Докато среброто ни раздели (Hasta que la plata nos separe)

„Hasta que la plata nos separe" е трагикомедия, която разказва историята на Рафаел Мендес, скромен млад търговец, който продава всичко: женско бельо, лосиони, акумулатори за коли, алкохол, всичко възможно, за да може да издържа майка си и сестра си.

Една нещастна нощ, карайки своя стар автомобил след една неудачна среща в Калера, той случайно блъска на пътя на кола, последен модел, която пада в дълбока пропаст. След малко двоумение, Рафаел Мендес все пак решава да се притича на помощ на водача на авариралия автомобил и се среща с красива жена, която е тежко ранена и бълнува.

Когато закарва пострадалата в болницата, Рафаел го очаква пълен и неочакван обрат, който го кара да си задава въпроса дали си е струвало да я извади и да й спаси живота. В болницата пристигат полицаи и го арестуват заради нейното тежко състояние. Освен това, в момент на проблясък, тази жена го обвинява. Така Рафаел се сблъсква с финансови проблеми и такива със закона.

Жената има множество тежки рани по цялото тяло. Тя е била на път да се омъжи за изтъкнат и всяващ страх адвокат, а случилото се проваля сватбата. Тя е изгубила всички придобивки по организиране на сватбата: клубът, вечерята, цветната украса, пътуването до Хаваи. Нейният автомобил е напълно негоден и застраховката й не покрива щетите по катастрофата. И като че ли това не стига, а и я подвеждат под отговорност за това, че не е подписала договора за бъдещия апартамент, изгубва важно дело и това за нея е пълна разруха. За оздравяването й е нужен поне месец, което предизвика още повече загуби за нея.

За пълното й възстановяване, тя трябва да отиде в САЩ за деликатна операция и рехабилитация.

Общата сума: 110 милиона песо са изгубени, а тя не разполага с пари, за да ги плати, тъй като семейството й, аристократично и добре обезпечено в миналото, се намира в сериозни икономически проблеми и са заложили всичко.

Рафаел достига споразумение с годеника на Алехандра. Той моли да му позволи да излезе от затвора, а в замяна той ще плати 110 милиона песо - пари, които той никога не е виждал накуп през живота си и които не вярва да събере някой ден. Споразумението е много просто: Алехандра ще поиска кредит от банката за тази сума, а той ще трябва да плаща в продължение на три години, на 36 месечни вноски от по пет милиона и половина песо, при положение, че в най-добрите месеци той изкарва не повече от 500 000 песо.

Без университетско образование, Рафаел се опитва да си намери работа, от която да печели повече от шест милиона песо. Тъй като градът е голям и както може да се предположи, не успява да си намери такава работа.

Има само една възможност - Алехандра да наеме Рафаел като продавач на коли. Така двамата започват да работят заедно, но това се превръща в голям ад и за двамата заради финансови проблеми и упреците й относно произшествието. Рафаел трябва да работи без почивка по 24 часа на ден, седем дни в седмицата, под неумолимия надзор на Алехандра.

Двамата разбират, че те трябва да преживеят всичко, докато парите не ги разделят. Това е една връзка, изпълнена с ненавист, завист един към друг. Те преживяват много време заедно и преживяват не едно приключение. И без да искат, те преживяват едно непредвидено приключение, което обръща връзката им на 180 градуса.

Персонажите:

Рафаел Мендес

Продавач. Обича да рискува, малко безотговорен, не съвсем уважителен към властите. Той не се бои за бъдещето, тъй като е убеден в собствените си възможности и че е способен на всичко, за да поддържа своето семейство, а той от много малък е борбена личност. Има моменти на успехи и провали. Воден от гордостта си и освен това принуден, той приема да изплаща дълг, за изплащането на който той трябва да си намери работа, която да му осигурява доход от 6 милиона песо на месец, а в замяна - печели свободата си. Той подписва договор с Алехандра и Рубен, в който е споменато, че при отказ, той може да бъде подведен под отговорност пред закона. Алехандра се превръща в една фикс-идея, той я ненавижда, защото тя е неговия палач. Въпреки че тя му обявява война, Рафаел с достойнство се изправя пред враждебността, без да допуска да го унижават. Целите, които му определя Алехандра, изтъкват неговата прозорливост и способността да създава добри стратегии при продажбите. Той притежава способност да се учи бързо и голяма острота на мисълта.

Алехандра Малдонадо

Красива и елегантна висшистка със специалност в търговията. Тя е директор на важна група в компания по продажби на автомобили. Алехандра притежава непоносимо и отвратително отношение към подчинените, които се боят от нея. Чувствена, но стои на разстояние от противоположния пол. Хладна, пресметлива, аналитична, с бърз ум, пряма, упорита и строга в работата си. Не отделя достатъчно време на годеника си Рубен и смята, че парите могат да й осигурят всичко, от което се нуждае. Не е егоистична и се грижи безусловно за баща си. Най-лошото, което се случва с нея през живота й, е катастрофата по вина на Рафаел, която я оставя с безброй белези. Въпреки че го ненавижда, тя го използва в работата си и дори се влюбва в него. Тя не признава своите чувства към него и го обижда постоянно. Несъзнателно тя го изгубва и за това прибягва до не съвсем етични методи, за да си го върне - обвинява неговата ревнива и нервна годеница в изневяра.

