Капанът (La trampa)

Росио е млада жена, която работи като учителка по модерни танци в един спортен център в Сан Бернардо. Неомъжена, тя живее с малък апартамент наблизо и има дъщеря на седем години, дъщеря от Луис Мигел.

Луис Мигел води двойнствен живот – част от седмицата живее с Росио, която е убедил, че е търговски пътник, поради което често му се налага да отсъства.

В същото време, Луис Мигел живее с майка си Диана, от стар аристократичен род, но в тежко финансово положение. Тя е доминантна жена, но силата ѝ идва от една измислена болест, която я превръща в беззащитна и безпомощна жена.

При тези обстоятелства, Луис Мигел, който искрено обича Росио, не се осмелява да оповести публично тази връзка от страх да не разстрои болната си майка. В действителност, Диана иска сина ѝ да се ожени за Марибланка – наследничка на милиони.

Хавиер Мадрид е театрален сценарист, известен и богат. Женен е за Памела – фриволна и празноглава жена, която е с него от интерес. Двамата са родители на Марибланка. В тяхната къща живее и Тамара, сестрата на Памела, която е увлечена по Хавиер. Тя всъщност ръководи домакинството.

В тази група попада Алонсо – млад драматург, все още неизвестен и без никакви средства. Появата му в къщата предизвиква много конфликти.

Третата група е тази на Селва Маринка и трите ѝ деца: Алина, Фабиан и Камило. Тя е смела жена, която се е справила с много неща в живота си и сега е собственица на популярен и успешен бутик. Нейните деца са получили добро образование, работят и също имат успех. Заедно с тях живее Минерва, далечна роднина, която работи в бутика, а както изглежда, отношенията ѝ със Селва не са от най-добрите.

Много близки до Селва са Омеро и сина му Давид. Омеро е текстилен индустриалец и помага на Селва от самото начало. Давид, не е от най-почтените младежи, ухажва както Алина, така и Марибланка.

Хонас е възрастен счетоводител, вдовец с един син – Танело. Работи в компанията на Омеро. Двамата със сина му живеят в квартал за средната класа и са съседи на Гавиота и съпругата му, строител. Танело си изкарва прехраната като зидар, а през нощите учи управление на компании и счетоводство, също като бащата си... 

Източник: es.wikipedia.org/wiki/La_trampa_(telenovela)