.

Източник: www.prensa.argentina.ar