Сянката на миналото (La Sombra del Pasado)

Две напълно различни семейства живеят в селото Санта Лусия. Те са обвързани със страст, болка и отмъщение. Тези две семейства са Мендоса и Алкосер.

Санта Лусия е малко село, в което всички се познават и слуховете се разпространяват много бързо. И до ден днешен, двете семейства имат големи търкания, които се се натрупали през годините.

Севериано Мендоса и съпругата му Кандела празнуват в своето имение „Лас Анимас“ кръщенето на Кристобал – техният първороден син. Цялото село присъства. Семейство Мендоса е много богато, властно и уважавано в Санта Лусия. Занимава се с отглеждане на коне.

В същия ден, Раймундо и Роберта Алкосер празнуват кръщението на малката Алдонса в местната църква. Раймундо е работлив, има силен характер, а Роберто – неговата съпруга, е вулгарна жена, злопаметна и любовница на Севериано Мендоса.

Един ден, Раймундо открива съпругата си и Севериано заедно в една къщичка да правят любов. Побеснява и напада Севериано, при което без малко да го убие. Насред този хаос, Роберта убива собствения си съпруг, спасявайки живота на любовника си.

От този момент, връзката между Севериано и Роберта се усложнява и се превръща в дълбока омраза един към друг. Алдонса и Кристобал израстват в свят, изпълнен с омраза, без да знаят каква е причината за тази ненавист между двете семейства.

Двамата млади, въпреки неодобрението на близките си, се опитват да укрепят своята любов, но Севериано Мендоса – най-уважаваният човек в селото, по един доста подмолен начин принуждава Роберта, сестра ѝ Аделина и Алдонса да избягат от Санта Лусия без никакво обяснение. Това разбива сърцето на Кристобал Мендоса.

След години, Алдонса – вече дипломиран агроном, се завръща в Санта Лусия с леля си Аделина. Тя научава, че Кристобал смята да се ожени за братовчедка си Валерия. Двамата млади все още изпитват силна обич един към друг и се борят срещу всички, за да се оженят и да се радват на любовта си.

Персонажите:

Алдонса

Главната героиня в тази история. Красива дъщеря на Раймундо и Роберта. С благородно и щедро сърце, наследила най-доброто от баща си. Затворена, умна и интуитивна. Липсата на баща ѝ (който умира, убит от Севериано Мендоса и Роберта) в съчетанието с твърдението, че е дъщеря на зла жена, са я белязали от малка, направили са я резервирана, но все пак, тя е свикнала да се бори с несгодите. Леля ѝ Аделина винаги е била за нея като втора майка. Когато пораства, Алдонса се влюбва в Кристобал, въпреки съперничеството между двете семейства и тяхното неодобрение, срещу което трябва да се борят до края, за да бъдат щастливи заедно.

Кристобал

Главният герой в историята. Син на Севериано и Кандела. Бил е весело дете, с приветлив характер, което с лекота се е привързвало към хората. С благороден характер, който не бива да се обърква със слабост, тъй като Кристобал е страстен и смел мъж, способен да даде живота си за онези, които обича. Кристобал винаги е търсил независимост от майка си, която постоянно се опитва да го пази. По-голяма част от детството си е прекарал в столицата, където е учил, а като юноша се завръща в Санта Лусия и се влюбва в Алдонса, най-омразната жена за неговото семейство. Когато Алдонса напуска селото, Кристобал заминава да учи в Испания и след години отново се завръща в родното си село. Сгодява се за Валерия Сапата, но точно тогава се среща отново с Алдонса. Появата ѝ отново в живота ѝ събужда силните чувства от миналото, а това е забранена любов, неодобрявана от близките им.

Севериано

Големият злодей в историята. Съпруг на Кандела и баща на Кристобал. Още от сватбата си с Кандела, се държи дистанцирано и използва това отчуждение като претекст да се забавлява с любовници. Една от тях е Роберта. Когато Раймндо, съпругът ѝ, ги разкрива, двамата се сбиват, при което Севериано изгубва едната си ръка, а Раймундо – живота си. Роберта е родила дете от него (това е тайна, след като я е убедил, че детето се е родило мъртво). Севериано е огорчен, неприятен и безпринципен мъж, способен на всичко, за да постигне онова, което иска, включително да изнасилва и да убива. Прави всичко възможно, за да попречи на връзката между сина му и Алдонса.

Кандела

Съпруга на Севериано и майка на Кристобал. Собственица на имението „Лас Анимас“. Живее за сина си и иска той също да живее само заради нея. За това винаги го е контролирала и манипулирала. Като цяло, не е злодейка, но се оставя чувствата ѝ да я водят, а понякога те са много негативни и както може да се очаква, това води до големи грешки. Една от тях е опитите ѝ да попречи на сина си да обича Алдонса. Като млада е била влюбена в Херонимо и след като той я изоставил, за да стане свещеник, се е омъжила за Севериано от отчаяние. Когато научава, че съпругът ѝ е любовник с Роберта, приключва връзката си със Севериано, но продължава да живее с него за пред хората. Въпреки всичко, по време на историята, тя се обединява от време на време със съпруга си в името на една кауза: да разделят сина си и Алдонса, която Кандела не понася, защото е дъщеря на жената, която е разрушила брака ѝ.

Валерия

Злодейка. Дъщеря на Д-р Умберто и Пруденсия. Тя е типичната разглезена и невъзпитана девойка, която винаги е искала да притежава Кристобал, когото приема като най-големият трофей, който може да спечели. Водена не от искрена любов, а от суета, Валерия си е наумила да стане съпруга на наследника на семейство Мендоса. Хитра, манипулативна, контролираща всичко и всички около себе си, отмъстителна и лицемерна, а освен това, подкрепяна във всичко от майка си, Пруденсия, която винаги я е подтиквала да преследва целите си и да издигне семейството им, сродявайки се със семейство Мендоса. Не се отказва от провалите и не спира с опитите си да спечели Кристоба и без малко да го постигне.

Роберта

Съпруга на Раймундо, майка на Алдонса и сестра на Аделина. Една сложна жена, която винаги търси нещо повече. Нищо не е достатъчно, за да запълни празнината в нея, която я преследва като сянка. Не е щастлива с живота си, нито със съпруга си, още по-малко с красивия имот, който дели с него. Излъчваща чувственост, тя се опитва да постигне своите цели.

Пруденсия

Амбициозна жена и клюкарка, тя често се забърква в проблеми заради дългия си език. Водена от амбициите си, тя подкрепя дъщеря си Валерия във всичките ѝ злини. Държи се зле с Умберто и постоянно го упреква за грешките от миналото. Мрази Емануел и го унижава всеки път, когато ѝ се отвори възможност, тъй като не харесва присъствието му в дома си, защото подозира, че е извънбрачно дете на съпруга ѝ. Заради своята собствена амбиция, понася унижения от страна на Кандела. 

Източник: www.televisa.com