Див звяр (1978) (La fiera (1978))

Историята се развива в едно село сред венецуелската равнина. Едно от семействата с най-голяма власт е семейство Мелендес, чиито членове страдат от деспотизма на своя баща: Елеасар Мелендес, егоист, алчен и лидер в смъртоносната война срещу семейство Самбрано.

Елеасар е имал две жени. Първата е била Бланкита, която все още е жива, но няма. Тя е майка на Даниел. Втората му жена е Долорес, вече покойница, майка на синовете му Хуан Карлос и Алберто, както и дъщеря му Магдалена. Освен това, той има още един син – Абел, от неизвестна майка.

Атилио Самбрано е начело на другото семейство. Децата и племенниците му го подкрепят в борбата срещу семейство Мелендес. Димас, най-големият син, е отмъстителен, също като Рафаел, любимият племенник на Атилио. За разлика от тях, най-малкият син, който наскоро се е върнал от столицата, се влюбва безумно в Долорес Мелендес, но тази любов е невъзможна заради омразата, която съществува между двете семейства.

Долорес, единствената дъщеря на Атилия, претърпява инцидент и остава прикована към инвалидната количка. Тя живее стопляна само от сладките спомени с Алберто Мелендес, който се връща в столицата, за да стане свещеник – саможертва, която прави, за да спаси семейството си от всички грехове.

Сред сблъсъка на власт и интригите между двете семейства, се появява Исабел – красива селянка, наследница на бедността в селските райони на тази война и на категоричността на живота в тропическата равнина. Такава е тя: със силен и несломим характер, но с неземна красота и невинност.

Когато Даниел се запознава с Исабел, той се чувства привлечен от изявената личност на девойката и се превръща в нещо като учител, който, като в пиесата „Пигмалион“, преобразява дивата Исабел в дама... само, че любовта понякога пуска своите тънки мрежи незабележимо и когато съзнанието я открива дълбоко вкоренена в душата, вече е прекалено късно... Даниел не познава любовта, която е събудила опърничавата девойка, тъй като е заслепен от известната Елена, дъщерята на кмета в селото.

От друга страна, Исабел успява да привлече вниманието на Дон Елеасар, който е способен на какво ли не, за да убеди девойката да стане негова съпруга, без да се притеснява, че за целта трябва да се изправи срещу собствения си син Даниел...

Накрая, трагедията застига и двете семейства. И сред силната болка изниква Исабел Бланко – богата и властна дама, която е решена да бъде щастлива с голямата любов на живота ѝ: Даниел Мелендес.

Източник: www.network54.com/Forum/223031