Затворник от полунощ (El prisionero de la media noche)

Историята разкрива обрата в живота на брилянтния директор, който през деня е свободен, а през нощта – осъден.

Името му е Давид Караско – висок и престижен директор на „Хеминис“, лаборатория с международно утвърдено реноме. Той пристига от Англия, където е работил като директор на един от филиалите след като е овдовял.

Дъщеря му Барбара, интелигентна и весела жена, е завършила за биохимичен инженер в Хаврард. Нейното образование ѝ помага да работи заедно с баща си в новата му длъжност. Завръщането на Караско е последвано от обаждането на Бланка Хамилтън – коректна жена, която след като е останала вдовица най-неочаквано е била принудена да поеме управлението на компанията. Тя не знае как се управлява бизнеса и за това се осланя на помощ от страна на Караско – единственият, на когото тя има доверие.

Той е много динамичен и това му помага да бъде много ефективен, заради което всички се възхищават на работата му. Но също така, мнозина му завиждат и колегите му не спират да плетат интриги около него. Най-силният му конкурент е Висенте, който е собственик на Биохимика де ла Крус.

Компанията има лошо управление и е заплашена от незаконни сделки. Синът му Габриел се опитва да подобри организацията и да изкара бизнеса от затрудненията. Въпреки проблемите и постоянното преследване на майка му – Мелинда, обсебваща жена, която се опитва да контролира живота му, Габриел започва любовна връзка с Барбара.

Едно обикновено събитие в забързания живот на Давид Караско го обръща на 180°. По време на посещение в банката, той взема по погрешка едно куфарче, което не му принадлежи и открива малко след това, че в него има 100 милиона песос. Докато обмисля случилото се и начините как да върне парите, да съобщи на полицията и др., във вестниците се появява съобщение за грандиозен обир, но става дума за 300 милиона.

Тревога и объркване завладяват Караско. Успява да събере парите, но полицията търси виновниците. Караско, възползвайки се от бившият гангстер Тио Нико, се опитва да събере разликата, но алибито му не е стабилно и действията му се приемат като доказателство, поради което той е приет за виновен и осъден от властите.

Караско се опитва да успокои положението, но доказването на честността му изглежда почти невъзможно. Въпреки това, за да изчисти името и репутацията, сключва сделка, според която той ще изпълни присъдата само през нощта, което не води до подозрения.

Присъдата го вкарва в една зловеща атмосфера, заедно с мошеник, фалшификатор и трафиканти наркотици, всичките неподходящи за среднощна компания на един директор-престъпник.

Освен това, той трябва да се включи в едно психологическо изследване, което търси начин да реабилитира осъдените и да ги адаптира към живота „навън“, подготвяйки ги за сблъсъка с обществото. Идеята е осъществена от Урсула Бараона, криминален психолог, която има нужда да подкрепи своята теза с истински и страховити престъпници. Караско е идеалният обект. Но вманиаченият професионализъм на Урсула я повежда по един неочакван път: един затворник от среднощ се превръща в... затворник на нейната любов!

Източник: fotech.cl