Играта на живота (Бразилия) (Jogo da Vida)

„Jogo da Vida“ е комедия, чието действие се развива в Сао Пауло и разказва за изчезнало богатство, което е скрито в четири скулптори.

Веселата и забавна Жордана е живяла в продължение на 20 години заедно с Силаш и му е помогнала през това време да забогатее. Въпреки това, той я изоставя и избягва с опортюнистката Карла.

След раздялата, Жордана се сблъсква с големи трудности и парични ограничения. Така тя се вижда принудена да работи, за да оцелее. Тогава тя се запознава с Дона Мена – ексцентрична стара дама, изоставена от семейството си.

Жордана поема грижите за Дона Мена и когато тя умира, наследява четири бронзови купидона, в които са скрити един милион долара. Проблемът се появява, когато купидоните изчезват безследно.

Купидоните стават причина за постоянни караници между племенниците на Дона Мена – Лорета и Карлитос. Двамата са злодеите в историята и формират опасно дуо. Съвсем изненадващо, Жордана се влюбва безумно в Карлито.

В последните епизоди на новелата, Жордана успява да си върне купидоните и да възстанови живота си. В трудния си път, тя разчита на помощта на приятеля си Виейра – португалски пекар, който е лудо влюбен в нея.

Персонажите:

Жордана

Жизнерадостна и забавна жена. Добра майка и приятелка, тя притежава отличен характер и казва всичко, което ѝ идва на ум. След като забогатява, тя започва да се страхува, че може да допусне някой гаф. Зависима от съпруга си – Силаш, тя прави всичко възможно, за да подобри негово положение и да бъде достойна компания, но се проваля. Изпитва комплекс за малоценност що се отнася до лукса, с който е заобиколена. Изоставена от съпруга си след 18 години брак и стада много от раздялата. Отново става оптимистка, когато се захваща да изгради удобен пансион, който получава в наследство от Дона Мена. Обожава дъщеря си Ливия и се разстройва много, когато тя решава да напусне дома ѝ, за да заживее с баща си.

Силаш Рамош Круз

Съпруг на Жордана, баща на Ливия. Симпатичен и образован човек. Започва живота си от дъното и благодарение на съпругата си, започва да се издига, превръщайки се в собственик на верига от елегантни ресторанти в големите градове: Сао Пауло, Рио де Жанейро и столицата Бразилия. Разчита на влиятелни приятели и когато забогатява, започва да обръща повече внимание на външния вид. Когато влиза в изискани кръгове, той се чувства засрамен от съпругата си, която не е успяла да се промени като него. Решава да я изостави, когато се запознава с Карла Барош, 20-годишна девойка, приятелка на дъщеря му. Мачист, егоист и ревнивец, той винаги мисли само за собственото си добруване.

Ливия Рамос Круз

Дъщеря на Жордана и Силаш. Весела и закачлива девойка с добър характер. Въпреки че е получила всичко, което е поискала като тинейджърка, тя е имала нерадостно и бедно детство. От майка си е наследила прекалено голямото доверие в хората и самочувствието на баща си, което я прави антипатична в някои случаи. Страда много от раздялата на родителите си и още по-трудно ѝ е да приеме връзката на баща си с Карла, една от нейните най-добри приятелки. Влюбва се в Адриано.

Освалдо Рамос Круз

Брат на Силаш и управител на ресторантите. Толерантен и щедър със съпругата си, Розана, която го стимулира и подтиква напред. Добър и малко наивен мъж, той не одобрява онова, което прави брат му с Жордана.

Розана Рамос Круз

Съпруга на Освалдо. Влюбена в съпруга си и е болезнено ревнива. Работи като асистентка в компанията, грижи се за сина им Вадиньо. За нея, всяка загуба на време е голяма трагедия, защото вярва в еманципацията на жените и изразяването им професионално. Вярна приятелка на Жордана, тя е неотлъчно до нея, когато се развежда.

Валдиньо Рамос Круз

Син на Розана и Освалдо.

Филомена Мадурейра

Екзотична и ексцентрична, по произход тя е бедна, но се е омъжила за германски граф. Пълна с противоречения, разказва объркани истории, смесва времето, местата и датите. Изпитва голяма мъка, защото семейството ѝ я е изоставило и живее сама, заедно с кучетата и котките си, в стая под наем в дома на Дона Аурелия. Запознава се с Жордана, която започва да се грижи за нея с голяма обич. Нейната голяма мечта е възобнови пансиона, в старото имение, за да може да помага на жените да бъдат самостоятелни. Вярва, че жените заслужават по-добро място в обществото, без да пренебрегват красотата и облеклото си. Приема отварянето на пансиона в своя мисия в помощ на жените и предава тази мисия на Жордана. След смъртта ѝ, Жордана наследява четири бронзови купидона, в които са скрити един милион долара.

Лафайете Мадурейра

Племенник на Дона Мена и брат на Лорета. Сантиментален мъж, той е бил годеник на Кларита преди 12 години, но когато е настъпил големия ден, той е избягал. Той е един малък мошеник, издирван от полицията за множество престъпления, но не и за убийство. Когато открива, че Кларита е омъжена за Д-р Етевалдо, той замисля голям удар, с който иска да присвои част от богатството на милионера.

Лорета Пиреш де Камарго

Племенница на Дона Мена, сестра на Лафайете и съпруга на Алваро Пиреш де Камарго. Мрази да ѝ се напомня, че идва от бедно семейство. Ако можеше, щеше да заличи миналото си, особено брат си, който е нейният най-голям кошмар и забранена тема в дома ѝ. Снобка, тя държи на връзките в обществото. Преди да научи, че Дона Мена е богата, тя не е искала дори да чува името на леля си.

