Хора на честта (Hombres de honor)

Буенос Айрес, 40-те години на XX век. Втората световна война е стегнала Европа. Аржентина е една страна, която процъфтява. Наричат я "хамбара на света". И сред това политическо и икономическо спокойствие, група мъже спорят - под строгостта на собствени закони - за поделянето на територии за проституция, трафик на алкохол и хазарта. Те са "престъпния свят" в града. И защитават своята територия, хората... и интересите си.

Това е историята на две семейства, измежду много други, които се включват не само в престъпния свят, но и в структурата на властта. Патер Ностро и Онорато. Едните ръководят контрабандата на алкохол, а другите се занимават с хазарта. Първият конфликт, който научаваме, освен древното съревнование между двете семейства, е борбата за доминиране на половете.

Две властни фамилии, които се противопоставят. Еднакви интереси и вендета, която е предизвикана от смъртта на брата-близнак на Карло Анреа Патер Ностро, за който се предполага, че е убит от ръката на Лука Онорато, големият сина на Дон Лоренсо Онорато. Лука е излежал три години в затвора за това престъпление и сега излиза на свобода. Сега, денят, в който Патер Ностро и Онорато не успяват да се договорят за контрола над бизнеса с проститутки, за което настоява Карло. Днес, денят, в който Карло Патер Ностро се жени за втори път. Той е твърдо решен да си отмъсти на Дон Лоренсо, да го ликвидира чрез собствения си брак. Започвайки от този момент, омразата, болката и дългът ще бъдат ръководни при сблъсъците между двете семейства.

Патер Ностро вярва, че ако Онорато, главата на семейството, умре, то той ще може да се заеме с неговия бизнес. Лука, като най-големият, настоява на правото си да замести баща си. Но престъплението, заради което е обвинен несправедлив и неговите неуспешни опити да се справи със ситуацията, водят до нови проблеми за семейството. Именно в този момент се появява непредвидена личност, която ще оглави делата: Алберта Онорато, съпругата на Дон Лоренсо и майката на три сина: Лука, Данило и Роко. Алберта, която до този момент е живяла в сянката на съпруга си, взема решение да оглави семейството. И тя успява чрез интелигентност и ловкост да се противопостави на местните босове, които нямат друг избор, освен да я приемат за Jefa de los Onoratto (Боса на семейство Онорато). Заедно с децата си тя ще се бори срещу Патер Ностро.

Но тях ги обединява не само омразата. Също ги обединява любовта. И това ще е слабата и уязвима точка, която ще донесе повече опасност. Лука е влюбен в Мария Грация Патер Ностро, голямата дъщеря на Карло. Една жена, която изпъква в този мъжки свят с решимост и характер. Мария Грация винаги е била влюбена в Лука, но тази любов винаги е била невъзможна. Тя казва, че всичко е по негова вина, заради високомерността му. Той я обвинява в същото. Две равнопоставени сили, които имат нужда да се съберат, но не могат. Трите години в затвора са помогнали на Лука да вземе решение да промени това. но когато излиза и решава да я потърси, разбира, че вече е късно. Мария Грация се е събрала с дясната ръка на баща си, Силвио Урси, който изглежда сериозно препятствие. Но не и единственото: най-голямото препятствие пред него е смъртта на брата-близнак Патер Ностро, чичото на Мария Грация, и най-вече омразата на Дон Карло към убиеца на любимия си брат. Но тази забранена любов, която се преживява тайно, при затворени врати, не е единствената. "Не се замесвай с Патер Ностро" ще бъде най-голямото изкушение за момчетата от семейство Онорато. Преди всичко за Данило, който се влюбва в Анхела, прислужницата на Патер Ностро и около която има тайна. Анхела не знае, че е дъщеря на Дон Карло. Плод на една нощ изпълнена с мъка и алкохол, в която Дон Карло е с майката на Анхела, а след това се кълне, че нищо не се е случило. За Анхела това не е единствената причина за страдание. Сиро, синът на Дон Карло, красив и привлекателен младеж, който живее в същата къща, се влюбва в тази жена, без да знае, че му е полусестра.

Третата страна на тази история е представена от Закона. Инспекторът, който трупа състояние в замяна на малки услуги. Марио Бруска, откровен, видимо честен човек, католик и примерен баща, който защитава семействата и делата им пред лицето на Закона. Марио е изоставен от съпругата си и заради това отглежда сам дъщеря си Бела. Може би заради схващането си, че жените са слаби и винаги са жертви на гладните зверове, Марио прави всичко възможно, за да възпита дъщеря на строга дисциплина. Но скоро, Бела открива, че баща й е лицемер и че майка й е била жертва на неговата жестокост. Не само това. Тя е била убита от Бруска. Майката на Бела е била бивша проститутка, която се е превърнала в госпожа. Но Марио никога не е преставал да се страхува, че тя може да бъде и с други мъже.