Рубен Валенсуела

Той има две лица. Пред Алехандра и семейството й той е съвършения годеник и зет, внимателен, отличен търговец, с добро положение, а също така много развълнуван за здравето на Хорхе, бащата на Алехандра. Но неговото истинско лице е съвсем друго: няма дела в адвокатската кантора, в която работи, богат и с тъмно минало; интересът му към Алехандра е изцяло икономически, но успява да го прикрие много добре. Той иска да се ожени за Алехандра преди да умре Хорхе, за да може да управлява семейните дела и да задържи наследството на Алехандра за себе си. Катастрофата създава пречки за планове му за бъдещето. За това той прави всичко възможно Рафаел да му плати за това, че е застрашил плановете му да се ожени за Алехандра колкото се може по-скоро.

Вики Пара

Годеница на Рафаел и негова съседка. Красива жена с депресивен и променлив темперамент. Винаги си намира причина, за да изглежда разстроена и по този начин манипулира хората, особено своя годеник, когото успява да задържи до себе си благодарение на емоционален шантаж, че ще се самоубие. Тя е единствената дъщеря на Баулио Пардо и има двама агресивни братя, които я контролират от време на време.

Росарио

Леля на Алехандра. 60-годишна, сестра на Хорхе. Тя се опитва да запълни празнотата от липсата на зълва си Мария Консуело, превръщайки се в емоционална опора за племенницата и брат си. Тя е господарката в дома и се занимава с управляване на домакинството, както и с грижите по Хорхе.

Исмаел Дуеняс - Бебе

За всички негови приятели, той е прекалено възрастен, за да продължава да работи и трябва да се наслаждава на пенсията си. Постоянно се оплаква от разширените си вени. Алехандра го използва, за да повиши нивото на продажбите. Смята се, че той е шпионин на шефовете и неговите колеги не го приемат радушно на своите сбирки. Това става повод за чести скандали.

Едгар Марино - Зоро

Продавач, който иска да стане управител, но приема, че продажбите са необходимо зло. Готов е на всякаква работа - той е измамник без никакви задръжки. Преди пристигането на Рафаел, той се радва на неприкосновеност. Живее в квартал на средната класа. Женил се е два пъти и има няколко деца. Мъжкар и пълен безбожник. С пристигането на Рафаел, той обвява война за по-високи продажби.

Хорхе Малдонадо

Баща на Алехандра. С твърди принципи, но след раздялата със съпругата си, е разорен. От този момент всяка малка тревога го безпокои много и за това Алехандра се изявява като негова супер-пазителка. Поради не пресметнати рискове, единственото, което му носи някакъв доход - имение в саваната, е ипотекирано. В следствие на това, неговото състояние е замразено и се управлява от посредник, поради което се съюзява с Рубен. С времето, когато забелязва, че делата на дъщеря му се усложняват, той изпада в депресия, която го подтиска и той има желание само да умре заради чувството си на безполезност. Когато желанието му за живот се възстановява, той става по-силен и взема решение да поеми юздите на живота си.

Херман Рамирес - Теорико

За всичко в живота си има научно обяснение или философска теория. Смята се за умел продавач по природа, чел е всякаква литература по темата продажби и прилага наученото в работата си. За нещастие, неговите способности за преговори и продажби му носят неуспех. За него, животът е хубав.

Сусана Ренифо

Помощница, доверено лице и приятелка на Алехандра. Тя се възхищава не само на физическата й красота, но на възгледите й за живота и превъзходните й постижения в работата, което превръща Алехандра в неин модел за подражание. Мечтата й е да успее също като нея. Изпитва завист към Алехандра, но в същото време й желае най-доброто - чувствата й са благородни. Произлиза от средно заможно семейство и е завършила специалност Администрация в добър университет. Живее в хубав квартал. Тя прекарва по-голяма част от времето си с Алехандра, в и извън офиса, поради което в дома на Алехандра тя се приема като още една дъщеря. Умна и лоялна към шефа си. Не понася Рубен, защото интуитивно усеща, че той не е мъж за приятелката й.

Леонор Мендес

Майка на Рафаел и Хулиета, които обожава и се опитва да предпази от всичко. Смирена жена, която след като е изоставена от съпруга си, се посвещава на работата си - продажба на сладкарски изделия и шиене, с което поддържа дома. Но когато разбира, че парите, които печели, не стигат, изпраща Рафаел да работи още на 16 години. Единственото й имущество е къщата, където живее и връзката с двете й деца.

Хулиета Мендес

Сестра на Рафаел, от когото зависи финансово. Учи системи и майка й я възпитала да държи на образованието и на домашната работа, а също така - да се грижи за брат си. Заради нея, Рафаел е готов дори да жертва голямата си любов.

