Игри на съдбата (Juegos del destino)

Историята разказва за живота на две поколения.

В началото е едно осиротяло момиче, което е останало само след като майка му е починала при раждането ѝ. Една млада медицинска сестра – Ванеса, поема грижите за малката, по молба на майка ѝ, която преди да умре ѝ разкрила, че бащата на детето е много богат мъж – Хосе Луис Морантес.

Ванеса живее с баща си – Дон Гийе, останал вдовец. Дон Гийе, заедно с дъщеря си, се грижи за малката, все едно е тяхна. Те кръщават малката с името София.

Ванеса решава да открие къде е бащата на София, когото смята за измамник. Съвсем случайно, когато го открива, научава, че точно в дома му се търси медицинска сестра, която да се грижи за господарката на къщата – Доня Росарио. Младата жена успява да получи работата, но когато пристига в къщата, научава, че има двама Хосе Луис: баща и син. Въпреки тази пречка, тя е решена да разбере кой е истинския баща на София.

Доня Росарио – болната жена, е съпруга на Хосе Луис баща и майка на Хосе Луис син. Тя е изкусна манипулаторка и егоистка, която в действителност само се преструва, че е болна, за да държи съпруга си близо до себе си.

Без дори да е искала, Ванеса се влюбва в Хосе Луис син, но все още се съмнява, че той може да е бащата на София.

В същото време, Ванеса открива, че Доня Росарио в действителност не е болна. Младата жена залага капан на 'болната', която се преструва на инвалид – съобщава ѝ, че синът ѝ е умрял и тогава Росарио скача в присъствието на всички и започва да плаче. След като е разкрита нейната измама и презрението, което всички показват към нея, тя решава да промени поведението си.

Най-накрая, Ванеса научава, че истинският баща на Содия е Дон Хосе Луис, но не след дълго той умира. Ванеса признава любовта, която изпитва към Хосе Луис син и се омъжва за него. Тя решава да вземе малката в дом ана семейство Морантес. Когато Ванеса и Хосе Луис заминават на меден месец, самолетът, с който летят, се блъсва в планината. Не са открити оцелели след катастрофата.

Доня Росарио напълно се променя и започва да се грижи за малкото момиче. По стечение на обстоятелствата, тя е блъсната на улицата, докато се опитва да спаси София. Доня Росарио умира и сега е ред на Дон Гийе да се погрижи за малкото момиче. Той поема грижите с голяма любов.

Минават години...

София се е превърнала в красива девойка, която живее с Дон Гийе, когото приема за свой дядо. Тя се запознава и се влюбва в един младеж – Хосе Антонио. Но и нейната приятелка Илда също се влюбва в него и иска на всяка цена да остане с него. Илда започва да крои интриги, за да раздели двамата влюбени.

София се омъжва за Хосе Антонио, но се появява Илда, която заявява, че е бременна от Хосе Антонио. За да се усложни още повече положението, София също е бременна. Нейната бременност е много рискова и тя е принудена да абортира детето.

Дон Гийе умира и девойката е безутешна. Отчаяна от живота, тя решава да се разведе с Хосе Антонио, въпреки че продължава да го обича. Всеки от тях поема по своя път. По-късно, те отново се сдобряват – след големи наводнения в селото.

Тогава съдбата отново се намесва – появява се Хосе Луис син, който в действителност не е умрял при тежката самолетна катастрофата, но е изгубил паметта си. Той започва да обикаля из планините, докато не пристига в селото и става приятел със своята полу сестра, като никой от двамата не подозира за кръвната връзка между тях. 

Източник: es.wikipedia.org/wiki/Juegos_del_destino