Да бъдеш Ева (En los tacones de Eva)

От всички форми на неравенство, дискриминацията по принцип е пуснала здрави корени и е много трудно да се преодолее в съвременното общество.

Хуан Камило Кабайеро или „Безстрашния Хуан", както е по-познат сред близките, е най-големия мъжкар в Колумбия. Прякорът му е следствие от това, че той никога не се бои от нищо. На 33 години, той приема жените като по-низши същества и не си заслужават внимание. Приема ги като слаби, несигурни, изпълнени със страх, а леглото и кухнята са идеалните места за тях. Баща му го е учил, че да е мъж се очаква от него голяма отговорност, решителност, да успява във всичко, защото ако е нещо друго, би било знак на слабост, а това са прийом на жените.

Сантименталният живот на Хуан Камило е много противоречив, защото независимо че се слави като голям завоевател и учител в сферата на прелъстяването, в действителност никога не се е влюбва, а е разбил много сърца. Благодарение на своето образование и вярата, че е нещо повече, той се възпрепятства да разкрие сърцето си. Женкар, с добри обноски и любезен. Единственото, което оценява в жените са хубавите форми. Уверен в своите сексуални умения, той смята, че жените трябва да са щастливи, че ги удостоява със своето внимание. Удоволствието е всичко, от което той има нужда и почти единственото, което постига. Той е уверен, че чувствата и любовта са слабости на „старците".

Исабела Нието е самотна майка, която след като разбира, че е бременна на 16 години, е понесла много унижения и агресия заради своето положение. Тя смята, че е грешка, че е разкрила сърцето си пред първото си гадже, същият, който я изоставя след като научава, че е бременна. Баща й, който е много консервативен, след като научава новината, поставя много строги правила, които тя е длъжна да спазва, докато е в дома му: да се прибира не по-късно от 22 часа, никакви празници и разходки; няма право да има приятели и разбира се, никаква любов.

Животът й е една рутина. Дните й преминават между lobby в хотела, където работи и своя дом. Всяка нощ, когато си легне в леглото, Исабела мечтае за добро бъдеще за нея и сина й. Тя е професионалистка в областта на туризма. Изморена е да гони мечтата си да стане един ден управител на хотела и сама да ръководи собствения си живот, способна да гради своето бъдеще. Работи в един от хотелите на компанията „Imperial Caribbean Travels". Като жена тя не получава нито полагаемата заплата, нито разбиране. Тя решава да започне всичко отначало и да се заеме със себе си.

Възмутена, тя приема решение да създаде своя собствена агенция по туризъм и пътешествия: Нието Турс. Изпълва се хъс и желание нейната компания да преуспее и да докаже, че грешат онези, които си мислят, че след като е самотна майка, тя е слаба и уязвима. Решена да се бори, но не и да позволи някой да й попречи.

Исабела, за няколко дни успява да открие своята малка агенция в известен квартал в Богота, за което майка й залага дома им тайно от баща й, открива възможност да се издигне бързо. Тя научава, че интернационалната хотелска верига Royal Tauros, притежател на хотел в Таганга на колумбийските Кариби, е обявила конкурс в областта на администрацията. Чрез университета тя открива много плюсове и минуси в потенциала на зоната, въпреки че изследванията не подкрепя нейните убеждения. Тя не смята да се откаже от мечтите си заради съмнения и страхове. Правейки това, което иска, тя записва в конкурса Нието Турс. Но среща много силен съперник в лицето на Imperial Caribbean Travels - една от най-големите агенции в страната. В тази компания работи Хуан Камило. Той съблазнява красива и важна служителка на Министерството на туризма. От нея научава за проект с голямо бъдеще и убеждава своите началници да си припишат този проект. Наясно е, че с този удар, той ще подсигури успеха в кариерата, а и защо не, след като милионите в неговата банкова сметка могат да го превърнат в акционер в агенцията и така да осигури своя луксозен начин на живот.

Когато Хуан Камило успява да се представи пред Royal Tauros, уверен и чувствайки се сигурен в успеха си, защото според едно изследване нито една от другите големи агенции не са заинтересовани от това, остава много изненадан, разбирайки, че има една агенция, която е тяхна конкуренция: Нието Турс, агенцията на Исабела.

Хуан Камило прилага своя редовен план - да се сближи с Исабела, да я превърне в своя приятелка, да я съблазни и да я накара да се влюби в него. Той смята, че тази задача няма да бъде никак сложна. Мисли да се възползва от доверието на майката на Исабела, която го приема като мъж, подходящ да застане до дъщеря й и внука й. За да постигне успех плана му, Хуан Камило приема нова самоличност - богат, добър и напълно невинен мъж, който работи в областта на туризма извън града и който се нуждае от контакт в Богота, някой, който да приема и да се грижи за клиентите му. Той е убеден, че по този начин ще я накара много бързо да падне в капана му и той ще може да разучи подробности около плана й.

Но опознавайки добре Исабела Нието, той открива, че всичките му предразсъдъци относно жените, въобще не са верни. Открива в нея изключителна жена, много умен човек. Исабела засяга неговата чувствителна струна на сърцето, която никоя друга жена не е успявала да докосне. От съчувствие, жалост и заради зараждащата се любов, Хуан Камило чувства необходимост да прекарва времето си с Исабела и в повечето случаи с Рикардито, сина й. Той не изтрива от съзнанието си своите непочтени намерения, но се трогва от това, че никога не е спечелил нищо, нито жена, нито работа, не е бил завладян от нищо.