Хайме Ринкон

Най-добрият приятел на Рафаел и доказва това, когато му дава съвети за разрешаване на проблемите, които има с Алехандра. Тъй като е добър адвокат, той е аналитичен и здраво стъпил на земята, не се бои от нищо, но се води основно от честност и твърди морални принципи. Работи като помощник в кантора по събиране на задължения, което му помага да се заеме със случая на Рафаел.

Дон Гастон Пара

Тъст на Рафаел. Провинциалист. След като остава вдовец, той сам се грижи за трите си деца. Умира от ревност към дъщеря си и е способен да убие заради нея. С усилие и постоянство, той успява да увеличи приходите от продажби. Така е натрупал състояние. В бъдещия си зет той вижда един непознат, но след време и постоянните кризи на дъщеря си, той решава да го купи, за да може да го контролира.

Франклин и Джовани Пара

Братя на Вики, приятели на Рафаел. Наближават тридесет години, но все още живеят в дома на баща си и зависят от него, което ги прави напълно подчинени на баща им, за когото работят. Уважават сестра си, понасят нейните капризи и агресивни състояния, тъй като след смъртта на майка им, тя се е грижила за всичко, свързано с тях.

Висенте Чавес

Адвокат, който се занимава с тъмни сделки. Пред всички, той изглежда най-големия враг на Рубен Валенсуела, но в действителност е негов съучастник в плановете му, а крайната му цел е да притежава имението на семейство Малдонадо. Действа по указания на Рубен, който го държи близко и го контролира.

Д-р Франсиско Бернал

Президент на компания. Около 50-годишен. Принадлежи на средната класа, но живее в квартала на богатите. Сериозен човек, женен с деца. Добряк. Приятел на Алехандра, оценявайки високо нейните търговски способности. Но отношенията им се изострят, когато двамата започват да се конкурират открито. Вижда в Алехандра начин за повишаване на продажбите, което му носи по-високи комисионни. Двамата са много умели в работата си, но Алехандра понякога рискува прекалено много, за да постигне целите си, което разстройва Бернал. С пристигането на Рафаел, той усеща, че може да постигне много повече от който и да било негов конкурент. За това приветства успешната двойка, Алехандра и Рафаел, и ги подкрепя във всичко.

Рамиро Хименес

Най-трудолюбивия и отговорен продавач в компанията. Изпълнен с ентусиазъм и притежаващ остър ум. Изпълнителен и сърдечен. От мухата прави слон. С висше образование. Има четири деца: двама сина и две дъщери. Съпругата му го държи в течение на всичко, което става в семейството. Той е добре платен и съпругата му не работи.

Клаудия Бермудес - Буенона

Красива жена, която е принудена да смени професията си заради стачка на съпругите на пилотите. Така тя попада в „Colombiauto" и ръководителите решават да й дадат шанс като продавачка. Има удовлетворителни резултати.

Исабел Дуарте - Генерала

Най-добрата продавачка в „Colombiauto". Има усет към автомобилите. Не вярва в теорията за продажбите и за това посещава всевъзможни курсове и семинари на тема организация и управление на продажбите. Приема, че увеличаването на продажбите е най-важното в живота й, а всичко останало е на втори план. Лоялна към компанията и изпълнява процедурите буквално, поради което не успява да създаде искрено приятелство.

Нелсон Оспина - Данди

Хитър и суетен по природа. За него, външният му вид е най-важното нещо и умее да използва гласа си, за да омайва жените. Той вярва, че всяка жена, която го погледне, иска да легне с него. Ухажва всеки клиент и винаги се усмихва широко с блестящите си зъби, които освежава много често с освежаващ спрей, но тайно от другите, за да не стане обект на присмех. Поддържа добро ниво на продажбите и въпреки че ненавижда „Генерала", той й завижда за успеха. Стар ерген, живеещ сам и се хвали пред всяка жена със своята ергенска квартира.

Росаура Суарес

Клюкарка, огорчена по природа. Налага й се да работи, не само за да помага на съпруга си при издръжката на децата, но също така за да може да плаща за фризьор, мобилен телефон, дрехи и разходи по автомобила. Използва различни методи, за да има успех - специални бижута, психологически консултации, сиропи за отслабване. Дори се опитва да помага на приятелите си със същите средства. Смята се за една от най-добрите продавачки и не може да скрие своя гняв, когато в края на месеца не е на челно място. Не понася конкуренцията.

Хуанито Флорес - Трапито

Слаб и недодялан, винаги с парцал в задния джоб на комбинезона си. Беден младеж, който не е успял да завърши средно образование. Самотен баща на 4-годишно дете, заради което живее и работи, за да издържа. Работи като чистач в компанията и всички го използват като „момче за всичко". Неговият идол е Перито и всеки път, когато се опитва да помогне на механика, само проваля работата му.

Източник: www.canalrcn.com , www.rcnusa.com