Експлозия на сърцето (Explode coração)

Историята разказва за живота на богатите, бедните и циганите.

Семействата Сбано и Николич, следвайки циганските традиции, сключват договор за брак между децата им – Дара и Игор, още докато двамата са били малки...

„Explode Coração“ започва с предстоящото пристигане на годеника, който се завръща от Испания специално заради сватбата. Всички са много радостни от новината, освен Дара, която няма желание за този годеж и брак.

Дъщеря на богатия търговец Жайро и страстната и весела Лола, тя иска да учи, за да може да чете, пише и смята, защото иска да промени обичайната съдба, която е отредена за циганките.

За разлика от по-малката си сестра – Янка, Дара мечтае да работи и да бъде независима. За това тя пази в тайна посещенията си в подготвителен курс. Тя прави всичко против волята на баща си, краен консерватор и отдаден изцяло на циганските традиции. Родителите на годеника ѝ, Пепе и Луиза, са в неведение на нейните желания.

Дара живее под напрежението, че може да бъде разкрита от приятелите си и в резултат на това да бъде отритната от обществото. При сблъсъка между бъдеще и минало, иновации и традиция, Дара започва връзка в Интернет с бизнесмена Жулио Фалкао. Виртуално, двамата се увличат все повече и повече. Той живее в един привиден брак с Вера.

След като двамата се запознават лично и се влюбват в реалността, откриват препятствия, които още по-трудни за преодоляване: древната култура на циганите и традициите в семейството на Жулио. Заедно те се борят срещу всички, включително и срещу непрестанните намеси на Игор и Вера.

Авантюрата на Дара става възможна благодарение на Одаиза – прислужница на семейството, която изпитва съжаление към девойката и не е способна да изпълнява ролята на бавачка, която ѝ е възложил Жайро.

От друга страна, Дара среща съпротива и от страна на сестра си Янка, която мечтае да се омъжи скоро. Отчаяна, защото според циганските традиции, по-малките в семейството трябва да изчакат задомяването на по-възрастните. За това и малката полага неимоверни усилия Дара да се събере с Игор, колкото се може по-скоро.

Преди да се запознае с Жулио, Дара избягва от Игор и се забърква с Сержиньо – колега от факултета, който се влюбва в нея. В семейството на Сержиньо, Дара се запознава с Аугусто, към когото започва да изпитва голяма обич и се отнася с него като към дядо.

Аугусто се чувства много зле в дома на сина си, който е пастрок на Сержиньо. Той си връща желанието за живот и все по-често започва да се усмихва след запознанството си с младата циганка, която е възпитана в уважение към по-възрастните.

Чрез тези връзки, девойката показва на всички, че се води от ценностите на циганите, въпреки че е конфликт със семейството. Дара не иска да отрича своя произход: иска да се омъжи девствена, обожава музиката и танците на своя народ, горда е с корените си и се вълнува от пророчествата на дядо си Мио. Само не ѝ харесва липсата на свобода, от която има нужда.

След това се изправя пред множество проблеми, сред които е самотата, Дара се поддава на настояванията от страна на семейството и се омъжва за Игор, като при това е бременна от Жулио. Според циганската култура, в деня на сватбата булката трябва да докаже своята девственост. Отчитайки ситуацията на Дара, Игор обещава, след сватбата, да не я докосва. И не само това, той ѝ помага в първата брачна нощ като изцапва чаршафа с кръв, за да убедят близките си, че всичко е наред.

Дара остава омъжена за Игор до края на новелата, когато ражда син. След раждането, което се осъществява на плажа, и в компанията на Игор, Дара завежда детето при Жулио, за да се запознаят, а след това си тръгва завинаги.

Източник: memoriaglobo.globo.com