Сестрите Кайе (Las hermanitas Calle)

Нели и Фабиола Кайе откриват своя талант благодарение на Доня Еделмира – тяхната баба по майчина линия и първи ментор. Когато са на 10 и 12 години съответно, и докато родителите им събират кафе в имението Кайседония във Вайе, те посещават училище и прекарват следобедите като се грижат за дамата, която, въпреки че е болна и на възраст, им помага да изучат творчеството на групи като „Hermanas Padilla“ и ранчерос Тони Агилар и Мигел Асевес Мехия.

На смъртния си одър, последното, което Доня Еделмира прави на този свят е да помоли Тулия – дъщеря си и майка на сестрите, да вярва в уменията на малките си момичета и да обещае, че винаги ще ги подкрепя. Тулия излага на риск дадената дума и гордо се изправя срещу волята на Самуел, съпругът ѝ, който също така е и първото препятствие на младите певици в тяхната кариера. За него, идеята дъщерите му да станат певици е равносилно на това да станат проститутки.

Самуел напуска дома си заедно с една жена, с която се е запознал в един бар и двете момичета остават без шанс да продължат с обучението си и с отговорностите, на своята крехка възраст, да подпомагат финансово семейството си, което е голямо – майка, братя и сестри, племенници. Така те се оказват в Меделин в търсене на възможности. А тяхното семейство много от членовете разчитат и се възползват от облагите, които таланта на момичетата им предоставят.

Голямата заслуга на сестрите Кайе е, че въпреки че тръгват от дъното и всичко е срещу тях, те се осланят на любовта си към популярната колумбийска музика, а силата на гласовете им правят възможно невъзможното: да се наложат и да продават в едно общество жанр музика, в който малко изпълнители получават признание. Един презрян жанр, който никой не иска да слуша и пред чиито изпълнители вратите на телевизията са затворени. И положението е такова, защото през 70-те години тази музика е била свързвана с алкохол, барове с лоша репутация и с простотуцията.

Това е епоха, в която тази музика е била отхвърляна, която е била само причина за срам и по-голяма част от почитателите ѝ са били криминализирани. И въпреки всичко, имало е достатъчно популярни изпълнители и групи, които имат голям успех.

Сред тези изпълнители са и нашите героини – Нели и Фабиола. Успехът им се дължи най-вече на факта, че песните им са наситени с чувства и емоции, които самите те са преживели – любов и разочарование, предателство и отчаяние...

В крайна сметка, сестрите Кайе са жени, които са готови да дадат всичко за семейството си, за артистичната си кариера и за един жанр музика, който ги залива със слава и известност, но ги лишава от голяма част от детството им и цялата им младост, когато са били принудени да работят във време, когато е трябвало да се посветят на игрите, образованието си и на това да бъдат щастливи...

Източник: www.caracolinternacional.com , www.chilevision.cl