Момчето, което дойде от морето (El niño que vino del mar)

Фелипин и майка му са на път да се съберат с Дон Алфонсо Касерес де Рибера, Дук на Ориол. Един богат испански земевладелец, когато корабът, с който пътуват, потъва, оставяйки Фелипин и Магдалена сами в една лодка без посока.

Фелипин претърпява крушение и се качва на борда на едно корабче, с което след дълги дни пътуване пристига в дома на Ниса – красива девойка, която спасява малкото момче от смъртта.

Ниса е жена, която живее на плажа и работи пред къщата си, за да се издържа. Когато открива Фелипин, нейният живот се променя напълно. Малкият започва нов живот в компанията на новите си приятели Бласито, Бири и Мариали, които играят и се забавляват като слушат историите на Чиримболо, старец, който ги подкрепя и ги съветва, когато се наложи.

Никой не може да обясни как момчето е пристигнало до там. Останал на грижите на Ниса, Фелипин ѝ разказва, че е пътувал с майка си в един кораб, който е потънал. Като го закарва в болницата, откриват, че има няколко оцелели след корабокрушението и един моряк им съобщава, че е видял как е умряла майката на Фелипин, но не знае, че в действителност тя е била леля му, която е пътувала с тях и всъщност тя е умряла.

Фелипин се чувства добре и Ниса му позволява да остане да живее при нея. Това, което момчето не знае е, че майка му е жива и обикаля улиците на селото, но е изгубила паметта си.

Лена, майката на Фелипин, попада в ръцете на Алберта – една зла жена, която я измамва и я убеждава, че е друга личност и то такава, която е издирвана от полицията. Тя се отнася към нея като към робиня и не ѝ позволява на излиза на улицата.

Едни нещастен ден, Чиримболо претърпява катастрофа и Фелипин се вижда принуден да поиска заем от злата Алберта, която го кара в замяна на това да излъже испанците от имението, че е наследник на Дон Алфонсо и така тя би получила добро възнаграждение.

Когато Фелипин пристига в имението, представяйки се за друг, обитателите на къщата превръщат живота му в ад, също както и на Ниса, която се влюбва в Едуардо – решителен младеж, който е поел управлението на имението. Той също изпитва топли чувства към нея.

Констанса и Алберта се заемат със задачата да попречат на щастието на тримата, без да подозират, че Фелипин е истинския наследник на богатството на Дука на Ориол. А майка му, малко по малко, започва да си спомня в сънищата си за малкото момче, което морето е изтръгнало от ръцете ѝ... но накрая успява да го открие...

Източник: es.wikipedia.org/wiki/El_niño_que_vino_del_mar