Жуселино Кубичек (JK)

В Диамантина, Минас Жерайс, учителката Жулия Кубичек ражда малкия Жуселино. Бащата на момчето, Жоао Сезар де Оливейра, търговски пътник, е далеч по работа, когато получава новината и предсказва бъдещето му, което предизвиква подигравателни подмятания: „бъдещият президент на Бразилия се роди". Но Жоао Сезар не успява да види как израства сина му, тъй като само две години по-късно умира от туберкулоза.

Неговите деца, Жуселино и Нана, по-голямото дете, са далеч от баща си, когато умира, но виждат как той им се усмихва на сбогуване. Ноно, както галено наричат Жуселино, вярва, че когато затвори очи пред гроба на баща си, го вижда - това му дава сили да се справи с отсъствието на баща. Въпреки това, обстоятелствата след смъртта на Жоао Сезар оказва влияние върху момчето и младежа по-късно: трудното финансово положение. Без съпруг, който да внася пари в семейството, Жулия е принудена да прави всичко, за да може да издържа децата си.

Все още в много затруднено финансово състояние, Жуселино Кубичек се запознава със Сара - жената, за която иска да се ожени. Учейки и работейки в Бело Оризонте, младежът не е част от групата редовни посетители на Café Estrela, нито има достатъчно пари, за да посещава известното кабаре на испанката Олимпия Гарсия. Само в неделя излиза на Площада на свободата. И точно през една такава неделя, той среща Сара, която е заедно със сестрите си. Но изглежда недостижима, тъй като произлиза от традиционно семейство.

По-късно, когато Жуселин започва работа като санитар в хирургическата клиника Санта Каза, жизненият му стандарт се повишава. Вече може да си позволява да излиза с приятели на кино или на партитата на BH. На едно такова събитие отново среща Сара и двамата танцуват. Малко по малко те се влюбват един в друг. Следващата стъпка е да поиска ръката на Сара от Дона Луизиня, майка на девойката. Съвсем неочаквано, не среща отхвърляне. Сватбата е отложена - JK отива да специализира в Париж урология.

Кариерата на JK се развива добре. Дипломиран лекар, той се грижи за богатите в частния си кабинет, но не забравя и бедните в Санта Каза. В този момент, Жуселино има една амбиция: да стане част от Военната болница, сформирана отново от Густаво Капанема, приятел на Габриел Пасос. Жуселино е назначен за завеждащ отделението по Урология.

При такъв подем, нищо друго не остава за JK, освен да се заинтересува от политика. Но когато се случва, това е ужас за Сара. Нещото, от което най-много се е страхувала в живота е да не стане някой ден съпруга на политик.

* * *

Мария Аделайде Амарал е специалистка по исторически мини-сериали. В своите сценарии, тя се е докоснала почти до цялата история на Бразилия. Малко след като завършва изследването си по следвоенна история, написва сценария на мини-сериала „JK" за жизнения път на бившия президент на Бразилия Жуселино Кубичек, по времето на който е била построена съвременната столица на държавата - Бразилия. „Не ми коства много усилия написването на сценария, тъй като целият му живот е нещо невероятно" - споделя Мария Аделайде.

В продължение на 47 серии, зрителите проследяват 76-годишния жизнен път на Кубичек. Част от персонажите са измислени, част - са истински съществуващи хора. За всеки етап от историята са изработвани специални костюми и сценография.

Жозе Вилкер споделя, че живота на Кубичек, който той пресъздава, не е далеч от спомените на хората от неговото поколение. Според актьора, Жуселино не е бил нито светец, нито грешник, просто си е живял живота и е изпълнил очакванията на времето.

Както и във всеки исторически филм, голяма роля играят костюмите, предметите от бита и обстановката на изобразяваното време. Жуселино Кубичек е обичал и е умеел да танцува, за това и сериалът е изпълнен с много танци. Валс, танго и дори рок-ен-рол са използвани като части от епохата. За Вагнер Моура, актьорът, който играе младият Кубичек, танците не са проблем, но все пак е вземал уроци за танци, в които няма опит, като валс. А Како Сиоклер и Дебора Евелин играят ролите на професионални танцьори, чиито герои се препитават с изпълнение на аржентинско танго на сцената на „Олимпия".

Кубичек обичал да пее стари и сантиментални песни, традиционни за неговия роден щат. Като основна тема на сериала е избрана народната песен „Peixe Vivo" („Жива риба"), която е смятана за негова музикална визитна картичка и която хората са пели на неговото погребение.

Сериалът е създаден по случай 50 години от избора на Кубичек за президент и 30 години от смъртта му. Сценаристката признава, че не се е задълбочавала в романтичния план и за това всички жени в живота на видния политик да обединява в един. Мини-сериалът показва и историята около появата на боса-нова, разказва за Рио де Жанейро и за събитията около преместването на столицата в Бразилия.

Режисьорът, Дениз Кавральо, споделя, че това е най-важният проект в живота и кариерата му след сериала „Anos rebeldes". Използвани са специални ефекти, компютърна обработка на стари снимки, които са помогнали да се възстанови външния вид на градовете.

Източник: www.teledramaturgia.com.br , www.braziliada.ru