Хуан Камило дори не забелязва какво се случва с него. Исабела успява да го превърне в самия него, а не в човека, за който се представя, за да я измами. Той започва да се вслушва в сърцето си, става много по-откровен и непринуден.

От ръцете на Исабела, Хуан Камило се завръща в света, който е част от миналото му, добре известния му свят. Под влиянието на Исабела и за това, че тя е майка, той започва да се реваншира на всички жени, които са били част от миналото му. Започва да се появява на дневни представления, ходи на спортната площадка, за да рита топка с Рикардито, ходи на прегледи при педиатъра. Превръща се в съветник и довереник на детето.

Хуан Камило дори не иска да си признае, че се е влюбил, защото това противоречи на неговите схващания за любовта и чувствата. Той обожава свободата си, а и Исабела има син. Той си мисли, че неговата неудържимост и желание да бъде постоянно с Исабела ще изчезнат, когато легне с нея. Убеден в това, той утешава тялото си с модели, актриси и други видни жени, които ежедневно завоюва.

Но накрая сърцето му взема връх над разума и решава да изостави мръсните игри, за да изживее истински неща. Хуан Камило решава да обясни всичко на Исабела, да й разкаже истинските си намерения. Но тя научава друга версия, а не неговата - любовта го е променила и той се е отказал от първоначалния план. Дълбоко разочарована и огорчена, Исабела започва да мрази мъжа, в когото се е влюбила, защото не само е измамил нея и сина й, а и е провалил плановете й. Нейната голяма любов се превръща в истинска ненавист. Досещайки се, че е приключил с професионалния и хубавия живот на Исабела, Хуан Камило решава да направи опит да поправи вредата и да върне голямата си любов.

Но всичко се усложнява. Нещата не стават така, както ги е планирал. Исабела страда много, както и нейното финансово положение. Тя планира своето отмъщение.

Най-големият урок на Хуан Камило се състои в това, че научава, че да бъдеш жена, трябва да си много голям мъжкар!

Персонажите:

Хуан Камило

Приема жените като по-низши същества. Уверен е, че те са слаби, несигурни, страхливи и че леглото и кухнята са идеалните за тях места. Приема, че раждайки се мъж, той има много привилегии и това му носи много ползи. За своите 33 години, той никога не се е влюбвал. Единственото, което оценява в жените е тяхната външност и уменията им в леглото. Приема чувствата и любовта като голяма слабост. В трудов план той винаги иска да бъде пръв и единствен. Откакто започва работа в туристическата агенция Imperial Caribbean Travels, той планува да стане един от съдружниците. Работи усърдно, за да постигне своя план. Решен е да не позволи никой и нищо да му попречи. Прекалено самоуверен, не приема съвети и предложения от колегите си. Не може да приеме жени на работното място, освен ако не са в кухнята или бара.

Исабела

Чувствителна жена, която въпреки че е получила само хули и унижения заради това, че е самотна майка, има голяма вътрешна сила и желание да върви напред. На 26 години, тя мечтае да не бъде използвана повече и да създаде собствена агенция. Живее с баща си, авторитарен и неразбиращ човек, който спира да я уважава, научавайки, че е бременна и е изоставена от приятеля си. Животът й не е никак вълнуващ, рутина между работата и дома. Най-голямата й радост е сина й и за него е готова на всичко, най-вече за да му подсигури добро бъдеще. След много разочарования от мъжете, тя не смята да позволи на никого да стане пречка в нейните планове.

Кристобал

Честолюбив, целящ слава, власт и пари. Преди години е намерил начин да постигне всичко, встъпвайки в брак с уродлива, дебела и хипохондрична сестра на собственика на компанията, в която започва работа. Жени се за нея с убедеността, че много скоро тя ще умре, бленувайки за деня, в който ще я погребе, за да получи състоянието й и компанията, която й принадлежи. Но въпреки болестта си, Антония, съпругата, все още не е умряла. Той е принуден да я търпи, да прави секс с нея, да я целува, да разговаря с нея, да я ласкае, като с всеки изминал ден отвращението му към нея нараства. Иска да я прати по дяволите, но не иска да губи 15-те години на жертвоприношения и за това не я изоставя. Така той остава с нея, но с мисълта, че някой ден ще стане собственик на Imperial Caribbean Travels. Този приятен, манипулативен 40-годишен мъж се съсредоточава върху Исабела. Мечтае болната му съпруга да умре, за да може да се ожени за Исабела, докато тя не го напуска.

Лаура

Секс, пари и добър живот са най-добрите подаръци, които може да получи Лаура от своята половинка. За тази жена верността не съществува. Важното е да се възползва от всичко максимално. Лаура винаги е целяла да застане начело на компанията и не смята да позволи на друга жена да я измести. Решителна и манипулативна жена, която никога не се поддава на мъжете.

Хесус

След смъртта на Хуан Камило, Хесус принуждава всички работници в компанията да забравят човека, който е отблъснал неговото доверие.

Дон Рикардо

Един истински мъжкар. За него е много трудно да разбере дъщеря си, която остава самотна майка. След като Исабела ги разорява, Дон Рикардо се сблъсква с дъщеря си за попечителството над внука му.

Лукресия

Напълно подчинена на съпруга си. Не се впечатлява от мъжкарското поведение на Рикардо, тя обожава и защитава дъщеря си.

Алексис

Най-добрият приятел на Хуан Камило. Прави всичко възможно, за да поддържа спомена за този мъж, който е работил в компанията.

Източник: www.canalrcn.com