Есмералда (Esmeralda)

В една бурна нощ се раждат две деца - богато момиченце и момченце на една селянка. Изглежда, че момиченцето се ражда мъртво и икономката на фазендата „Каза Гранде" моли жената, която е помогнала при раждането, да го отведе. Розарио, прислужницата, съобщава, че е родило физически здраво момче. Тогава на двете им идва идеята да разменят децата.

Розарио отнася детето, за което смята, че е мъртво, но когато пристига в дома си открива, че малката е жива. Всички във фазендата вярват, че се е родил наследника. Чувствайки вина, икономката на фазендата признава на Бранка, че е разменила децата, защото нейната дъщеря се е родила мъртва. Шокирана, Бранка приема Жозе Армандо като свое истинско дете и го отглежда като такова, убеждавайки съпруга си, че е негов син.

След като открива, че малката е жива, Розарио се връща във фазендата „Каза Гранде", за да разкаже истината, но е прекалено късно, тъй като семейството е напуснало вече къщата. Росарио започва да се грижи за момиченцето и тъй като са й дарили обеци с изумруди за услугите, тя кръщава момиченцето Есмералда.

Минават двадесет години и житейските пътища на двете деца, сега пораснали, се пресичат. Семейството се връща във фазендата, за да прекара няколко дни и Жозе Армандо се запознава с Есмералда, бедна сляпа девойка, която обикаля около водопада на територията на фазендата. Двамата млади се влюбват, въпреки че Жозе Армандо е сгоден за братовчедка си, Грациела, и баща му не приема любовта му към една бедна девойка, която освен това е и сляпа.

Двамата влюбени млади се женят, а Есмералда се подлага на операция, която връща зрението й. Но щастието на младите не продължава дълго, тъй като злият д-р Лусио Малавер заявява на Жозе Армандо, че Есмералда очаква дете от него. Бесен, Жозе Армандо изоставя бременната Есмералда и заминава в града. Есмералда страда и започва да се грижи за сина си сама. Тя не е спряла да обича Жозе Армандо и съдбата, която винаги е справедлива, помага на двамата, които накрая заживяват щастливи.

Източник: www.teledramaturgia.com.br