Светлината на очите ми (La luz de mis ojos)

Соледад Бургос се е родила насред бедствие. Много малка изгубва напълно зрението си. Нейното увреждане съвсем случайно предизвиква смъртта на по-големия ѝ брат и безграничната омраза на майка ѝ, която пази тайна. Животът е лишил Соледад от едно от основните сетива – зрението, но я е дарила с голям талант: пее изключително, както могат само големите световни изпълнители. Но нейната дарба е брутално подтискана, прикривана и напълно отричана от Делфина, огорчената и амбициозна майка, която не може да прости смъртта на истинското си дете.

Соледад пораства и се превръща в красива жена, която е добре позната и призната като изпълнителка, въпреки постоянните и груби отричания на Делфина. Любовта и признанието на Висенте се опитват да компенсират Соледад. Висенте принадлежи на заможно семейство и самият той притежава доста голямо богатство под формата на земи и добитък. Но страстта на младежа е малка радиостанция, основана от леля му, красивата и непокорна Фариде Чадид, която Висенте обожава и подкрепя безусловно.

За нещастие, част от богатството на Висенте е пропиляна от собственото му семейство, което е банкрутирало. Младежът пада в капан: Амира Ребека – първа братовчедка на Висенте, подтикната от майка си, съблазнява младия мъж. Това води след себе си голяма измама, която превзема и променя посоката на живота на Висенте. Тази случка, последвала голямо празненство, се използва от семейството на Амира Ребека, за да „върже“ Висенте на всяка цена. Започва една семейна война.

Несправедливото действие на силите на съдбата и, противно на очакванията, този натиск запраща Висенте в прегръдките на Соледад. Така открива истинската любов. Тази любов, обаче, се заражда при неблагоприятни и за двамата обстоятелства: Висенте претърпява неприятен инцидент, а Соледад е отдалечена от близките си и от селото си, заради един певчески конкурс, в който девойката участва независимо от всичко. Нищо не може да попречи на мигновеното влюбване на Соледад и Висенте.

Малко след това, Делфина открива, че дъщеря ѝ е бременна и за да избегне подигравки, е затворена в един манастир, в който приема самотни майки, които имат намерение да дадат децата си за осиновяване. Делфина смята да подари детето на Соледад. Без никой да разбере, красивата дъщеричка на Соледад е продадена на Амира Ребека. Амира, разбира се, не подозира, че малката е дъщеря на Соледад.

Красивата млада певица е излъгана – предават мъртвороденото дете на друго момиче от манастира, уверявайки я, че това е нейното дете. Висенте и Соледад погребват останките на детето, което вярват, че е тяхното, но не успяват да погребат своята невъзможна любов, особено след като Висенте е женен за Амира и раждането на предполагаемата им дъщеря.

Соледад се завръща в селото си твърдо решена да се превърне в голяма певица. Тя разчит ана подкрепата на големи приятели и най-добрите музиканти от целия район. Следена от близо от радиостанцията и също така от Висенте, Соледад започва да триумфира от площад на площар, от село на село и от град на град. Записва и албум, който увеличава славата ѝ, тъй като е първата певица и композитор на поро (вид народен танц в Колумбия). В своя труден професионален път, Соледад много пъти среща Висенте, но го отблъсква всеки път, въпреки че го обича безумно.

За наложи окончателно дистанция между двамата, Соледад приема предложението за брак на своя представител и пламенен последовател, д-р Сарур, който също пази тайна за любов, загърбена с появата на Соледад. Амира Ребека не успява да покори Висенте. Както и да обикне дъщеря им. Тя има ангел-пазител, който знае тайната ѝ и се бори неуморно, за да разкрие истината и животът да продължи в посоката, в която е трябвало да върви: д-р Маркес е единственият, който знае, че никога не е забременявала от Висенте. Маркес тайно обича Амира и вярва, че тя е просто жертва на амбициозната и жестока майка, която я е принудила да излъже за тази бременност.

Въпреки от всички опити на Делфина и на Мема да пречат, с времето, истината излиза наяве. Става ясно, че дъщерята на Амира е истинската дъщеря на Соледад. Всичко се разкрива и тържествува справедливостта. Соледад си връща дъщерята и единствената си любов. Злините никога не се опрощават, нито от човешкото, нито от Божието правосъдие.

Източник: ventasint.canalrcn.com/