Но при едно лошо стечение на обстоятелствата и объркване, той се държи като полудял и я убива. Сега, Бела открива, че баща й пази бизнеса с проститутките за семейство Патер Ностро. И тя е изпълнена с желание да отмъсти за майка си, карайки баща й да плати със същата монета. В пълна тайна, тя става проститутка, без да подозира какво удоволствие ще изпита от това занимание. По този начин тя започва да води двойнствен живот, като през деня е примерна дъщеря, а през нощта е "Вълчицата". Така, покрай клиентите си, тя се запознава с Роко Онорато, който се е отклонил от пътя, импулсивният син на Алберта. Роко я приема за предпочитаната проститутка. Всяка вечер, когато търси услугите на проститутки, той настоява да е с тази жена, за да може да се наслаждава най-добре на удоволствието от секса. От друга страна, през деня Роко се среща с Бела, която е за него чиста и невинна девойка, от която не може да отклони погледа си. Той се влюбва в нея отчаяно, независимо, че през нощта е с "Вълчицата".

Но има още нещо. Нещо, което в крайна сметка ще попречи на Карло Патер Ностро да разруши окончателно семейство Онорато: тайна, която знае само Алберта. И тази тайна си има име: Роко. Преди много години, преди да се роди Роко, Алберта и Карло са имали тайна и объркана любовна нощ. Резултат на тази нощ е едно писмо, с което Алберта възпрепятства края на семейството си.

Около тези герои се появяват и много други. Като Моника, пламенната съпруга на Карло и майка на Кармела, която спечелва от Карло власт и любов. Тя подтиква дъщеря си да направи и невъзможното, за да заеме добро място в това семейство.

А също така и приближени: приятели, персонал, братовчеди... Между тях е и собственика на ресторант "Аривидерчи" Пио Молинаро. В задните помещения функционира игрална зала на Онорато, ръководена от брата на Дон Лоренсо: Дино. Друга брънка в механизма е Ренато де Лука, верният войн на Лука и негов близък приятел. В кръга на семейство Патер Ностро се откроява Нейо Калви, верен служител на Дон Карло. По-късно се появява още една жена в историята: Беатрис Росини, която се омъжва за Пио. Беатрис е красива, но си има своя особеност: тя е няма. Или може би се преструва на такава.

Бедни и богати, престъпници и политици, известни и не толкова известни, слаби и силни, справедливи и несправедливи. Всички образуват свят на честолюбие, власт, омраза и любов, където единственото, което не се обсъжда е честта. Светът на Хора на честта.

Персонажите:

Семейство Онорато:

Лоренсо Онорато

Главата на семейството. Твърд човек, но прави всичко възможно, за да въздаде справедливост.

Ренато де Лука

Войн на Дон Лоренсо и близък приятел на Лусио. Той е забавен тип, но когато трябва да действа, той става най-свирепия. Чрез жената на Дон Лоренсо той се надява да заеме добро място в семейството. Но това не става и така се заражда злобата, която ще го подтикне да предаде семейство Онорато.

Алберта Натали де Онорато

Една възпитана жена. Съпруга на Дон Лоренсо. До сега тя е живяла в сянката му, като истинска жена на мафиот: послушна, всеотдайна майка и примерна съпруга.

Габриела Онорато

Дъщеря на Дино. Тя е близка приятелка на Мария Грация и е влюбена тайно в братовчед си Лука.

Лука Онорато

Най-големият син в семейството. Младеж с благ характер, който изпълнява заповедите на баща си. Три години е прекарал зад решетките заради престъпление, което не е извършил.

Пио Молинаро

Собственик на ресторант "Аривидерчи", в който се намира игралната зала на Дон Онорато. Той е чувствителен и харесва добрата храна и добрите приятели. Оженил се е за Беатрис Росини, жена, която е по-млада от него и в която е влюбен отчаяно.

Роко Онорато

Вторият син в семейството. Импулсивен и безотговорен. Не умее да се контролира. Той е много привързан към баща си, въпреки че и двамата не знаят, че не носят една и съща кръв, а той е един Патер Ностра.