Алваро Пиреш де Камарго

Съпруг на Лорета. Принадлежи на традиционно семейство и винаги е бил богат, поради което не притежава снобизма на съпругата си. Изпитва специална обич към Дона Мена и страда, че тя е самотна. Би искал да я открие, но Лорета не му позволява. На младини е имал силна връзка с Гида Ривера и до ден днешен не може да си прости, че не се е противопоставил на семейството си, за да се ожени за Гида. Сега те са добри приятели. Саркастичен и с особено чувство за хумор, той е умен, с добри обноски, които дразнят Лорета.

Едуардо Пиреш де Камарго

Син на Лорета и Алваро. Много срамежливо момче. Сънува преподавателката си по английски език – Дорис Гум и се срамува, защото не може да ги избегне. Вярва, че Дорис се облича и се държи провокативно и това го подлудява.

Беатриз Мадурейра

Племенница на Дона Мена, майка на Ингрид. Трудна жена, затворена и огорчена от живота, облича се дискретно и не се притеснява от това. Таи голяма мъка и обвинява всички хора за техните слабости. Със завръщането на голямата ѝ любов – Карлито Мадурейра, и на дъщеря си, започва да се променя. Опитва се да си върне изгубеното време и голямата си любов.

Карлито Мадурейра

Племенник на Дона Мена. Женен за Беатриз и баща на Ингрид. Бори се с Лорета за богатството на Дона Мена и накрая се влюбва безумно в Жордана.

Ингрид

Дъщеря на Карлито. Като всеки подрастващ, тя преминава през проблемен период. Години наред е живяла в чужбина. Тя е малко по-развита от своите връстници. Има проблеми с отхвърлянето, защото е била изоставена от майка си. Въпреки че е затворена, тя е жизнена и весела, но се чувства зле, когато майка ѝ е наблизо.

Карла Барош

Красива девойка, много разглезена от родителите си, Касилда и Селиньо. Възпитана с вкус към изящното и изкарала най-важните курсове, въпреки че принадлежи на средната класа. Винаги е имала всичко. Подготвена за брак с богаташ, тя смята, че ще постигне целта си чрез връзката си със Силаш. Придирчива, типичен продукт на консуматорското общество, тя се хвали с удобствата и парите си, осъзнава своята красота и я използва без да ѝ мигне окото.

Касилда Барош

Майка на Карла и съпруга на Селиньо. Типична жена от средната класа, която живее в един от най-бедните квартали на Сао Пауло. Крайно амбициозна, тя мечтае за едно по-хубаво бъдеще за дъщеря си. Вмята, че най-голямото предимство на Карла е красотата ѝ и за това постоянно ѝ натяква да бъде много внимателна. Постоянно спори със съседите си и се оплаква от всичко. След сватбата на дъщеря си, използва емоционален шантаж, за да постигне онова, което иска.

Селиньо Барош

Баща на Карла и съпруг на Касилда. Той е пълна противоположност на съпругата си: симпатичен и общителен, голям приятел. Не може да разбере защо съпругата му постоянно се забърква в скандали. От дълги години работи в държавните служби, а в къщи, записва музика и прави аранжименти за различни групи. Бил е преподавател в своя град преди да се ожени и да се премести в Сао Пауло. Много би искал да живее спокойно в провинцията и с носталгия си спомня времето, когато музиката е била част от живота му.

Адриано Барош Салеш

Кръщелник на Селиньо. Адвокат, който е пристигнал от провинцията, за да завърши образование в Сао Пауло. От тогава живее с роднините си, помагайки за разходите в дома. Прокурор на Силаш и има голямо влияние по време на раздялата му с Жордана. Забърква се с Ливия.

Д-р Етевалдо де Аленкаштро

Приятел на Силаш, той е осъден да страда цял живот от сърдечносъдови проблеми. Лекарите вярват, че му остават само два месеца живот. Собственик на верига банки и е много богат мъж. Обича живота, но знае, че ще умре. Когато се запознава с Кларита, усеща, че животът му се променя. Влюбва се в нея и тяхната връзка има подмладяващ ефект върху него, сътворявайки истинско чудо. Проблемите им започват със завръщането на бившия годеник на Кларита.

Кларита Медейрош

Годеница на Лафайете Мадурейра, а по-късно съпруга на Етевалдо. Телефонистка в голяма компания. Жена на крайностите, често се разплаква на обаждания в компанията. След провалената ѝ сватба с Лафайете, тя се обсебва от идеята да облече сватбена рокля и да се ожени. Когато се запознава Етевалдо, открива в него мъжа, който може да осъществи мечтата ѝ. Не след дълго открива, че му остава много малко живот. Завръщането на Лафайете обърква живота ѝ отново и става причина за множество недоразумения, тъй като се налага да живее с двамата под един покрив.

Зелито Бонайути

Санитар на Етевалдо, той се премества да живее в неговия дом, тъй като трябва винаги да е на разположение. Вдъхващ уважение и всеотдаен, той става голям приятел на шефа си, към когото изпитва искрена обич. В началото не гледа с добро око на връзката на шефа му с Кларита, но след сватбата открива, че тя искрено обича съпруга си. След появата на Лафайете, той започва да играе ролята на закрилник на шефа си.

Маноел Виейра де Соуза

Португалец, собственик на пекарна, която се намира на улицата, на която живее Жордана. Той се влюбва безумно в нея. Искрен приятел, понякога наивен и голям мечтател. Роден в Португалия, той обича повече Бразилия, където е израснал, борил се е и е успял. Не може да събере достатъчно смелост, за да признае чувствата си към Жордана. Обича много Жеронимо, неговият осиновен син. Помага на Жордана да отвори пансиона.

Източник: memoriaglobo.globo.com