Святата подправка (La santa sazón)

Три монахини – Сестра Рита, Сестра Бети и Сестра Ренто нападат магазин за пилета и отнасят оборота. Докато са преследвани из Коста Верде от полицията, решават да се скрият в ресторанта „La Santa Sazón“, където по погрешка се превръщат в администраторки на локала.

В това време, Гастон Пиня – беден провинциалист, който пристига в столицата, за да изпълни последната воля на майка си, среща Мадам Сасон. И по стечение на обстоятелствата, или пожелание на съдбата, той започва работа в „La Santa Sazón“, заедно с шефките-бегълки. Там се запознава със сладката Лус Фрингита – красива девойка с поведение на принцеса, учила в престижни частни училища в столицата, която винаги е заобиколена от лукс и удобства, но е запазила своята простота и скромност, което е причината Мало Малони – нейният кръстник, да желае да управлява наследството на момичето.

Много тайни излизат наяве, заплитайки интересните нишки на историите в тази новела...

Една любовна история... която се готви!

Персонажите:

Лус Грингита

Нежна, невинна, сладка и има златно сърце. Прибрала се е от Париж, защото е изпитвала носталгия по родината си – Перу. Като се запознава с Гастон Пиня, тя се влюбва в него. Нейният кръстник я сгодява за Силвио, но в действителност девойката иска да открие истинската любов и да се ожени по собствено желание.

Гастон Пиня

Наследник на ресторант за традиционни перуански ястия, един от най-популярните в страната. Но Гастон не знае това. За сега, той просто мие чинии. Притежава природен талант за готвене и понякога украсява ястията, които готвят монахините. Много влюбен в Лус Грингита.

Сестра Бети

Най-тънката от групата, много разсеян и всички я смятат за глупава, повтаряйки че има само един неврон, но накрая винаги добавя малко хумор и докато всички мислят за приятелство, тя мисли за пиене – способна е да пие бира, уиски, ром, вино, парфюм, керосин... Бременна е.

Клара де Воуе

Годеница на Силвио Рикадона. Зла и студена като Малони. Говори с изтънчен глас и се преструва, че е бременна.

Сестра Рита

Лидер на групата. Отнасят се към нея като към най-възрастната от трите и я възприемат като „лисица“, „леснодостъпна“ и „крокодил“. Започва връзка с Малони, въпреки че все още е влюбена в Капитан Койот.

Сокоро Ито

Злодейкатга в историята заедно със Силвио Рикадона. Тя е истинската майка на Лус Грингита, но е била принудена да я изостави при условията, поставени от Мало Малони. Влюбена е в Малони и в началото демонстрира твърд характер, но не след дълго показва своите притеснения за Лус Грингита, докато самата тя също страда мълчаливо.

Линда

Кокетка, почти невинна и се изразява много инфантилно, въпреки че е много умна и постъпва интелигентно в повечето случаи. Наемат я да разделят Лус Грингита от Гастон, но накрая се влюбва в него.

Тристана

Мултимилионерка, съседка и най-добра приятелка на Лус Грингита. Винаги е тъжна (което съвпада с името ѝ) и е мексиканка по националност.

Сестра Ренто

Дебеланката в групата, с най-силно чувство за хумор. Позната е с любовта си към храната и лишеното от деликатност изразяване.

Кармен

Домашна работничка, която работи в дома на Тристана. Поработва допълнително в контрабандата.

Дади Рики

Влюбен в Сестра Ренто. Заклет ерген. Най-добрият приятел на Гастон Пиня и барман в „La Santa Sazón“. Пуерториканец по националност, като говори малко и английски език.

Силвио Рикадона

Богаташ, егоцентрик и „галант от теленовелите“. Мрази Гастон Пиня и има трайни последици от автомобилна катастрофа, въпреки че това не е повлияло на активността му.

Марсело Сото - Гномът

Независимо от всичките си опити да не бъде близо до Сестра Бети, накрая се влюбва в нея. Работи в общината и всеки път, когато ходи в „La Santa Sazón“, налага глоби.

Капитан Койот

Бивш полицай, сега управлява на ресторанта „La Santa Sazón“ като шеф на сервитьорите. След множество перипетии, накрая открива, че обича Сестра Рита.

Мало Малони

Налага контрол над кръщелницата си – Лус Грингита, с идеята един ден да превърне локала в един от веригата заведения за хранени, наречени „Мак Малони“. Като дете е имал проблеми с контрола над храната и себе-изразяването и е бил дискриминиран заради това. Сега иска децата на Перу да са дебели като него, когато е бил дете.

Източник: es.wikipedia.org/wiki/La_santa_sazón , www.facebook.com/lasantasazon