Капонера (La Caponera)

Това е историята за страстна, но прокълната любов белязана със залагания и късмет. Капонера е чувствена и красива певица по панаири, която при едно от пътуваният си среща Дионисио Пинсон, беден мъж, който е почитател на борби с петли.

С нейна помощ, Дионисио започва да печели на арената, където се провеждат боевете, всеки път, когато заложи. Един ден, той открива златен петел, който някой е изгубил и повярва, че му носи късмет. Тогава той разбира, че певицата е неговия късметлийски амулет.

На един панаир, Дионисио среща Лоренсо Бенавидес - мъж, който иска неговия петел и също така Капонера. За нейната любов, те се изправят един срещу друг, докато един ден, в който Дионисио спасява живота на Бенавидес и ситуацията се променя радикално. Бенавидес се чувства благодарен и започва приятелство с Дионисио, а след това се оформя забавен, но труден любовен триъгълник.

Персонажите:

Капонера

Истинското й име е Бернарда Кутиньо. На половина циганка и от малка обикаля от село на село, пеейки и мечтаейки да издаде свой музикален албум. При своите изяви тя среща много мъже, които се опитват да я спечелят, но тя не се доверява на никого. Харесва да бъде независима, тъй като високо цени самата себе си. Импулсивна и понякога агресивна, но също така благородна и сладка. Влюбва се в Дионисио Пинсон, знаейки че не е подходящ. Той е мъжът, който може да й отнеме свободата и може да я заключи.

Дионисио Пинсон

В началото, той е глашатай на селото, бедняк, който иска да стане някой. Всички се възползват от него и го унижават, но преди всичко той е наивен и много добър човек. Когато открива златния петел и Капонера, животът му се променя. Късметът му се усмихва и той става богат и властен. Заради тази промяна и голямата си амбиция, той вече не е същия добър човек, който е бил.

Лоренсо Бенавидес

Почитател на боевете с петли. Привикнал е винаги да печели, но се оказва победен, когато се запознава с Капонера. Той се влюбва безумно в нея, знаейки че тя обича друг, Дионисио Пинсон. За негово нещастие, Дионисио му спасява живота и така се превръща в голям приятел на своя съперник.

Куба

Музикант, изпълняващ серенади. Той е достатъчно възрастен, за да бъде баща на Капонера. Той винаги се е грижил за нея, все едно тя наистина му е дъщеря, защитавал я е и я научил да пее.

Карденас

Някога е бил известен певец, но се е отдал на алкохола и на разточителен живот. Така е запознал да пее по панаири и да живее за сметка на жените, които представлява. Една от тези жени е Капонера. Карденас се възползва от нея, продава я, открадва й парите и живее за нейна сметка.

Виолета

Като Капонера, тя е певица по панаирите. Тя е вечната съперница на Капонера. Двете се конкурират за по-добри договори. Но това е само част от честите им сблъсъци.

Патийон Фахардо

Един от враговете на Дионисио. Човек с много пари, който е натрупал състоянието си чрез тъмни сделки и залагайки капани. Патийон е виновен за смъртта на златния петел на Дионисио.

Франсиска Пинсон

Сестра на Дионисио Пинсон. Мрази го, но е прекарала целия си живот с него и се заема да превърне живота му в ад, също като този на Капонера. Стара мома и огорчена жена. Мрази мъжете и за това никога не се е омъжвала. Не иска никой да е щастлив, след като тя самата не може. Когато живее с Капонеря, я подтиква към алкохолизма.

Покалуча

Дясната ръка на Дионисио. Безделник, който търси лесния път, но също така има добро сърце и е верен на приятеля си. Обожава го и прави всичко за него. За това се заема да управлява всичко: парите, бизнеса, къщата и дори нещастието му.

Източник: tepuy.com , www.geocities.com