Гласът на свободата, Еленита Варгас (La ronca de oro)

„La Ronca de Oro“ е историята на Елена Варгас. Жена, която е искала да бъде свободна в една ужасно мъжкарска епоха (50-те години на ХХ век) – време, когато жените са имали повече задължения, отколкото права и са били обречени да бъдат единствено майки и съпруги. Точно в тази обстановка, Еленита Варгас е открила в пеенето на песни в стил ранчерас начин да изрази своето дълбоко желание за свобода. Тя успява да се справи всички препятствия и предразсъдъци на обществото, започвайки от собственото си семейство.

Нейната музика се продава в Мексико и след дълги години на борба постига успех. И точно музиката ѝ става причина за най-ужасните унижения и страдания, но също така нейната музикална група се превръща в една от двете големи любови в живота: едната, която малко по малко унищожава живота, а другата – изпълваща дните ѝ с щастие.

Еленита оставя своя отпечатък като жена, личност и певица, като предугажда вкусовете и чувствата на хората. Както никой друг, тя е разбрала, че популярната музика няма възраст, нито пол, нито пък класа и че в епоха на жестокости, тя е нещото, което може да убедени хората. Само чрез своя уникален галс.

Не само музиката е била начин за изява на Еленита Варгас. В периода от 1950-та до 1970-та година тя се е изявявала и като актриса, спечелвайки сърцата на хиляди зрители...

Източник: www.caracolinternacional.com , es.wikipedia.org/wiki/La_ronca_de_oro