Огън на земята (Fogo sobre Terra)

В края на 1950-те години, двама разделени през детството си братя, се срещат отново, но сега в един град те са съперници и се борят за любовта на една и съща жена.

Педро и Диого, деца на земевладелец от Мато Гросо, са били разделени на тригодишна възраст след като родителите им умират при самолетна катастрофа. Педро е бил отгледан от леля Нара в Дивинея, в затънтените краища на Мато Горосо, докато Диого е бил отведен в Рио де Жанейро и отгледан от инженера Ейтор Гонзага, който е имал връзка с Нара, когато са били юноши.

В Рио де Жанейро, Диого е посещавал най-добрите училища и развива практичен темперамент, който го подтиква да стане инженер и да се превърне в успешен професионалист. Той работи в компанията на Ейтор Гонзага, от когото е приел фамилията и когото приема като баща. Бил е женен и има една дъщеря, но носи голяма вина – съвестта му се терзае от смъртта на бившата му съпруга, която се е самоубила след раздялата им.

В Дивинея, Педро Азулао е бил образован от Жулиано – бивш пилот на самолета, в който са умрели родителите му, и е научил как да управлява бизнеса на баща си, собственик на по-голяма част от земите в района. Той изпитва силна любов към града, който носи името на майка му, и гледа с неодобрение чужденците и туристите, които преминават през техните територии.

Представители на тези различни светове – модерен и традиционен, градски и селски, двамата братя се срещат след повече от 30 години, когато компанията на Ейтор Гонзага изпраща Диого в Мато Гросо за да оглави изграждането на язовирна стена край Дивинея. Разположен на бреговете на река Журапори, градът ще бъде залят от водите на реката. По тази причина, жителите на града трябва да се преместят в друг град, където биха могли да се възползват от удобствата на нововъведението. Педро Азулао, обаче, не иска да плати цената, за да види как градът му изчезва в полза на напредъка, в който не вярва и насърчава населението да разбунтува.

Докато се опитва да убеди Педро, че това, което предлага, е най-доброто за града, Диого се запознава и се влюбва в Шика Мартинш – любимата от детинство на брат му. Жената, която става обект на спор между двамата братя, е израснала с мечтата да бъде богата и да живее в големия град и за това мрази всичко, което напомня за скромния ѝ произход. Тя дори мрази името си, поради което предпочита да се представя „Дебора“ пред непознати.

В миналото, Шика е изоставила Педро азулао, за да избяга с един земевладелец, който е минавал през града, но се е разкаяла и се е върнала. В началото, интересът ѝ към Диого се дължи на перспективата да напусне Дивинея и да заживее в големия град, но след това искрено се влюбва в инженера.

Заедно с Диого, в Дивинея пристига и младата Барбара. Тя е дъщеря на Ейтор Гонзага и Нара, когато жената е била 16-годишна. Още като малка е била отведена в големия град и отгледана от баща си, който така и не ѝ е разкрил истината за майка ѝ. Най-голямата драма в живота ѝ са нервните кризи, които предизвикват слепота на психическа основа – следствие от травмата, че е била разделена от майка си.

В Дивинея, Барбара се влюбва в Педро и Нара, покрай връзката между двамата, успява да разреши проблема ѝ. Нара постепенно заема полагаемото ѝ се място в сърцето на дъщеря ѝ, преди да ѝ разкрие истината. И Педро се влюбва в девойката, с което слага край на противоречията с брат си.

С напредването на историята, докато инженерът започва подготовката за разрушаването на града, Педро Азулао прави всичко възможно, за да попречи на брат си да изпълни задачата си. По тази причина, той се оказва задържан и затворен.

Когато излиза на свобода, Педро осъзнава, че съпротивата е безсмислена. Решава да се заключи в къщата и да остави водите да я отнесат, като форма на протест. Но Барбара му разкрива, че очаква дете от него и го моли да помисли за щастието на детето. Развълнуван, Педро напуска града.

В последния епизод, прогресът триумфира и Дивинея е потопен под водите на Рио Журапори. Нара, която настоява да остане в града, умира в прииждащата вода.

Източник: memoriaglobo.globo.com