Братята Коражем (Irmãos Coragem)

Във вътрешността на Гоиас, в измисления град Короадо, жителите преживяват чрез характерния начин за района - добиват злато. В града живее семейство Коражем: майката Синяна и нейните трима син - Жоао, Жеронимо и Дуда.

Полковник Педро Барос е голям земевладелец и един от двамата най-властни хора в Короадо. Той контролира пазара на диаманти в региона, но братята Коражем не приемат неговата власт.

Един от основните конфликти в драмата започва, когато златотърсачът Жоао открива един много ценен диамант, който е откраднат от един от хората на Педро Барос. По време на историята, Жоао и Жеромнимо правят всичко възможно, за да си върнат диаманта. Жоао се изправя срещу враговете си със сила, докато Жеромино влиза в политиката, ставайки член на опозиционната партия.

Срамежливата Лара, дъщеря на Педро Барос, преживява психологическа драма заради игнорирането на баща си. Тя представя две личности с много различни характери: чувствителната и екстравагантната Диана и уравновесената Марсия. Жоао Коражем се влюбва в дъщерята на полковника. Златотърсачът се чувства много объркан и в същото време, е привлечен от трите самоличности на Лара. (в края на историята Лара претърпява мозъчна операция, след което се избавя от тройната си самоличност).

Жеронимо се влюбва в индианката Потира, която е осиновена от родителите му. За да избегне неприятности, той започва връзка с дъщерята на местен политик, Лидия Сикейра.

По време на един скандал между Лидия и Жеронимо, тя изважда револвер. Двамата се сборичкват и оръжието гръмва. Лидия умира. Жеронимо е преследван от полицията. Жоао Коражем предава диаманта на брат си, за да може той да избяга от Короадо.

Третият брат Коражем, футболният играч Дуда, харесва дъщерята на медика в града, Ритиня, но заминава да живее в Рио де Жанейро. В големия град, той започва да игре за Фламенго и се забърква с Паула. След време, той се връща в Короадо и се оказва в проблем, тъй като Ритиня е бременна от него.

Друг персонаж в историята е Жука Сипо. Той е очарователен и голям съблазнител. В пристъп на лудост, той изнасилва Сема. След като забременява, Сема има проблеми със съпруга си Брас, един негър, който никога не би приел бяло дете. Въпреки проблемите, след като Сема ражда мулатче, съпругът й я приема и двамата се сдобряват.

През 1970 година, Бразилия спечелва световния шампионат по футбол в Мексико. И това не е пропуснато в новелата като се акцентира върху футболната кариера на Дуда като играч на Фламенго. В една сцена се показва класически двубой между Флуминезе и Фламенго на Маракана. Стадионът е препълнен от запалянковци. Включването на националния спорт в историята помага на новелата да има голяма популярност.

Сценаристката смесва измислица и реалност и в политически план. Новелата е една аналогия на политическата обстановка в страната - прекомерната власт, която има полковника в малкия Короадо. По това време, на власт в Бразилия е генерал Медичи, правителството преследва левите настроения и в затворите се оказват много политзатворници. Персонажът на Педро Барос използва закона както му е удобно, купува гласове и подтиска обикновените граждани, като братята Коражем.

В последния епизод, Короадо е разрушен, но полковник Педро Барос, който след като полудява, подпалва града.

В края на новелата, Жеронимо и Потира се крият от полицията. Бременната индианка живее в една колиба, в която се крият влюбените. Точно там полицията залавя Жеромнимо. Една от най-драматичните сцени в историята е раздялата между Жеронимо и Потира - той издъхва в прегръдките й, когато полицията го убива. Непокорният Жоао Коражем унищожава диаманта, който е в основата на всички конфликти.

Източник: memoriaglobo.globo.com