Йезавел (Jezabel)

Йезавел е финикийска принцеса, която, след като се забърква с Ахав – цар на Севера, в Самария, използва красотата си, за да наложи на израелския народ почитането на техните езически богове. Повечето от хората приемат нейните внушения, но не и пророк Илия и други верни на Бог. За да ускори брака си с Ахав, бащата на Йезавел – цар Етваал, замисля убийство на бащата на цар Ахав – крал Амврий. Съюзът между народите им има военно, политическо и икономическо значение. Йезавел настоява Ахав да изгради храм за почитане на Ваал и Ашера. Така идолопоклонничеството се разпространява сред народа.
 
Малкото верни израилтяни правят всичко възможно, за да накарат хората да се покаят за идолопоклонничеството си. Илия е против краля и неговата невеста и предупреждава, че ако идолопоклонничеството продължи в Самария, ще настъпи ужасна суша. Разгневена от нападките, Йезабел разпорежда смъртта на Илия и Божите пророци. Настъпва истинско клане, но сто верни на Бога успяват да избягат. С помощта на Обадиас, управител на двореца, те се скриват в пещери. Със своя помощник Дов, Илия тръгва към потока Херит, където е хранен от врани, които му носят хляб и месо, сутрин и нощ.
 
Както пророкува, настъпва суша. За да оцелеят, населението е принудено да краде и убива. Йезабел, която умее да манипулира Ахав, за да прави всичко, което тя поиска, замисля план, според който Барзилай – честен израелски генерал, да падне от поста си, за да може любовникът ѝ – финикийския генерал Ханибал, да бъде определен за главнокомандващ на обединената армия на Израил и Финикия. Това предизвиква спорове между него и Барзилай. Междувременно, Ахав, под влиянието на Йезавел, все повече става идолопоклонник. В разгара на сушата, храмът на Ваал и Ашера става готов и Ахав и Йезавел най-накрая се женят.
 
Преди това, обаче, Ахав се запознава и се жени за Айша – селянка, която остава вярна на Бог. Личността и мъдростта ѝ контрастира с темперамента на Йезавел, докато се опитва да отвори очите на Ахав за злините на финикийската принцеса. След брака на краля с Йезавел, положението още повече се влошава. С царски указ се настоява всички да се кланят на Ваал и Ашера, и за да попречат на народа да се разбунтува, предлагат вода и храна. Страдащи от глад и с вече изместена вяра, повечето приема идолопоклонничеството в замяна на храна. И за да покаже, че не е забравила нападението на Илия, Йезавел нарежда да избият децата.
 
В същото време, в Езраел – град, който не е много близо то тях и не страда толкова сушата, Навутей и семейството му отглеждат грозде. Тяхното вино е най-доброто в района, високо ценено от царя на Израил. При едно пътуване на Навутей и сина му Тадеу до двореца, за да закарат вино, Йезавел остава очарована от Тадеу и не мирясва, докато не успява да го съблазни. Младежът, който е женен за Ана, не може да се противопостави на безмилостното съблазнява на царицата...

Източник: https://www.r7.com/ , https://pt.wikipedia.org/wiki/Jezabel_(telenovela) , http://teledramaturgia.com.br/