Бяхме шестима (1977) (Éramos Seis (1977))

Новелата разказва историята на Дона Лола – мила и трудолюбива жена, която прави всичко за щастието на съпруга си Жулио и четирите им деца Карлос, Алфредо, Жулиньо и Мария Изабел.

Животът на Дона Лола е разказана през детството на децата, когато Жулио работи, за да плаща сметките по къщата, в която живеят, на Авеню Анжелика, преминава през израстването на децата и Дона Лола в зряла възраст.
 
С напредването на години, нещата се променят в живота на Дона Лола със смъртта на Жулио и Карлош, изчезването на Алфредо, докато обикаля по света; връзката на Изабел с Фелисио – разведен мъж; възхода на Жулиньо, който се жени за момиче от богато семейство – Мария Лаура, дъщеря на Асад, шеф на Жулио.
 
Заглавието описва ситуацията на Дона Лола в края на живота ѝ, когато се оказва сама в старчески дом: били са шест, но сега е само тя.
 
В историята присъстват и други персонажи. Като близките на Лола, които живеят в провинцията на Сао Пауло, в Итапентинга. Става дума за майка ѝ Дона Мария, леля ѝ Кандока, неомъжената ѝ сестра Клотилде и сестра ѝ Олга, омъжена за Зека. В града живее богатата ѝ леля Емилия, сестра на баща ѝ и нейните дъщери: Жустина – девойка с психически проблеми, която се държи като дете, и Аделайде, която живее в Европа и се завръща в Бразилия, носейки със себе си доста напреднали идеии.

 

Източник: http://teledramaturgia.com.br/eramos-seis-1977/ , https://pt.wikipedia.org/wiki/Éramos_Seis_(1977)