Бруно Анселми

Войн на семейството и приятел на Данило и Роко. Той е влюбен във французойка, заради което ще трябва да се изправи срещу Ренато.

Беатрис Росини

Млада и много красива италианка. Омъжена за Пио, но пази голяма тайна, която ще въвлече Онорато в опасност. Тя се прави на лицемерна, но в действителност не е такава. Това е част от план, който е свързан с Карло Патер Ностра, неин съучастник.

Данило Онорато

Най-малкият от семейството. Има ясни намерения. Не се бои от нищо. Той е изпълнител на правосъдието на семейството. Той е истински боец. Той е отговорен и иска да въоръжи семейството. Той е честолюбив и иска да се издигне. Той е любимецът на майка си.

Дино Онорато

По-малкият брат на Дон Лоренсо. Вярното куче, работоспособен съветник. Човек, който е готов да се бие за честта на семейството.

Семейство Патер Ностра:

Карло Анреа Патер Ностра

Могъщ и неумолим мъж, за който всички средства са допустими, стига да му помогнат да получи онова, което иска. Скарва се със семейство Онорато заради смъртта на брат си. Той има една слабост и тя се казва Мария Грация, неговата дъщеря, заради която се изправя срещу всички и всичко, дори срещу законите на мафията.

Кармела Каталано

Майка на Моника. Тя тежко понася голямото честолюбие на дъщеря си. Прави всичко по силите си, за да се ожени за Карло, в когото е влюбена. Това, което не успява да постигне сама, прави опити да постигне дъщеря й. В обществото се държи като спокойна и послушна жена, но от близо тя е истински звяр и наказва дъщеря си, за да постигне това, което иска.

Мария Грация Патер Ностра

Голямата дъщеря на Карло. Импулсивна и смела жена, не се страхува да използва оръжие. Тя има силен характер. Чувствителна жена, която се бори да заеме мястото, което заслужава в този мъжки свят. Има любовна връзка с Лусио.

Сиро Патер Ностра

По-малкият син на Карло. Неговото чувство за справедливост го кара да се противопостави на баща си, който го отстранява от мястото, което му се полага. Баща му не му вярва, не му дава свобода на действие и се отнася жестоко с него, като не пропуска да му покаже неудовлетворението си. Той се влюбва в полусестра си, която работи като прислужница в дома им.

Моника Каталано

Втората съпруга на Карло. Честолюбива, придирчива, обучена от майка си да се бори за власт. Тя мрази Мария Грация заради здравата връзка, която има с баща си. Тя е влюбена в Лусио и прави и невъзможното, за да бъде с него, дори рискува живота си.

Анунсиата Патер Ностра, "Мама"

Майка на Карло. Груба, типична средиземноморска жена, която носи много болка следствие на жестоката война. Тя обича Карло и даже оплаква смъртта на Рамуло, братът-близнак. Неустойчива. Има лоша нрав и смята, че жената е притурка на мъжа и трябва да си стои в кухнята. Карло е много набожен благодарение на нея.

Анхела Капейо

Тайната дъщеря на собственика на къщата. Плод на тайната връзка на Дон Карло и майка й, нещо, което тя не знае. Тя е сладка, послушна, влюбена е в Данило Онорато, докато Сиро разкрива любовта си към нея.

Нейо Калви

Изпълнителната "ръка" на Патер Ностра. Мрачен и в действителност много опасен тип. Той съжалява, че му доставя удоволствие да убива. Той изпитва нужда да убива.

Силвио Урси

Големият син на Ренсо Урси, шефа на едно от семействата. Дясната ръка на Дон Карло и бъдещият съпруг на Мария Грация. Свиреп и опасен, много упорит човек.

Амелия Бонхиорно

Майка на Анхела, която започва работа при Карло, когато той научава за бащинството си. Ще бъде доверено лице на Анхела и Мария Грация.
Семейство Бруска

Марио Бруска

Примерен инспектор, който използва своето място в полицията и властта, която има следствие на това, за да защитава делата на мафията. Той е видимо консервативен, примирен католик, вярващ в етиката и морала. Но зад тази фасада се крие един честолюбив и крайно строг мъж. Влюбен е в Алберта и си мисли, че след смъртта на Лоренсо, той ще има възможност да се събере с нея.

Бея Бруска

Красива и чувствена, дъщеря на Марио. Става жертва на строго образование. Разкрива, че баща й не е този, за когото се представя и че историята на майка й не е такава, каквато я знае тя. Тя използва възможността за отмъщение и се превръща в една от най-предпочитаните проститутки в града.